Dit artikel is deel II van een vierluik, waarvan Uit den Ouden Doosch – LEGO ZNAP deel I is. We raden aan dat artikel ook te lezen. Volgende week publiceren we het derde deel.
LEGO bestaat dit jaar 90 jaar. Dat vieren wij dit jaar met een maandelijks terugkerende rubriek, waarin we een oude LEGO set of thema onder de loep nemen. Wat heeft die ene set of dat thema te bieden, waarom werd het gemaakt, is het aangeslagen of was het een flop? Ditmaal duiken we in de geschiedenis van het LEGO Scala thema. Een thema met een identiteitscrisis.
LEGO Scala
Als je denkt aan poppen die je kan verkleden en kan voorzien van accessoires, dan denk je natuurlijk aan de Barbie poppen. Toch gaan we het hebben over dezelfde soort poppen, maar dan van LEGO: LEGO Scala genaamd.
Het spreekwoordelijke gezegde ‘Schoenmaker blijf bij je leest’ kon niet beter van toepassing dan bij dit thema (hoewel er nog genoeg andere merkwaardige thema’s uitgebracht zijn. *Kuch* LEGO Galidor! *Kuch*). Toch is er ook een andere kant van LEGO Scala die we moeten benoemen, de Scala sieradenlijn. We gaan in dit artikel daarom twee tijdperken van LEGO Scala bespreken, die van 1979 tot en met 1980 en 1997 tot en met 2001.
LEGO Scala – 1979 tot en met 1980
Het LEGO Scala thema verscheen voor het eerst in 1979 en was volledig gericht op meisjes. De 9 sets brachten een scala aan sieraden met zich mee die naar smaak aan te passen waren. Je kunt het vergelijken met de LEGO DOTS van nu, maar dan een stuk beperkter qua mogelijkheden. De Tiles in de sets waren voorzien van diverse bloemenprints. De enige afwijkende set, maar die wel binnen het thema past, is de 4336 Picture Frame and Mirror. Deze set bestond uit een spiegel met een aantal Tiles. Je moet uiteraard wel goed kunnen zien of LEGO sieraden jouw ding zijn! Dit was tevens de laatste set die in de eerste serie LEGO Scala verscheen. Het zou nadien nog zeker 17 jaar duren voordat LEGO het thema uit de ijskast haalt.
LEGO Scala – 1997 tot en met 2001
Voor wie de Uit den Ouden Doosch – LEGO ZNAP heeft gelezen en zich afvraagt welk thema nog meer mede verantwoordelijk is voor de bijna faillissement van The LEGO Group… We presenteren LEGO Scala in een nieuw jasje. Letterlijk. LEGO dacht dat ze het succes van Barbie konden evenaren. De nieuwe sets bestonden uit poppen met diverse rolverdelingen en kledingstukken die gewisseld konden worden. Ook verschenen er legio dieren en andere accessoires binnen het thema.
Maar ook LEGO Scala bleek achteraf een dure grap voor het bedrijf. Dit niet zozeer omdat het thema niet populair was, maar vanwege de enorme toename aan speciale onderdelen waaruit de sets bestonden. Deze nieuwe Scala-onderdelen zijn beperkt in de combinatiemogelijkheden met LEGO System. Bijgevolg is dat de onderdelen daarom niet of nauwelijks voor andere thema’s of sets gebruikt konden worden.
Neem als voorbeeld de Scala Baseplates. Op het eerste gezicht niets bijzonders aan te zien, totdat je gaat kijken naar vorm van de Studs. Het bloemetje uit het logo is gebruikt voor de vorm van de Studs. Hierdoor zijn ze vanwege de grootte en vorm beperkt in gebruik. En dit is nog maar een voorbeeld. De grote panelen voor de huizen, kraampjes en andere gebouwen, waren nog beperkter in gebruik.
LEGO Scala bestaat nog steeds (soort van)
In 2001 verdween LEGO Scala uit de schappen en dat waarschijnlijk voor altijd. Maar LEGO Scala is nooit ver weg. Sterker nog, de kans dat jij onderdelen in jouw verzameling hebt zitten die dankzij dit thema tot stand zijn gekomen is aardig groot. Zelfs sets die vandaag de dag verschijnen bevatten onderdelen die we te danken hebben aan dit uitstapje van LEGO. De meest bekende zijn het stokbrood, de appel, de banaan, de worst, een kalkoen, diverse soorten servies en dieren. Maar wist je dat de eerste Minifigure standaarden (die bij de verzamelbare Minifiguren zitten) ook voor het eerst in LEGO Scala verschenen. Ze waren wel iets breder dan die we vandaag de dag kennen, maar de gelijkenissen zijn er.
Nog een leuke anekdote. De poppen hadden natuurlijk allemaal een naam. Niets bijzonders aan, iedereen en alles heeft zo’n beetje een naam. Maar als je de namen Olivia, Emma en Andrea hoort, dan moet je vast denken aan LEGO Friends. Waarschijnlijk zijn deze namen door de LEGO Friends designers gebruikt als eerbetoon aan dit thema. Zeker weten doen we het niet, opvallend is het wel.
LEGO Scala – Een aantal weetjes
- LEGO Scala bestond uit twee waves. Van 1979 t/m 1980 bestonden de sets uit sieraden, de sets die tussen 1997 en 2001 verschenen bestonden uit poppen en allerlei accessoires en gebouwen.
- De hoge kosten voor het maken van de enorme hoeveelheid nieuwe onderdelen en de logistieke problematiek die daarbij kwam kijken, hebben bijgedragen aan slechte bedrijfsresultaten van LEGO.
- LEGO Scala 3142 Marie’s Room bevatte een Scala Déco magazine met daarin tips voor het maken van schilderijen met de bijgeleverde waterverf.
- Van de 73 LEGO Scala sets, zijn er maar 9 waarmee je sieraden kon maken. De overige sets waren toebedeeld aan de poppen en accessoires die tussen 1997 en 2001 verschenen.
- De sets bevatten veel stoffen onderdelen. Deze werden met name gebruikt voor de kleren, maar ook voor kleedjes, slaapzakken en zelfs kussens en tassen.
- Geen Ken, maar Christiaan (Chris) was de man van het thema. Het enige andere mannelijk karakter is baby Thomas.
- LEGO Scala is drie logo’s rijk. De eerste was groen met een witte bloem, de tweede versie was een rood logo met gele bloem en de derde en laatste versie lijkt een creatie te zijn die gemaakt is met Paint met daarboven een gele bloem.