Een maand gelden lanceerden we Bouwsteentjes 3.0. De vernieuwde website was wellicht even wennen, maar we merken dat jullie langzamerhand de weg weten te vinden. Via deze update breng ik jou graag op de hoogte van een aantal verbeteringen die we de afgelopen maand toe hebben gepast.


Dank aan iedereen die feedback heeft gegeven. We zijn hiermee aan de slag gegaan en hebben aanpassingen gemaakt. Tevens zijn we druk bezig geweest de website te optimaliseren, een nieuw reactiepaneel te realiseren en staat er sinds vrijdag een forum online. Last but not least, vanaf heden kun je ook een profielfoto uploaden en aan jouw profiel toevoegen. Hieronder leg ik kort uit wat er zoal nieuw is en waarvoor bepaalde functies bedoeld zijn.


Profielen en reacties

We hebben een geheel nieuw reactiepaneel toegevoegd aan de site. Hierdoor hebben we direct een aantal nieuwe functies beschikbaar gemaakt waarvan we hopen dat ze goed gebruikt gaan worden. Je kunt vanaf heden:

 • reageren met een opgemaakte tekst
 • een foto uploaden in een reactie
 • stemmen op een reactie van een ander lid
 • reageren op een reactie van een ander met daarbij een tag op wie je reageert
 • inschrijven zodat je een melding ontvangt bij een nieuwe reactie
 • inschrijven dat je enkel een melding ontvangt als iemand op jou reageert
 • een profielfoto toevoegen
 • een opmerking bewerken
 • sorteren op
  • oudste reactie
  • nieuwste reactie
  • meest gestemde reactie
 • laten weten wat je van het artikel vindt
 • In de planning: Emoji’s toevoegen (gebruik voorlopig nog even leestekens)

We hebben alle leden een AFOL tag gegeven. De tags gaan we in de toekomst gebruiken voor verdere functies zodat de meest actieve leden/bezoekers een andere tag krijgen en het zichtbaar wordt voor andere leden/bezoekers. Een belangrijke andere functie is het stemmen.

Het stemmen op een reactie kun je doen als het een waardevolle reactie is. Het is niet de bedoeling om het stemmen te gebruiken zodra je het eens of oneens bent met de mening van een ander, enkel wanneer je vindt dat een reactie wat bijdraagt of niet. Door dit mogelijk te maken kunnen we de reacties sorteren op de vorm van bijdrage. Bij meerdere stemmen zal een reactie bovenaan komen te staan, wat aangeeft dat die reactie een bijdrage is voor de overige leden.

Het stemmen op het artikel gaat ook om de waarde daarvan, niet of het artikel goed geschreven is. Vond je de info waardevol, breng een positieve stem uit, indien je het niet waardevol vindt kun je hem lager waarderen. De score kunnen we gebruiken zodra we feedback geven aan LEGO over een bepaalde set, thema of onderwerp.


Bouwsteentjes Forum

We hebben sinds deze week ook een forum. Dit forum leunt niet op het oude concept van een online forum. In tegenstelling tot dat, hebben we het forum volledige geïntegreerd. Dit houdt in dat het er uitziet als een artikel, met hetzelfde reactiepaneel als elders op de site. Het is daarnaast geen apart, maar volledig onderdeel binnen de site. Het forum is voor iedereen toegankelijk, maar enkel voor aangemelde bezoekers te gebruiken. Het doel hiervan is uiteraard het uitwisselen van info en tips, het aanbieden van hulp en het leren kennen van andere LEGO fans.

De reden waarom er gekozen is voor deze toevoeging, is dat we vaak dezelfde vragen binnen de community zien, maar ook dat LEGO fans elkaar graag helpen. Daarnaast is het prettig dat er meer interactie tussen bezoekers te zien is dan enkel als reactie op onze de artikelen. Om het luchtig te houden hebben we ook het Bouwsteentjes Café. Hier kun je diverse onderwerpen vinden die met LEGO te maken hebben, maar ook om te socializen.

Het forum is te vinden via het menu en bevat alvast diverse topics. We zullen gaandeweg meer topics toevoegen en we hopen dat het een aanwinst zal zijn voor de website. Mocht je een suggestie hebben, laat het gerust weten in een reactie zodat we er over na kunnen denken. Een aantal topics die je nu alvast kunt vinden gaan over de PAB muur inhoud, Bricklink, Brickowl of Mecabricks, het schoonmaken van LEGO, MOC topics en kwaliteitsproblemen bij LEGO sets. We raden je aan een kijkje te nemen op het Bouwsteentjes forum voor een compleet overzicht.


Nieuwe mobiele navigatie

Bij de lancering van de nieuwe site is er rekening gehouden met de gebruiksvriendelijkheid bij gebruik van mobiele apparaten. Initieel was de website wat simpel in opzet; een rij met artikelen en hoofdonderwerpen onder elkaar. De hoofdonderwerpen en de berichten, kunnen nu bekeken worden door middel van swipen. Hierdoor hebben we getracht de navigatie makkelijk te maken en meer berichten op de homepage te kunnen plaatsen zonder dat het lang scrollen en pagina gevuld is. De automatische carousel is uitgeschakeld zodat artikelen zolang in beeld staan als jij dat wilt.


Afwisselen vastgezette bericht

De functie voor het vastzetten van een bericht hebben we de afgelopen maand gebruikt voor het welkomstbericht op Bouwsteentjes 3.0. Vanaf deze week zullen we wekelijks een andere post vastzetten. Denk hierbij aan aankondigingen, promoties, een special, een forum-topic, uitgelicht Ideas project of de uitslag van de review, etc. We kijken naar een optie om maximaal drie berichten vast te zetten die elkaar rouleren of waarbij je kunt swipen. Zodoende willen we belangrijke artikelen in de aandacht zetten, met name in periodes met veel nieuws.


Updates oude artikelen

Oudere artikelen leunen op een ander opmaak dan we nu gebruiken. Hierdoor vielen afbeeldingen weg, werkten linkjes niet meer etc. Een groot deel van de opmaak hebben we via een script aan kunnen passen, maar alle artikelen dienen nog met de hand nagekeken en geoptimaliseerd te worden. Omdat het handmatig werk is, neemt dit tijd in beslag. Houd hier rekening mee indien je in de nabije toekomst een ouder artikel gaat lezen.


Laat weten wat je van de update vindt

Uiteraard lezen we graag wat jij van de verbeteringen vindt en waar je het meest enthousiast over bent. Indien je graag feedback wil geven, kan dat via een reactie hieronder of in het feedback topic in het forum.

4.3 12 stemmen
Vind jij dit artikel waardevol?