Volgens onderzoekers van de University of Plymouth, kan de afbraak van LEGO steentjes in de oceaan tot wel 1300 jaar in beslag nemen. Nu zegt dit wat over de kwaliteit van het product, maar ook over de negatieve impact dat het kan hebben als het in de natuur belandt.
Afbraak LEGO steentje neemt 1300 jaar in beslag
Over de kwaliteit van LEGO kunnen we het al snel eens worden, die is erg goed. Dit werkt in het voordeel van het merk, maar ook voor de volgende generatie(s). Want door die uitstekende kwaliteit zijn steentjes van 30-40 jaar geleden, ook vandaag de dag nog goed te gebruiken. Een groot nadeel is dat het enorm lang duurt voordat een LEGO steentje afgebroken is zodra het in de natuur belandt. Plastic is een mooi materiaal, zeer handig en veelzijdig in zijn gebruik. Maar, er dient wel verstandig mee omgegaan te worden.
Onderzoekers van de University of Plymouth hebben onderzocht hoe lang het duurt voordat een LEGO steentje afgebroken is. Het blijkt dat dit tot 1300 beslag kan nemen. De onderzoekers hebben 50 verschillende steentjes onderzocht die aangespoeld waren op de Engelse stranden. Dit na aanleiding van overboord geslagen containers in 1997. Eén van die containers bevatte 4.8 miljoen LEGO steentjes. Tot op de dag van vandaag spoelen er nog steeds steentjes aan. De onderzoekers hebben de 50 onderdelen gewassen, gewogen en de afmetingen opgenomen. Aan de hand van XRF (röntgenstraling) zijn de chemische samenstellingen bepaald. De onderzoekers hebben vervolgens dezelfde soort steentjes uit de zeventiger en tachtiger jaren gebruikt ter vergelijking. Zodoende hebben ze de slijtage en de totale tijd van afbreken in kaart kunnen brengen. Het afbreken van een LEGO steentje neemt aan de hand van dit onderzoek tussen de 100 en 1300 jaar in beslag.
De onderdelen slijten naar verloop van tijd, worden kleiner, dunner en gladder. Deze slijtage resulteert in microplastics. Dit soort plastic is schadelijk voor al het leven op aarde en kan zich ophopen in het menselijk lichaam. Dit zal gevolgen hebben, maar hiervan zijn ze nog niet in kaart gebracht. Logischerwijs kun je concluderen dat plastic niet in de natuur en het menselijke lichaam thuishoort. Daarnaast zullen de onderdelen door de stromingen in de oceanen overal ter wereld een impact kunnen hebben op het milieu.
De container bevatte onder andere de onderstaande onderdelen en thema’s:
• Divers, Aquazone, Aquanauts, Police, FrightKnights, WildWest, RoboForce TimeCruisers, Outback, Pirates
Spear guns (rood en geel) – 13,000 onderdelen
• Black octopus – 4,200 onderdelen
• Yellow life preserver – 26,600 onderdelen
• Diver flippers (in pairs: black, blue, red) – 418,000 onderdelen
• Dragons (black and green) – 33,941 onderdelen
• Brown ship rigging net – 26,400 onderdelen
• Daisy flowers (in fours – white, red, yellow) – 353,264 onderdelen
• Scuba and breathing apparatus (grey) – 97,500 onderdelenTotaal aan 4,756,940 LEGO-onderdelen zijn overboord geslagen waarvan geschat wordt dat zo’n 3,178,807 licht genoeg waren om te drijven.
Bron: Beachcombers’ Alert, vol 2. No 2 1997
Nu gooi je LEGO niet zomaar in de natuur, maar het kan ook per ongeluk gaan. Zorg er daarom voor dat je geen LEGO of andere plastic speelgoed meeneemt naar stranden of in de natuur. Doe je dit wel, zorg dan dat je alles netjes achterlaat en weer mee naar huis neemt. Door hier op te letten zorg je zelf voor een beter milieu voor deze en de volgende generaties, maar ook voor de rest van de natuur. In het geval je toch ooit jouw LEGO het huis uit wilt doen, verkoop het dan, doneer het aan arme gezinnen, asielzoekerscentra of ziekenhuizen, lever het in bij een kringloop of breng het naar de milieustraat. LEGO en andere soorten harde plastic, wordt op een andere manier gerecycled dan plastic die je in huis gebruikt. Je kunt ze niet zomaar in de afvalbak gooien.
Laat van je horen!
Wat vind jij van dit onderzoek? Had je dit verwacht of ben je hierdoor verrast? We zijn ook benieuwd wat jij doet om jouw voetafdruk op deze wereld zoveel mogelijk te beperken? Laat het weten in een reactie onder dit artikel.