Rebrickable, waarschijnlijk heb je er weleens van gehoord. Je hebt een nieuwe set gebouwd, maar wil hem niet stof laten happen op een plank in je woonkamer. Wat kun je ermee doen? Het is LEGO, iets anders ervan bouwen natuurlijk! Er zijn honderden MOC’cers die dat hebben gedaan en hun instructies graag met andere AFOL’s delen. Deze kun je vinden op Rebrickable.com. In dit artikel vind je alle stappen om zoveel mogelijk MOC’s (My Own Creation) met Rebrickable te bouwen!
Wat is Rebrickable?
Het idee van Rebrickable komt van de Australische Nathan Thom. Hij creëerde Rebrickable in 2011, oorspronkelijk als database voor zijn LEGO-onderdelen. Naast Rebrickable is Nathan ook de maker van Bricksafe, een website waarop allerlei LEGO-bestanden geüpload en gedeeld kunnen worden.
Om Rebrickable te kunnen gebruiken heb je een account nodig. Dit is echter geheel gratis en is in een wip aangemaakt. Zonder een account kun je geen MOC’s kopen, geen database aanmaken en verdere belangrijke functies niet gebruiken en zie je reclames. Een account maak je aan door een gebruikersnaam, wachtwoord en emailadres in te voeren.
Gelukt? Nu kun je aan de slag met Rebrickable. Op de homepage zie je bovenin een aantal cijfers over je verzameling. Nu staan die nog op nul, maar wanneer je je sets en/of onderdelen invoert in Rebrickable kun je daar in een oogopslag zien wat je allemaal bezit. Het invoeren van sets vergemakkelijkt ook het kopen en bouwen van MOC’s en onderdelen. Je kunt dan namelijk precies zien hoeveel onderdelen je al hebt en welke je nog moet aanschaffen. Het invoeren van sets in je database gaat als volgt.
Setlijsten
In de zoekbalk typ je het setnummer. Bijvoorbeeld LEGO 40567. Je klikt op de set en komt dan op een pagina waar je bijna alle informatie over de set kunt vinden. Rechts, onder het kopje “Actions” klik je op “Add set To List” waarna je een setlijst kunt kiezen om je sets in op te slaan. Over het algemeen is dat gewoon Set List. Eventueel kun je nog het aantal aanpassen en voilà, je set behoort tot je verzameling. Deze stappen herhaal je bij iedere set. Om naar je setlijst toe te gaan klik je onder de knop “My LEGO” op “My Set Lists”.
Alle informatie over je collectie vind je onder de knop “My LEGO Collection”. Hier zie je uit welke thema’s je sets hebt, de geschatte waarde van je collectie en uit welke jaren je sets stammen. Nu jij jouw collectie in Rebrickable hebt staan kun je aan de slag met het bouwen van MOC’s!
MOCS op Rebrickable
In Rebrickable heb je twee categorieën MOC’s die weer onderverdeeld zijn in twee soorten. Er zijn Premium MOC’s en Free MOC’s. Voor de Premium MOC’s moet je betalen. Afhankelijk van de grootte en complexiteit van de MOC bepaalt de designer het bedrag. Vaak zijn de instructies van Premium MOC’s ook beter dan die van Free MOC’s. Free MOC’s zijn gratis te downloaden. De designer kan zelf bepalen of een MOC gratis of Premium is. Er hoeft lang niet altijd een verschil te zitten tussen gratis en Premium MOC’s. Je kunt met allebei prachtige creaties bouwen.
Daarnaast zijn er reguliere MOC’s in Rebrickable en Alternate Builds. Reguliere MOC’s zijn met allerlei elementen gebouwd en zijn niet gebonden aan een specifieke set. Alternate Builds zijn MOC’s die alleen met de onderdelen van een specifieke set zijn gebouwd. Deze variant is dan ook een van de populairste op Rebrickable, zelfs met één set kun je al hele mooie B-modellen bouwen.
Alternate Builds
Omdat de Alternate Builds het meest gebruikt worden, beginnen we hiermee. Je wilt bijvoorbeeld een B-model van de LEGO 40567 Forest Hideout bouwen. Tik in de zoekbalk het setnummer van de set waarvan je het B-model wilt bouwen. In ons geval dus 40567. Je komt uit bij de set-pagina. Hier zie je direct hoeveel onderdelen je van die set hebt. Als je de set bezit, heb je 100% van de onderdelen. Heb je de set niet, dan heb je bijvoorbeeld 35% of 22,5% van de onderdelen.
In dit geval doen we alsof je de set hebt, dus je hebt 100% van de onderdelen. Klik op de knop “Alt Builds”. Hier vind je alle beschikbare Alternate Builds voor de set die jij hebt. In het geval van de Forest Hideout zijn het er dus vijf. Bij zeer populaire sets ligt het aantal Alternate Builds vaak wel boven de 50 of 100. Bij het aanschaffen van een set zou je dus eerst naar het aantal beschikbare B-modellen kunnen kijken of de set ook later nog veel plezier kan leveren.
MOCS downloaden
Je kunt nu een MOC kiezen die jou leuk lijkt om te bouwen. In het overzicht zie je direct of het een premium MOC of een gratis MOC is. Je kunt je keuze hier eventueel op afstemmen. Heb je een keuze gemaakt? Klik op de MOC, laten we zeggen Forestmen Grove, van Brickwood Creations (ons eigen Florien). Dit is een premium MOC. Wanneer het een gratis MOC was geweest, zou je links in het kader direct de bouwinstructies kunnen downloaden. In dit geval moet je eerst betalen. Let op: hier heb je een PayPal account voor nodig. Zorg ervoor dat je het bedrag dat de MOC kost op je PayPal rekening hebt staan om problemen te voorkomen. Klik op ‘Betalen met PayPal’. De stappen wijzen zich nu vanzelf. Gelukt? Je kunt de instructies nu downloaden. Wil je de instructies later downloaden? Ga dan naar het tabblad Account en klik op MOC Purchases. Hier staan alle aangeschafte instructies.
Voor reguliere MOC’s gelden in principe dezelfde stappen als voor Alternate Builds. Je zoekt nu alleen niet op een set, maar op een trefwoord van wat jij wilt bouwen. Zoek bijvoorbeeld eens op airplane of pirate ship. Door op de MOC’s te klikken kun je zien hoeveel van de benodigde onderdelen jij hebt.
Build Engine
Een bijzondere functie van Rebrickable is de Build Engine. Dit houdt in dat je aangeeft welke sets en onderdelen je hebt, wat je ermee wilt en wat je wilt bouwen. Dit resulteert in een overzicht met onderdelen die je nog nodig hebt en met een klik kunt kopen via Bricklink.com. Klinkt handig, niet?
Het werkt als volgt. Klik op het tabblad Build. Je komt direct uit bij de Build Engine. Voor je gaat zoeken, kun je instellen welke onderdelen of lijsten je wel of niet wilt meenemen in de zoekopdracht. Klik op ‘Change Build Options’. Nu kom je bij de instellingen. Je kunt nu instellen of je bijvoorbeeld prints mee wilt nemen in het zoeken, of Minifigs en stickers. Je kunt hier ook filters instellen. In welk thema wil je bouwen? Je kunt het hier aangeven.
Filteren
Daarnaast kun je nog kiezen of je een bepaald aantal onderdelen wil gebruiken of uit welk jaar de MOC’s moeten komen. Verder kun je zelf bepalen of je B-modellen mee wilt nemen of sets uit je setlijsten. Hier kun je ook aangeven of je alleen gratis of alleen Premium MOC’s wil, of allebei. Rechts bovenin de pagina zie je een keuzemenu. Hier kun je eventueel nog sets invullen die je als brononderdelen kunt gebruiken voor de berekening.
Alles naar jouw wensen ingevuld? Dan kun je nu gaan zoeken! Klik op de groene knop ‘Find Sets you can Build!’. Afhankelijk van je instellingen gaat Rebrickable nu op zoek naar alle MOC’s die jij met jouw onderdelen kunt bouwen. Je krijgt een overzicht te zien met daarin het aantal procent onderdelen die je hebt. Kiezen maar!
Je weet nu alles wat je nodig hebt om met Rebrickable te kunnen bouwen. Natuurlijk is er nog meer te vinden, maar om MOC’s te kunnen bouwen, weet je nu voldoende. Heb je wat aan deze hulpgids? Laat het weten in de reacties! Vertel wat je gebouwd hebt!