Je kan er haast niet aan voorbij, het ene na andere project behaald de 10.000 stemmen op LEGO Ideas. Maar wat nu? Wat gebeurt er met een project nadat het einddoel bereikt is? En belangrijker nog, wat ging er allemaal aan vooraf om een project zo ver te krijgen. Het zijn allemaal vragen die we regelmatig voorbij zien komen. In deze special kan jij alles lezen hoe LEGO Ideas werkt en hoe de weg verloopt van een fan-idee tot een echte LEGO set.
Alles over LEGO Ideas
Wat ooit begon onder de noemer LEGO Cuusoo in 2008, een pilotproject in Japan, is ondertussen uitgegroeid tot LEGO Ideas. Het platform is de thuisbasis waar je jouw creativiteit met de rest van de wereld kan delen. Op LEGO Ideas kan je met jouw creatie – in hobbytermen: My Own Creation (MOC) – kans maken om als echte LEGO set in de rekken te verschijnen. Het doel is simpel. Overtuig genoeg mensen met jouw project, verzamel 10.000 supporters en laat LEGO inzien waarom dit juist een set moet worden.
Maar hoe begin je hier nu aan? Mag je zomaar eender wat op LEGO Ideas plaatsen en zijn er beperkingen? Hoe verloopt het traject van een project waarop gestemd kan worden? Wat als die begeerde 10.000 stemmen behaald zijn en een project zich in de reviewronde plaatst? Hoe gaat het verder en wat staat een fan-desinger dan te wachten? Het zijn allemaal vragen die wij regelmatig voorbij zien komen.
Hoewel het merendeel van deze informatie op het “Frequently Asked Questions” gedeelte op de LEGO Ideas website te vinden is, is dit niet altijd even duidelijk. Dit gaat voornamelijk over het plaatsen van een project, behalen van de stemmen en de vergoeding. Ja, een vergoeding dat lees je goed. Maar hoe zit het nu met het beoordelen van een project? Wie staat hier voor in en waar wordt naar gekeken? Deze info vind je her en der verspreid op het internet, wat het lastig maakt hiervan een goed beeld te vormen. Al deze informatie en meer hebben we voor jou samengevat in deze Alles over LEGO Ideas special.
Het delen van een idee
Als je een idee hebt voor een leuk project of deze al gemaakt heb, kan je deze op het LEGO Ideas platform plaatsen. Toch zijn er een aantal richtlijnen aan verbonden waar rekening mee gehouden moet worden. Heb je een idee, let er in eerste instantie op dat dit niet binnen een reeds bestaande licentie of thema van LEGO valt. Via deze overzichtspagina op LEGO Ideas kan er bekeken worden welke licenties of thema’s hieronder vallen. Daarnaast zijn er nog enkele bepalende factoren voordat je een project kan inzenden.
Belangrijkste richtlijnen:
- Het idee is één set en geen volledig thema
- Let erop dat het totale project uit maximaal 3000 onderdelen bestaat
- Voldoe aan de kwaliteitseisen en kernwaarden van het bedrijf
- Focus op één enkel concept of licentie, dit vergroot je kansen
- Zorg ervoor dat het project niet uit een bestaande licentie van LEGO bestaat
- Het is jouw eigen creatie of in samenwerking met iemand anders
- Je mag niets verkopen gerelateerd aan de inzending, het verstrekken van gratis afbeeldingen of instructies is toegelaten
- Voor specifieke richtlijnen kan je hier terecht
Voor je tot inzenden overgaat wordt er gevraagd een fysiek of digitaal bouwwerk van het idee te maken. Maak hiervan duidelijke foto’s en zorg voor een goede (Engelstalige) beschrijving. Zo kan de stemmer zien waarover jouw idee gaat.
Mocht je niet voldoen aan één van de voorwaarden, dan zal jouw inzending worden afgekeurd. Je krijgt hiervan feedback zodat je precies weet wat er niet volgens de regels is. Dit geeft je de kans om de nodige aanpassingen uit te voeren en opnieuw te proberen.
Het verzamelen van de 10.000 stemmen
Zodra het project is goedgekeurd, krijgt het een plaatsje op de website van LEGO Ideas. Op dat moment begint het echte werk: het verzamelen van de 10.000 supporters. Het stemmen is simpel, maar toch komen bepaalde projecten – door de grote hoeveelheid aan inzendingen – onder de radar terecht. Daarom kan je best via allerhande Social Media kanalen reclame maken voor je project. Het vergroot niet alleen de kans om meer stemmen binnen te halen, het zorgt er ook voor dat dit sneller gebeurd. Je hebt namelijk niet eindeloos de tijd. Heb jij een project dat gebaseerd is op een IP, vergeet dan niet de makers, acteurs, zangers of andere bekende personen van de IP te taggen. Wie weet vinden ze het een te gek project en delen ze het met hun volgers. Je zal niet de eerst zijn die zo de 10.000 stemmen binnen sleept.
Het verzamelen van stemmen werkt in verschillende stappen en hier staat telkens een tijdslimiet op. Dit om te voorkomen dat een project eindeloos de tijd krijgt om de nodige supporterts te behalen.
De stappen verlopen als volgt:
- 60 dagen om de eerste 100 supporters te behalen
- Nadien verlenging met 365 dagen om 1000 supporters te behalen
- Nadien verlenging met 182 dagen om 5000 supporters te behalen
- Nadien verlenging met 182 dagen om 10.000 supporters te behalen
Telkens bij het behalen van het vereist aantal stemmen, wordt de resterende tijd verlengd. Lukt dit niet en zijn het aantal dagen zijn verlopen, komt een project automatisch te vervallen. Wees dan niet getreurd, je mag en kan altijd een nieuwe poging wagen. Houd er wel rekening mee dat je weer van voren af aan moet beginnen.
De LEGO Ideas reviewrondes
Proficiat, jouw project heeft de 10.000 stemmen behaald. Het is een prestatie waar je in iedere geval trots op mag zijn! Maar hier eindigt het verhaal nog niet. Vooraleer jouw project kan maakt om als LEGO Ideas set te verschijnen, moet het de reviewronde doorstaan. Het jaar is opgedeeld in drie verschillende reviewrondes waarin projecten zich kunnen plaatsen gedurende vier maanden.
Vanaf het moment dat een project het nodige aantal stemmen behaald, stoot het dus door naar een reviewronde. Na vier maanden wordt de ronde afgesloten en bekijkt het LEGO Ideas Review Board naar de haalbaarheid van een project. Het is geen makkelijke periode voor het LEGO Ideas Review Board. De periode waarin een reviewronde uit gemiddeld tien projecten bestond, ligt ondertussen ver achter ons. Momenteel weten per reviewronde gemiddeld zo’n 45 projecten een plaats te bemachtigen. Kort gezegd is de concurrentie erg groot.
Heel wat factoren en aspecten hebben invloed op welke projecten geselecteerd worden om effectief als LEGO Ideas set te verschijnen. Er zijn een aantal zaken om rekening mee te houden. Het Review Board beoordeelt een idee gelijkwaardig aan dat van hun eigen producten.
Er wordt beoordeeld op drie factoren:
- Het originele idee getoond door foto’s, illustraties en artwork
- Hoe het concept visueel gepresenteerd is en door de toegevoegde beschrijving
- Het potentiële doelpubliek dat het product zou kopen, gebaseerd op eigen uitgevoerd onderzoek.
Het idee moet voldoen aan een aantal eisen:
- Voldoet het aan de normen en hoge kwaliteitseisen van het bedrijf?
- Is het project veilig, speelbaar en past dit binnen het merk?
- mocht het project een licentie bevatten, kan deze verkregen en behouden worden?
Nadat alle projecten uit een reviewronde beoordeeld zijn, wordt middels een publieke aankondiging bekendgemaakt welke projecten effectief uitgebracht worden als LEGO Ideas set, maar ook welke projecten afvallen. Dit gebeurd driemaal per jaar. Je kunt de resultaten van een reviewronde op Bouwsteentjes en die van LEGO Ideas bekijken.
Mijn project is geselecteerd als LEGO Ideas set
Als een project geselecteerd wordt om als LEGO Ideas set te verschijnen, wordt de fan-designer hierover ingelicht. Dit is vaak voordat het resultaat officieel en publiekelijk bekendgemaakt wordt. Het is vanzelfsprekend dat er vanaf dit moment enkele contractuele verplichtingen zijn en wellicht een verklaring ondertekend moet worden, zoals bijvoorbeeld een geheimhoudingsplicht. Vanaf het moment dat een project geselecteerd is, wordt de verdere ontwikkeling overgenomen door professionele LEGO designers. Het project komt in de productiefase terecht, waarbij jij als fan-designer inspraak krijgt.
De ontwikkeling van een Ideas set
Zoals aangehaald gaat een project in productie. Enkele professionele LEGO designers worden voor de ontwikkeling aangesteld. Doorheen het proces wordt er om goedkeuring, feedback en suggesties van de fan-designer gevraagd. Aan de originele inzending worden tal van aanpassingen doorgevoerd ter verfijning ervan.
Het uiteindelijke ontwerp kan door deze aanpassingen verschillen van de originele inzending. Dit kan weleens voor teleurstelling zorgen onder de LEGO fans. Het wordt weleens vergeten, maar LEGO Ideas draait om het idee en niet de inzending. Vanwege meerdere redenen kunnen er dus aanpassingen gemaakt worden om het project te verfijnen.
Enkele van de mogelijke aanpassingen zijn:
- De schaal veranderen
- Het esthetisch verfijnen van het ontwerp
- Andere kleuren gebruiken in het ontwerp
- Aanpassingen uitvoeren om te voldoen aan de kwaliteitseisen van LEGO
- Elementen aan het project toevoegen of achterwege laten
- Toevoegen of schrappen van Minifigures
- Het verstoppen van easter-eggs in de finale set
De LEGO Designers zorgen dus voor het uiteindelijke design van de set. Verder nemen ze de ontwikkeling van de instructies en doos op zich. Nadien wordt de set ingepland voor productie in de fabrieken. Na een periode van gemiddeld één tot twee jaar, belandt de set in de (digitale) winkelrekken.
Prijzen en beloningen
Als succesvolle fan-designer heb je recht op enkele leuke prijzen en beloningen. Wanneer je met een project succesvol de 10K supporters behaald en daarbij uitgekozen wordt om een officiële set te verschijnen heb je recht op de volgende zaken.
- 1% op de verkoop van het product
- 10 exemplaren van de uiteindelijke set
- Credits en biografie in o.a. de instructies
Daarbovenop kan je als fan-designer uitgenodigd worden om tijdens de verkoop, handtekeningen uit te delen. Mochten er andere producten of zelf een thema voortvloeien uit je ontwerp, zal de fan-designer hiervoor niet vergoed worden. Dit omdat het vanaf dat moment niet meer onder LEGO Ideas valt.
De bedenker zal met voorwoord in het instructieboekje worden vermeld en verdient 1% van de totale verkopen (royalties). Nu lijkt 1% maar een schijntje. Dat is het ook als je het vergelijkt met wat LEGO eraan overhoudt. Toch laat een snelle berekening zien dat 1% aanzienlijk kan zijn. Stel dat er van de LEGO Ideas 21338 A-Frame Cabin (€179,99 NL/BE) 20.000 exemplaren worden verkocht, dan levert dit al snel €35.998 op. Natuurlijk is dit afhankelijk van de regio’s, de verkoopprijzen, belastingen en overige kosten. De berekening is bedoeld om je een idee te geven wat het op kan leveren, want het werkelijke aantal verkochte sets ligt hoger.
Ook aan de kandidaten die zich in een reviewronde hebben geplaatst maar uiteindelijk niet geselecteerd worden is gedacht. Voor deze kandidaten is er namelijk een troostprijs. Er mogen tot drie LEGO sets gekozen met een maximale waarde van $500 USD. Het behalen van 10.000 stemmen is alleen hierdoor al de moeite waard.
Wat als het avontuur is afgelopen?
Het moge duidelijk zijn, het hele traject van fan-idee tot LEGO Ideas set is niet niks. Wat ooit begon als een fan-ontwerp kan uiteindelijk resulteren in een regelrechte LEGO Set. Over de hele wereld ga jij mensen gelukkig maken met een set gebaseerd op jouw idee. Je hebt als het ware deel uitgemaakt van het bedrijf die dagdagelijks vreugde en plezier onder de mensen brengt. Het is een onvoorstelbaar avontuur en een echte rollercoaster. Maar wat nu? De meeste fan-designer zijn tevreden met wat ze bereikt hebben. En andere? Die gaan weer aan het werkt om een nieuw idee met de wereld te delen. En vanaf dan begint het avontuur weer van voor af aan.