Voor een reeks interviews zijn we het gesprek aangegaan met verschillende LEGO Star Wars verzamelaars uit onze LEGO community ‘LEGO Verzamelaars‘ op Facebook. Het concept is simpel. We hebben Imperial ondervragingstechnieken gebruikt om meer te weten te komen over deze verzamelaars, de verzameling en hoe de passie van het thema tot stand is gekomen. Voor deze editie spraken we met Arjan Mol.


Iedereen die (terug) begint met LEGO bouwen, heeft zo zijn eigen redenen. Sommige zijn op zoek naar nieuwe uitdagingen, andere naar een community waar ze kunnen aansluiten en dan heb je mensen die op zoek zijn naar kalmte en rust tijdens het bouwen. En voor die laatste reden is Arjan begonnen met LEGO. In 2014 leed hij aan angstaanvallen en had hij te maken met een hoog stressgehalte. Het ging zelfs zo ver, dat hij niet meer alleen durfde te zijn, niet meer wilde autorijden en geen risicos meer durfde te nemen, hoe klein deze ook waren.

LEGO Star Wars verzamelaars Arjan Mol
Arjan tijdens het stoffen van zijn favoriete set

Hij besloot om hier iets aan te doen, het heft in eigen handen te nemen en op zoek te gaan naar hulp. Hij maakte een afspraak bij een psycholoog die hem aanraadde om een hobby te zoeken waarbij je je handen gebruikt en ook rust kan vinden in het proces. Zo kwam hij uiteindelijk terug bij zijn oude liefde, LEGO. Zijn eerste LEGO set sinds de herontdekking was de LEGO Star Wars 75059 SandCrawler.

Arjan geniet vooral van het bouwen. Het gebeurt dat hij sets koopt, ze meteen bouwt om erna terug te verkopen. Waarom? Omdat hij geïnteresseerd is hoe de set tot leven komt, welke bouwtechnieken er gebruikt worden en omdat hij gewoon geniet van het bouwproces. Koop jij ook sets om alleen te bouwen en daarna te verkopen/demonteren? Laat het ons weten via de comments!

LEGO Star Wars verzamelaars Arjan Mol

Maar Arjan geniet niet alleen van het bouwproces. Hij is ook een echte Minifigure verzamelaar. Een set kopen, Minifigures eruit halen en de set daarna los verkopen? Zo heeft hij al een aardige verzameling verzameld. Ook de CMF-packs hebben voor Arjan geen geheimen meer. Hij toont met trots enkele Toy Story figuren, zijn Marvel collectie en natuurlijk zijn Star Wars Minifigures. Arjan is een bouwer, maar MOD’s en MOC’s vindt hij “te”. Hij geniet meer van een originele en nieuwe set. Zijn enige MOC in zijn verzameling? Een stand voor zijn Minifigures, waar hij (terecht) trots op is.

Waar hij nog trots op is, is de ultieme Star Wars set voor velen. De LEGO Millennium Falcon uit 2018 is zijn favoriete set die hij ook de aandacht geeft die het verdient. Een man die uit eigen initiatief stoft? Dan moet het toch iets speciaals zijn. Ik vroeg hem uiteraard wat de set is die hij nog niet in zijn verzameling heeft, maar die wel hoog op zijn verlanglijstje staat. Geheel verwacht is dit natuurlijk een Star Wars set, namelijk de Star Destroyer uit 2018.

LEGO Star Wars verzamelaars Arjan Mol

De laatste vraag is mijn favoriete vraag, omdat de verhalen achter sets vaak mooi en menselijk zijn en geven die sets een bijzondere betekenis: Welke set ligt jouw nauw aan het hart?

De LEGO Architecture Las Vegas en New York zijn twee sets die voor altijd een plaatsje gaan hebben bij Arjan thuis. In 2018 maakte hij samen met zijn vader een fantastische reis naar Amerika, waar ze o.a. deze twee steden hebben bezocht. Terug in Nederland leek het de twee een fantastische herinnering om samen een LEGO set te kopen, samen te bouwen en zo de reis opnieuw te beleven. Heerlijk verhaal Arjan!

Ondanks dat hij soms sets verkoopt/demonteert, ziet Arjan zichzelf als een echte verzamelaar. Hij betrapt zichzelf ook regelmatig wanneer hij met trots naar zijn verzameling kijkt en helemaal tot rust komt. Dankzij LEGO heeft Arjan zijn innerlijke rust gevonden en heeft hij in het proces een mooie passie aan over gehouden.

LEGO Star Wars verzamelaars Arjan Mol


Laat van je horen!

Heb jij ook een bijzonder verhaal die je wilt delen, heb jij een enorme verzameling of ken je iemand die helemaal LEGO fanaat is? Lijkt het jou een keer leuk om door ons geïnterviewd te worden? Laat dan vooral van je horen!

0 0 stem
Vind jij dit artikel waardevol?