Hebben jouw Minifigures het zwaar in hun modulaire stad? Zijn hun Bricks gestresst en voelen ze zich niet zo awesome? In de lunchpauze kunnen ze eventjes ontsnappen aan de hectiek van hun werk en opladen in het City Park. Florien ontwierp een oase van rust – en koffie – in het hartje van jouw LEGO stad. Wandel met haar door de seizoenen over de paadjes van haar stadspark en steun dit project met een stem of een leuke reactie op de pagina van het Bricklink Designer Program Series 1.
Inspiratie
Inspiratie put ik uit vele dingen. Vaak vind ik het op straat, om me heen, als ik een gebouw zie, iets meemaak, een afbeelding in een boek tegen kom die me aanspreekt… Maar het beste idee komt vaak tot je, wanneer je goed luistert naar de mensen om je heen.
Toen ik de redactie van Bouwsteentjes de vraag stelde: “Wat zou jij graag van LEGO gebouwd zien?” kwam Peter met een leuk idee. Er miste nog een park in zijn stad. Direct kwamen er allerlei beelden in me naar boven van lachende kinderen, bloeiende bloemen, zonnestralen… In een koude wintermaand wanneer je veel binnen zit, is dat een aantrekkelijk vooruitzicht.
Het idee kreeg binnen enkele dagen snel vorm. Groen, rust en ontspanning. Met je kinderen naar buiten en even niets hoeven. In je werkpauze even een frisse neus halen. Een tof hekwerk, mooie volle bomen, een koffietentje om even op te laden. Een standbeeld, water, bankjes, paadjes, een speeltuin, een picknickplek. Ik maakte een lange lijst met elementen die mijn LEGO park moest bezitten. Het moest speelsheid uitstralen, zoals ik mijn kinderen zie spelen wanneer wij erop uitgaan. Dat is immers waar LEGO voor staat: spelen.
Wanneer je handig bent met Bricklink’s Studio, het designprogramma waarin ik al jaren LEGO ontwerpen maak, dan gaat het bouwen snel.
Het park moest aan de modulaire eisen voldoen om in een LEGO stad te passen. Op bepaalde punten is het met Technic Pins vast te klikken aan bestaande modulars die LEGO reeds heeft uitgegeven. Ook de stoep heeft een vaste opmaak en een bepaalde diepte.
Al vrij snel kwam het idee dat ik het park heel erg aanpasbaar wilde maken, zodat de AFOL (Adult Fan of LEGO) zelf kon bepalen hoe zijn/haar park eruit zou zien. Ik bedacht dat het uit vier delen moest bestaan, die je dan kon omwisselen, voor een ander uiterlijk. Daardoor moest ik rekening houden met de uitlijning van de paden en perken. Het hekwerk moest ook in alle gevallen mooi aansluiten. Daarvoor koos ik een eigen ontwerp met aparte spijlen.
In het eindresultaat kun je de middelste twee parkdelen omwisselen, zodat het koffietentje links of rechts van het midden staat, tezamen met de ingang van dit City Park.
De zomerversie van het City Park vormt het hoofdbouwwerk. Dat wil zeggen, van alle vier de seizoenen bouw je dit park als uitgangspunt. 10 Minifigures bevolken het park:
- De tuinman die het gras maait
- De barista die de koffie zet in het koffiehuisje
- Een zakenman die de krant leest en zijn boterham met kaas eet
- Een zakenvrouw onderweg met haar koffertje vol… ja wat eigenlijk?
- Oma die een trui breidt voor haar kleinkind in de kinderwagen
- Een jongeman wiens hond op het trottoir heeft gepoept
- Een kind dat dol draait op de draaimolen van de speeltuin
- Twee dames die op picknick-date zijn en elkaar aardbeien voeren
- Het standbeeld houdt een stenen oogje in het zeil
Andere leuke details zijn de brick-built eend die in de vijver woont, de overvolle vuilnisbak met de wespenplaag en een leuk bloemenperkje met paarse bloemenpluimen, gemaakt van LEGO degens.
Espresso Yourself
Een van de leukste elementen om te bouwen is het koffietentje. Het is het enige echte gebouwtje dat het park rijk is. Hier heb ik gekozen voor een modern kleurenpalet in zwart, wit en bruin. Het koffietentje is helemaal van deze tijd, met veel glas en een schuine wand waarin het coffee to go raampje zich bevindt. Het dak kun je verwijderen, zodat je binnenin kunt kijken naar alle details.
Het interieur bestaat uit een balie met vitrine met koekjes en verschillende apparaten, waaronder natuurlijk het koffiezetapparaat en een koffiebonenmolen. Voor het raampje aan de voorkant staat een display met pakken koffiebonen en rode mokken. Aan de muur hangt het koffie-menu en in de hoek staat nog een gezellig plantje. Voor een klein koffietentje, is de ruimte hier optimaal benut.
De bordjes en etiketten (stickers) heb ik zelf ontworpen met behulp van Photoshop en de Parts Designer die bij Bricklink Studio hoort. Dit geeft het koffiehuisje meer eigenheid.
Ga jij hier een kopje koffie halen? Leuk feitje is dat ik zelf helemaal geen koffie drink.
De Vier Jaargetijden
De City Park-set stelt je in staat om in jouw LEGO park de seizoenen zelf te veranderen. Bij het ontwerp horen een drietal extra pakketjes met onderdelen, die je aan het hoofdseizoen (zomer) kunt toevoegen om het aan te passen naar een ander jaargetijde.
De lente vergt de minste aanpassingen. Op wat extra bloemen na, die het park meer kleur geven, is er weinig veranderd. Voor de tuinman maak je wel een leuke gieter om de planten mee water te geven. Oma kan op het picknickkleed vast de wol uitkiezen voor de trui die ze voor haar kleinkind in de zomer gaat breien.
In de herfst is deze trui af. Het baby’tje is nu gekleed in mintgroen in plaats van roze. Het park bezaai je voor dit seizoen met oranje en gele blaadjes. De tuinman doet zijn best om de struiken vast goed te snoeien voor de wintervorst intreedt. De eekhoorn gaat op zoek naar nootjes om te begraven.
De meeste veranderingen brengt de winter met zich mee. Een deken van sneeuw daalt langzaam op het park neer. De eend is uit de bevroren parkvijver vertrokken naar warmere oorden. Fluitend houdt de tuinman met zijn bezem de paden sneeuwvrij. De parkbezoekers halen sjaals en mutsen tevoorschijn. Er ontstaat een sneeuwballengevecht. Wie gaat er winnen?
Stem op Four Seasons at City Park
Op 7 maart start de Crowd Support-ronde van het Bricklink Designer Program Series 1. Dat betekent dat jij als LEGO liefhebber alle inzendingen kunt bekijken en kunt stemmen op jouw favoriete projecten van het Designer Program van 2023. Ook kun je reacties achterlaten om je waardering te tonen voor de verschillende ontwerpen.
Het Bricklink Team neemt de publieksstemmen mee in hun keuze voor de uiteindelijke 5 ontwerpen die zij selecteren voor Crowdfunding. Naast de populariteit bij de fans, kijken zij ook naar interne selectiecriteria als bouwervaring en of het ontwerp past bij het LEGO merk.
In mei zal het Bricklink Team de 5 ontwerpen aankondigen die zij hebben gekozen om via Crowdfunding te presenteren. Via een pre-order kun jij dan uiteindelijk zo’n set bemachtigen.
Wil je meer weten over hoe het BDP werkt? Lees hier dan meer over het Bricklink Designer Program Series 1.
Laat van je horen!
Vind jij dat het Four Seasons at City Park project zeker een LEGO set moet worden? Wil jij dit park toevoegen aan jouw modulaire stad? Stem dan op de website van het Bricklink Designer Program Series 1 op dit design. Op die site kun je het project ook met een leuke reactie in de kijker spelen. Hoe meer mensen dit City Park een goed idee vinden, hoe meer kans het maakt om in jouw LEGO stad te floreren.