Voor fans van LEGO en Harry Potter was 1 augustus een datum waar ze al een tijdje naar uitkeken. Sinds 1 augustus LEGO weer een aantal nieuwe Harry Potter sets uitgebracht waaronder de LEGO 75954 Hogwarts Great Hall. In 2001 werden de eerste Harry Potter sets uitgebracht door LEGO en LEGO stopte hiermee in 2011. In de afgelopen 17 jaar zijn er 6 sets uitgebracht waarbij Hogwarts een rol speelde. We zijn even in de archieven gedoken en dit is de historie van Hogwarts.


LEGO 4709 Hogwarts Castle

LEGO 4709 Hogwarts Castle

In 2001 kwam de eerste LEGO Harry Potter set op de markt, het subthema was de film Philosoper’s Stone. De set bestaat uit 682 onderdelen en bevat negen Minifiguren waaronder Harry Potter, Hermione, Ron, Dumbledore, Hagrid, Professor Snape en Draco. De set bevat o.a. een bootje. De eerste versie van Hogwarts is door het gebruik van grote LEGO stukken ietwat grof opgebouwd.


LEGO 4729 Dumbledore’s Office

LEGO 4729 Dumbledore's Office

In 2002 kwam de LEGO 4729 Dumbledore’s Office set uit. Dumbledore’s Office is een onderdeel van Hogwarts, vandaar dat we hem meegenomen hebben in dit overzicht. De set is een onderdeel van het subthema Chamber of Secrets en is de kleinste set in dit overzicht. Het bevat in totaal 446 onderdelen met maar drie Minifiguren, Harry Potter, Professor McGonagall en natuurlijk Dumbledore. Het mooie aan deze set is dat je muren kunt draaien waardoor je kunt kiezen voor een ovalen toren zodat je hem ergens als display neer kunt neerzetten of je klapt hem open waarna je er er mooi mee kunt spelen. Tijdens het openklappen is de grote wenteltrap een mooie eyecatcher.


LEGO 4757 Hogwarts Castle

LEGO 4757 Hogwarts Castle

In 2004 bracht LEGO de set LEGO 4757 Hogwarts Castle op de markt. de set is met 944 onderdelen op dat moment de grootste Hogwarts set. De set valt onder het subthema Prisoner of Azkaban. De set bevat negen Minifiguren waaronder twee Dementors en Professor Trelawney. Professor Trelawney is één van de twee Minifiguren die het bijzonder goed doen op secundaire markt. De waarde van dit Minifiguurtje ligt momenteel zo rond de 70 euro, mits in nieuwstaat.


LEGO 5378 Hogwarts Castle

LEGO 5378 Hogwarts Castle

Drie jaar later, in 2007, bracht LEGO wederom een grote Hogwarts set uit bestaande uit 943 onderdelen en negen Minifiguren. Deze set valt onder het subthema Order of the Phoenix. Naast de terugkerende Minifiguren zoals Harry Potter, Hermione Granger en Ron Weasley bevatte deze set ook Professor Dolores. Net als bij Professor Trelawney krijgen er een aantal mensen dollar tekens in hun ogen bij het zien van dit Minifiguurtje. De waarde van Professor Dolores ligt zo rond de 70 euro.


LEGO 4842 Hogwarts Castle

LEGO 4842 Hogwarts Castle

De toen grootste set van Hogwarts Castle is gemaakt in 2010. De set bevat 1290 onderdelen en heeft maar liefst 11 Minifiguren. Het mooie van deze set is dat deze set een aantal Minifiguren bevatte die niet zo vaak zijn voorgekomen in een Harry Potter set zoals Professor Flitwick, Argus Flich en de beruchte Voldemort. Het bijzondere aan deze set is dat het niet onder een subthema valt, maar simpelweg gebaseerd is op de Hogwarts Castle.


LEGO 4867 Hogwarts

LEGO 4867 Hogwarts

Als laatste set in dit overzicht komen we uit bij set LEGO 4867 Hogwarts die uitgebracht was in 2011. De set valt onder het subthema Deathly Hallows. Ondanks dat het een redelijk kleine set lijkt, bevat het toch nog 466 onderdelen. Op het eerste gezicht lijkt het op een snel in elkaar gezette set met de twee torens en een loopbrug. De set kan gekoppeld worden aan LEGO 4842 Hogwarts Castle waardoor het één geheel wordt. Dit kun je vergelijk met de nieuwe LEGO Harry Potter 75954 Hogwarts Great Hall en de LEGO Harry Potter 75953 Hogwarts Whomping Willow. Ondanks dat het in dit overzicht tot de kleinere sets behoort, bevat de set toch nog Zeven Minifiguren, waaronder Professor Lupin en Professor Sprout. Hierdoor wordt het een leuke set om in je bezit te hebben.

0 0 stem
Vind jij dit artikel waardevol?