Met de promo set 40290 vierde LEGO het 60 jarig jubileum van het LEGO steentje. In die set waren vier iconische LEGO sets in miniatuurvorm gemaakt: het Gele Kasteel, de Space Cruiser, de Black Seas Barracuda en de Airport Shuttle Monorail. In vier opeenvolgende Specials gaan we dieper in op de vier thema’s die door deze sets gekenmerkt worden en bekijken we de belangrijkste sets uit dat specifieke thema. In dit derde deel bekijken we de Black Seas Barracuda en andere iconische LEGO Zeilschepen uit de roemruchte geschiedenis van LEGO.


In 1989 introduceerde LEGO een nieuw thema: LEGO Pirates genoemd. In datzelfde jaar kwam het inmiddels iconische piratenschip de Black Seas Barracuda uit. Met enkele hiaten in de tijd, en een uitstap naar de Pirates of the Caribbean films, eindigde het Piraten thema in 2015 met het laatste Piratenschip: The Brick Bounty. In deze Special bekijken we de prachtige grote zeilschepen die LEGO door de jaren heen heeft uitgebracht.


LEGO 6285 Black Seas Barracuda (1989)

De Black Seas Barracuda (set 6285) is een schip van het type Brik met twee vierkant getuigde masten. De brik werd oorspronkelijk in de 17e eeuw gebouwd als een betrekkelijk klein snelvarend oorlogsschip. Later werd het ook gebruikt als koopvaardijschip. Deze Black Seas Barracuda was het eerste echte LEGO piratenschip en in 1989, toen de set uitkwam, was het ook meteen de grootste nieuwe LEGO set van dat jaar! Met 909 onderdelen had deze set dan ook bijna twee keer zo veel onderdelen als de LEGO Space Police Galactic Enforcer set die ook in dat jaar op de markt kwam. De Black Seas Barracuda is bewapend met vier kanonnen (twee aan elke kant). Het schip heeft verder ook vier vracht ruimtes die elk toegankelijk zijn met een luik. De toegang tot de kapiteinshut verkrijg je door de achtersteven omlaag te kantelen. Behalve kapitein Red Beard bevat dit piratenschip nog zes mannelijke piraten, één vrouwelijke piraat, een aapje, een papegaai, en een roeibootje. De Black Sea Barracuda is in 2002 opnieuw uitgegeven in de LEGO Legends serie onder set nummer 10040.

LEGO 6285 Black Seas Barracuda


LEGO 6286 Skull’s Eye Schooner (1993)

De Skull’s Eye Schooner (set 6286) is, zoals de naam al aangeeft, een Schoener schip. Een Schoener heeft een diepstekende kiel en minimaal twee masten. Kenmerkend is dat de achterste mast langer is dan de voorste mast. Bij driemastschoeners kunnen de masten even lang zijn met eventueel de middelste mast langer. En dat is bij dit LEGO schip ook het geval. Toen dit piratenschip in 1993 op de markt kwam was het met 912 LEGO onderdelen de grootste LEGO set van dat jaar en het is ook het grootste LEGO piratenschip van de eerste generatie LEGO Pirates schepen. De Skull’s Eye Schooner heeft zelfs meer dan twee keer zo veel onderdelen als de LEGO Space Deep Freeze Defender uit hetzelfde jaar! En de Skull’s Eye Schooner bleef zeventien jaar lang het grootste LEGO schip (van 1993 tot 2010), toen in 2010 de Imperial Flagship set (10210) uit de Advanced Models uitkwam.

Hoewel het schip vier luiken voor kanonnen aan beide zijden van het schip heeft kreeg je er maar vier kanonnen bij. De piraten aan boord moesten de kanonnen dan maar verplaatsen tussen bakboord en stuurboord, al naar gelang waar ze nodig waren. Verder heeft het schip nog twee vaste kanonnen aan beide zijden van het achterdek. De cabine van de kapitein kan benaderd worden door de zijpanelen los te maken en door het achterdek te verwijderen. Verder is het stuurwiel via een mechaniek met het roer verbonden zodat dit kan bewegen door aan het stuurwiel te draaien. Ook dit piratenschip bevat wederom kapitein Red Beard. En verder bestaat de bemanning uit zeven mannelijke piraten, één vrouwelijke piraat, een aapje, een papegaai, een haai en een roeibootje.

LEGO 6286 Skull's Eye Schooner


LEGO 6289 Red Beard Runner (1996)

In 1996 verschijnt het laatste ‘grote’ schip van de eerste generatie piratenschepen: de Red Beard Runner (set 6289). Dit is een wat kleiner piratenschip met 703 LEGO onderdelen waarin gepoogd werd wat meer speelfuncties te stoppen. Van dit piratenschip kan de voorste mast omvallen en de achtersteven kan afbreken, alsof het door vijandige kanonskogel inslagen beschadigd wordt. Deze toegevoegde speelfuncties gaan helaas wel ten koste van authentiek detail. Om nog verder aan te geven dat het schip onder vuur ligt hebben de zeilen diverse gaten en scheuren gekregen.

Behalve kapitein Red Beard en zes verschillende mannelijke piraten bevat de set verder nog een aapje, een papegaai, een haai en een roeibootje. Jarenlang lijkt het Piraten thema afgeschreven te zijn door LEGO nadat de laatste Piraten set in 1997 in de winkels komt. Om het thema niet helemaal dood te laten bloeden worden een paar oude favoriete sets, waaronder de Red Beard Runner en de Black Seas Barracuda in 2001 en 2002 respectievelijk, opnieuw uitgegeven in de Lego Legends serie.

LEGO 6289 Red Beard Runner


LEGO 6243 Brickbeard’s Bounty (2009)

Blijkbaar is er toch nog voldoende vraag naar Piraten sets want in 2009 komt een nieuw zeilschip in het Pirates thema uit, de Brickbeard’s Bounty. Deze 592 LEGO onderdelen tellende set komt onder nummer 6243 in de winkels. De bouw is ietwat versimpeld ten opzichte van de vorige generatie piraten zeilschepen, wat terug te zien is aan het lagere aantal LEGO onderdelen. De kapitein heet nu niet meer Red Beard maar Brickbeard, hoewel hij nog steeds gezegend is met een volle rode baard. In deze set hebben de piraten de dochter van de admiraal gekidnapt, maar twee soldaten gaan proberen de admiraalsdochter te redden. Dit proberen de kapitein en zijn bemanning van drie piraten uiteraard te voorkomen, wat in diverse scenario’s door kinderen uitgespeeld kan worden. Verder bevat de set traditiegetrouw weer een roeibootje, een papegaai, een aapje, en een haai. En de set bevat een zeemeermin minifiguur welke aan de mast bevestigd verdienstelijk dienst doet als boegbeeld.

LEGO 6243 Brickbeard's Bounty


LEGO 10210 Imperial Flagship (2010)

De Brickbeard’s Bounty met z’n eenvoudigere ontwerp en verminderde aantal LEGO onderdelen was blijkbaar de stilte voor de storm, want een jaar later zeilde een van de mooiste en meest geavanceerde LEGO zeilschepen ooit de LEGO winkels in. Met 1664 LEGO onderdelen blies de Imperial Flagship onder set nummer 10210 uit de Creator Expert serie alle voorgaande zeilschepen het water uit!

LEGO 10210 Imperial Flagship

Bij deze driemaster worden vier kanonnen geleverd, hoewel er plekken zijn voor acht kanonnen. De arme bemanning wordt dus net als bij de Skull’s Eye Schooner geacht de kanonnen tussen bakboord en stuurboord te verplaatsen. Het geschutsdek is op dit zeilschip daadwerkelijk benedendeks wat meer authentiek detail geeft dan bij de vorige zeilschepen. Ook bevat het schip in het vooronder een kombuis waar de kok de maaltijden kan bereiden, en in de achtersteven een mooi uitgewerkte kajuit van de kapitein welke zelfs een orgel bevat. In totaal bevat deze set negen minifiguren: de gouverneur, zijn dochter, vijf roodjas soldaten, kapitein Brickbeard en een piraat. Als boegbeeld hangt een zaagvis onder aan de boegspriet. Deze set heeft wel enige raakvlakken met de Brickbeard’s Bounty omdat kapitein Brickbeard met één van zijn piraten in deze set heimelijk probeert de gouverneursdochter te kidnappen. Maar als ze gesnapt worden heeft dit vlaggenschip echter ook een cachot om de piraten in gevangen te zetten.

LEGO 10210 Imperial Flagship


LEGO Pirates of the Caribbean 4195 Queen Anne’s Revenge (2011)

In 2011 komt de vierde Pirates of the Caribbean film in de bioscoop: On Stranger Tides. Ter gelegenheid van die film komt LEGO met verschillende sets uit afkomstig uit diverse films van deze filmserie. Het eerste grote piratenschip uit het Pirates of the Caribbean thema dat in de winkels verschijnt, afkomstig uit de film On Stranger Tides, is de Queen Anne’s Revenge (set nummer 4195). Met 1094 LEGO onderdelen is dit zeilschip met de bloedrode zeilen significant kleiner en minder indrukwekkend dan de Imperial Flagship set, maar het is nog steeds een mooi uitgevoerd LEGO piratenschip boordevol detail en speelmogelijkheden. Bekende personen uit de film vinden we terug als LEGO minifiguren: uiteraard Captain Jack Sparrow, Blackbeard en Angelica. En zij worden verder aangevuld met diverse zombies en twee skeletten.

LEGO 4195 Queen Anne's Revenge


LEGO Pirates of the Caribbean 4184 The Black Pearl (2011)

Later in datzelfde jaar verschijnt nog een LEGO zeilschip uit de Pirates of the Caribbean films: The Black Pearl (set nummer 4184). Dit vrijwel volledig in het zwart uitgevoerde schip is met 804 LEGO onderdelen wel iets kleiner dan de Queen Anne’s Revenge, maar maakt dankzij de zwarte romp en zwarte zeilen toch een dreigende indruk.

LEGO 4184 The Black Pearl

Dit schip is volgens de doos niet specifiek aan een bepaalde film verbonden, en niet geheel onterecht omdat The Black Pearl in meerdere Pirates of the Caribbean films voorkomt. Maar de aanwezigheid van Davy Jones wijst wel sterk op de tweede film: Dead Man’s Chest. Met slechts twee kanonnen aan boord heeft het schip weinig slagkracht, maar het schip is wel weer erg snel. En de dreiging van een zombie bemanning zal menig tegenstander gillend op de vlucht doen slaan! Deze set bevat diverse bekende figuren uit de films als minifiguren: Captain Jack Sparrow, Will Turner, Davy Jones, Bootstrap Bill, Joshamee Gibbs, en Maccus.


Lord of the Rings 79008 Pirate Ship Ambush (2013)

Dankzij de nieuwe The Hobbit films die in 2012, 2013 en 2014 in de bioscopen draaien komt LEGO met een hele reeks van sets uit die gerelateerd zijn aan de Lord of the Rings films welke in 2001, 2002 en 2003 in de bioscopen draaiden. In de derde film, Return of the King, verovert de aanstaande koning Aragorn samen met een leger geesten een vloot van piratenschepen van de piraten van Umbar. Die scène komt terug in set 79008 onder de titel Pirate Ship Ambush. Deze set bevat 756 onderdelen en negen minifiguren waaronder Aragorn, Legolas de elf en Gimli de dwerg. Dit schip heeft een behoorlijk andere vorm dan de meer klassieke Caribisch georiënteerde piratenschepen. Hoewel het schip minder hoog is dan de voorgaande piratenschepen is het dankzij de stormram met een totale lengte van 60 centimeter wel een van de langste LEGO zeilschepen.

LEGO 79008 Pirate Ship Ambush


The Lego Movie 70810 Metalbeard’s Sea Cow (2014)

In 2014 dendert The Lego Movie met groot succes de bioscopen binnen. In deze film speelt het uitbundig gedetailleerde steampunk schip genaamd MetalBeard’s Sea Cow (set nummer 70810) een rol als basis van waaraf de hoofdpersonen hun aanvalsplannen op Lord Business opstellen. De eigenaar van de Zeekoe heet Metaalbaard en hij is geobsedeerd met wraak nemen op Lord Business omdat die vrijwel al zijn lichaamsdelen afgepakt heeft. Daarom is Metaalbaard opgebouwd uit allerlei losse LEGO onderdelen.

LEGO 70810 MetalBeard's Sea Cow

Met 2741 onderdelen is MetalBeard’s Sea Cow veruit het meest gedetailleerde LEGO zeilschip ooit. Er kan gedebatteerd worden of dit wel een zeilschip is, omdat het ook een stoomschip is. Maar de uit Technic gebouwde zeilen zijn onmiskenbaar aanwezig. En dit schip is absoluut indrukwekkend om te aanschouwen. Foto’s doen deze set geen recht! Pas wanneer je dit schip opgebouwd bekijkt zie je hoe groot en vol detail het is. Behalve de uit LEGO onderdelen opgebouwde MetalBeard vind je verder nog Emmet, Benny, Wildstyle, Vitruvius en een groen van zeeziekte kijkende Unikitty.

LEGO 70810 MetalBeard's Sea Cow


LEGO Pirates 70413 The Brick Bounty (2015)

Na Pirates of the Caribbean blijft het weer een paar jaar stil in het klassieke piraten thema, tot in 2015 een kleine opleving plaats vindt met diverse kleine LEGO setjes, een schaakset in piraten thema, en wederom een aardig piratenzeilschip. Onder nummer 70413 komt The Brick Bounty dat jaar in de winkels te liggen. Dit generieke piratenschip met 745 LEGO onderdelen is niet aan een film of ander evenement gekoppeld. De piratenkapitein in deze set heeft zelfs geen naam maar beschikt nog wel over de kenmerkende rode baard. Verder is de kapitein lekker cliché uitgerust met een houten poot, een metalen haak, een ooglapje, en de kenmerkende piratensteek.

LEGO 70413 The Brick BountyHet schip bevat drie kanonnen waarbij het kanon op het achterdek rondgedraaid kan worden. Aan bakboord en stuurboord zijn elk twee plaatsen voor kanonnen beschikbaar, waar in totaal twee kanonnen voor meegeleverd zijn. De kajuit van de kapitein kan benaderd worden door het achterdek eruit te lichten. Opmerkelijk is dat dit het eerste LEGO piratenschip is met een duidelijk kraaiennest in de mast. Naast de piratenkapitein vinden we aan de kant van de piraten nog een bemanningslid en een kok, beiden met een ooglapje, en een scheepsjongen. De piraten worden bestreden door twee blauwjas soldaten die aangevoerd worden door een admiraal. Verder komt het schip met een scheepsrat, een zaagvis, een roeibootje, en een schatkist met schatkaart. En het boegbeeld wordt in dit piratenschip gevormd door een skelet met zwaard. En hoewel dit schip met 745 LEGO onderdelen toch zo’n 150 onderdelen meer bevat dan z’n directe voorganger, de Brickbeard’s Bounty uit 2011, gaat het schip al na ongeveer 10 maanden roemloos weer uit productie. Het piraten thema lijkt nu toch echt z’n beste tijd wel gehad te hebben.


LEGO Pirates of the Caribbean 71042 Silent Mary 2017

Dan breekt 2017 aan, en LEGO brengt wederom een schip uit de Pirates of the Caribbean films in de winkels. Ditmaal het spookachtige skeletschip de Silent Mary, uit de film Dead Men Tell No Tales. De set komt onder nummer 71042 op de markt en bevat 2294 onderdelen.

LEGO 71042 Silent Mary

In tegenstelling tot eerdere piratenschepen waarbij de enkele toegevoegde kanonnen werkten met een veermechanisme om daadwerkelijk te kunnen schieten zijn de kanonnen in deze set puur decoratief. Het zijn LEGO Technic buisjes die er in deze opstelling visueel prima uitzien als kanonnen. Speelfuncties die wel aan deze set zijn toegevoegd bestaan uit het kunnen omklappen van de middelste mast, en het omhoog kunnen kantelen van het voorste deel van het schip om de scène uit de film te simuleren waarbij de Silent Mary in aanvalsmodus gaat om een ander schip te verzwelgen. Als minifiguren zijn de meeste belangrijke personages uit de film aanwezig: kapitein Jack Sparrow, zijn companen Henry en Carina, kapitein Salazar, de spookachtige Lesaro, Santos en Magda, en het vrouwelijke boegbeeld dat in de film ook tot ‘leven’ komt om Jack Sparrow aan te vallen. Ook is er weer een roeibootje meegeleverd en zijn er nog twee zombie-achtige haaien van de partij.


LEGO Ninjago Movie 70618 Destiny’s Bounty (2017)

In de loop van 2017 verscheen nog een groot LEGO zeilschip in de winkels. Geen piratenzeilschip dit keer, maar een groot gedetailleerd schip gemodelleerd naar een Chinese Jonk, en afkomstig uit de film The LEGO Ninjago Movie. Dit schip, onder de naam Destiny’s Bounty, is alweer het derde Ninjago schip met de naam Destiny’s Bounty. Maar waar de twee eerdere Destiny Bounty schepen gewone speel setjes in het Ninjago thema waren is deze nieuwe uitgave een prachtig uitgewerkt en zeer gedetailleerd model dat moeiteloos past naast de eerder genoemde grote LEGO zeilschepen! Deze set, onder nummer 70618, bevat in totaal 2295 onderdelen en zeven minifiguren.

LEGO 70618 Destiny's Bounty

Het schip bevat een benedendek waar een slaapkamer, toilet en een trofeeën kamer te vinden zijn, een achterdek waar een dojo oefenkamer gesitueerd is, en bovenop het achterdek nog een stuurhut met oprolbaar dak. Het belangrijkste minpunt is dat de zeilen te klein zijn voor het formaat van het schip. Dit is door LEGO gedaan om de speelfuncties niet in de weg te zitten met te grote zeilen, hoewel dit wel ten koste gaat van wat realisme.

0 0 stem
Vind je dit artikel leuk?