Een aantal jaar geleden lanceerde Bricklink het AFOL Designer Program. Dit initiatief gaf LEGO fans de mogelijkheid een MOC in te dienen die bij genoeg stemmen als Bricklink set uitgebracht zou worden. Dit programma was een groot succes. Bricklink is sindsdien overgenomen door LEGO. Dit gaf het bedrijf de mogelijkheid het AFOL Designer Program om te vormen naar het Bricklink Designer Program. Een andere grote verandering, is dat ze nu geen nieuw projecten selecteren, maar succesvolle Ideas projecten die het uiteindelijk niet tot een officiële LEGO set hebben geschopt. Hieronder alles over dit nieuwe programma.


In totaal zijn 27 fan-designers geselecteerd die samen goed zijn voor 31 Bricklink Designer Program projecten. In feite krijgen de fan-designers met hun afgewezen LEGO Ideas projecten een tweede kans. Goed nieuws voor zowel de fan-designers als de LEGO fans die hebben gestemd op deze projecten.

Bricklink Designer Program

Het Bricklink Designer Program

Met het Bricklink Designer Program krijgen voorheen afgewezen LEGO Ideas projecten een nieuwe kans om alsnog als set te verschijnen. Dit programma stamt af van een initiatief van The LEGO Group en Bricklink van een aantal jaren geleden, het AFOL Designer Program. De designers van deze afgewezen LEGO Ideas projecten krijgen een tweede kans hoge ogen te gooien. LEGO fans kunnen hun support geven door middel van crowdfunding. De eerste 13 inzendingen die de benodigde crowdfunding behalen zullen uitgebracht worden.

Werking van het Bricklink Designer Program

In totaal doen 27 fan-designers mee die samen goed zijn voor 31 projecten. De projecten bevinden zich tot 31 mei 2021 in de pre-production fase. Dit houd in dat ze op dit moment aangepast worden (indien nodig) om aan eisen te voldoen als veiligheid en stabiliteit, maar ook het aantal, de kleur en type onderdelen die gebruikt worden. Elk project moet deze fase succesvol doorlopen willen ze fase 2 (de crowdfund fase) kunnen bereiken. LEGO fans kunnen in fase 2 hun favoriete sets steunen door middel van crowdfunding. De eerste 13 projecten die in de crowdfunding de doelen behalen, zullen als set uitgebracht worden. De overige projecten zullen worden voorzien van een bouwinstructie.


BrickLink Designer Program Phase 1


Bricklink Designer Program sets kopen

De sets die de pre-production fase goed doorlopen, zullen vanaf 1 juni te vinden zijn in de crowdfunding op Bricklink. Vanaf dat moment kun je de projecten steunen die je graag als set ziet verschijnen. Dit kan tot en met 10 augustus. De sets zullen nadien nergens anders te koop zijn. Het is dus van belang dat je in die periode jouw steun betuigt. Enkel de eerste 13 projecten zullen het tot een LEGO set weten te schoppen. Het is voor nu onbekend hoeveel elke set gaat kosten. Dit is namelijk afhankelijk van de onderdelen en de grootte van de set. Er is een minimum van 400 onderdelen en een maximum van 4000 onderdelen waaruit een project mag bestaan. De prijzen kunnen uiteen lopen. Het is belangrijk in het achterhoofd te houden dat sets die via dit programma uitgebracht worden, duurder uit kunnen vallen dan reguliere LEGO sets met hetzelfde aantal onderdelen.


BrickLink Designer Program Phase 2


Verschepen van Bricklink Designer Program sets

Na de crowdfundfase, die eindigt op 10 augustus, zullen 13 sets in productie worden genomen. De productie start effectief in september. The LEGO Group heeft aangegeven dat ze vanaf november de eerste sets uit zullen leveren. Omdat het voor nu niet duidelijk is welke sets er uitgebracht worden, houdt LEGO een slag om de arm en zullen ze later dit jaar daarover meer communiceren. Het is momenteel ook niet bekend of de uitgebrachte sets voorzien worden van een speciale doos met LEGO logo of zonder LEGO logo. Kijkend naar de dozen van het AFOL Designer Program van een aantal jaren geleden, is de kans groot dat de dozen in ieder geval herkenbaar en uniek zijn.

Compensatie voor Bricklink Designer Program fan-designers

Net als met LEGO Ideas, zullen de fan-designers gecompenseerd worden voor hun projecten/producten. Waar het bij LEGO Ideas maar om 1% bedraagt, ligt de royalty fee hoger bij Bricklink Designer Program projecten. Designers waarvan de inzendingen in productie worden genomen verdienen 10% aan royalties. De fan-designers die het niet zover weten te schoppen en waarvan de projecten enkel worden voorzien van bouwinstructies, verdienen 75% aan royalties.

Bricklink Designer Program
Bricklink Designer Program kandidaten

Zoals gezegd zijn er 31 projecten die momenteel in de pre-production fase zitten. Er wordt nu hard gewerkt aan het veranderen van de stevigheid, het aantal onderdelen, veiligheid en andere factoren. Je moet nog even geduld hebben om te kunnen steunen. Het is natuurlijk wle prettig te weten om welke projecten het gaat. Hieronder hebben we ze netjes op een rijtje gezet, maar je kunt ze ook alvast bekijken en volgen op Bricklink Designer Program.

BrickLink Designer Program

Handig om te weten over het Bricklink Designer Program
  • De sets worden samengesteld in en verscheept vanuit Europa.
  • De uiteindelijke verzendkosten zijn momenteel nog niet bekend
  • Er worden van elke set (de 13 winnende inzendingen) maar 5000 gemaakt. Het betreft dus een Limited Edition lijn.
  • De bouwinstructies zullen enkel digitaal beschikbaar worden gesteld.
  • Een succesvolle crowdfunding houdt in dat een set minimaal 3000 per-orders moet hebben.
  • Zodra een project die je steunt niet de benodigde support behaald of niet binnen de eerste 13 sets criteria valt, worden de pre-orders geannuleerd en het geld niet geïnd.

We lezen graag wat jij vindt!

We zijn benieuwd wat jij van het Bricklink Designer Program vindt. Welke projecten zou jij potentieel steunen, waarvan hoop je dat ze uitgebracht worden, welke projecten spreken jou totaal niet aan en zijn er nog zaken waarvan je meer informatie wilt hebben? Laat het weten in een reactie hieronder.

0 0 stem
Vind jij dit artikel waardevol?