Bricklink is van LEGO. Dit maakte het bedrijf kortgeleden bekend. Nu werd er beloofd dat er initieel geen veranderingen zullen plaatsvinden. Deze belofte heeft geen stand gehouden. Moeten LEGO fans zich zorgen maken en nu allemaal massaal overstappen naar een ander platform? Michiel laat zijn visie los in deze nieuwe column.
“The LEGO® Group today announced it has acquired Bricklink Ltd (www.bricklink.com), the world’s largest online community of adult LEGO fans from NXMH to strengthen its connection with its important adult fan base.”
Om de band tussen The LEGO Group en de AFOL te versterken! Dat was het marketingpraatje van LEGO. Een groot deel van de AFOL waren – ten tijde van de bekendmaking van de overname – al sceptisch over deze belofte. Dankzij een aantal veranderingen in de voorwaarden van Bricklink, bevestigt LEGO dat gevoel. De AFOL die al had aan zien komen dat er wel degelijk veranderingen plaats zullen gaan vinden, worden nu van hun gelijk voorzien. Maar, wat betekenen die veranderingen nou precies en gaat LEGO hier de fout in of ligt de waarheid in het midden. Natuurlijk zullen we ook stil gaan staan bij alternatief voor Bricklink. De veranderingen zijn dan ook niet het einde van de wereld.
Het leed dat IP heet
In de grote mensenwereld gelden nou eenmaal regels, wetten, eigendomsrechten, etc. Het IP (Intellectual Property) of in het Nederlands de “intellectuele eigendom” is daar dus één van. Dit houdt kort in dat bepaalde creaties, merken, etc. beschermt zijn (in de breedste zin van het woord). Denk hierbij aan Star Wars, Harry Potter, Lord of the Rings, etc. Nu mag je als fan gerust een creatie maken die gebaseerd is op iets wat jij leuk vindt, maar het commercieel exploiteren van dergelijke creaties kan – in het geval het gebaseerd is op een IP – problemen opleveren. Het mag wettelijk simpelweg niet. Gezien LEGO Bricklink heeft gekocht, stuit het bedrijf op een probleem. Het IP. Via een mail die werd gestuurd naar gebruikers van Stud.io, wordt aangegeven dat er ontwerpen zijn waarbij het IP van toepassing is. Bricklink vraagt vervolgens om deze ontwerpen te markeren als “Display Only”. Dit houdt simpelweg in dat het ontwerp wel zichtbaar is, maar er geen bouwbeschrijving of parts list ingezien of gedownload kan worden. Dit is natuurlijk zeer spijtig voor de AFOL die graag digitaal bouwwerken ontwerpen en ze via Stud.io online zetten. Dat dit uiteindelijk zou gebeuren, was al te verwachten ten tijde van het nieuws van de acquisitie. LEGO is een miljardenbedrijf met de nodige eigen IP’s en licenties van anderen. Dat het zich niet wilt branden aan het schenden van de IP’s van derden is niet meer dan logisch.
Het leed dat chromed parts heet
Het verchromen van onderdelen zorgt voor mooie strakke en realistisch uitziende sets. Maar dit proces is niet zonder gevaar. Chroom kan in grote concentraties zeer giftig zijn voor het lichaam. LEGO produceert dan ook geen onderdelen meer vanwege de veiligheid van de kinderen en volwassenen die hun sets kopen. Ze nemen daarmee de verantwoordelijkheid op zich. Er zijn AFOL die juist bepaalde onderdelen voorzien van Chroom en ze verkopen op Bricklink. Hier wordt dankbaar gebruik van gemaakt. Deze onderdelen zorgen immers voor iets realistische uitziende modellen. Nu LEGO Bricklink heeft gekocht, gaat de verkoop van deze onderdelen in de ban. Jammer voor de AFOL, maar begrijpelijk van LEGO. Maar het is geen ramp. Dergelijke personen of bedrijven zullen chromed parts blijven maken, maar ze zullen elders hun producten moeten aanprijzen.
Het leed dat modified parts heet
Modified Parts is nog zo’n begrip waarvan Bricklink en LEGO aangeven dat ze niet meer toegestaan zijn. Grof gezegd betekent dit dat bestaande onderdelen die zijn aangepast door AFOL of onderdelen die door derden zijn gemaakt, niet meer verkocht mogen worden via Bricklink. Denk hierbij aan custom printed parts, wapens en spoorelementen van derden. Uiteindelijk is dit de meest ingrijpende verandering. De meeste aangepaste onderdelen of custom parts, zijn gemaakt omdat LEGO ze niet (meer) produceert. Het is een verrijking van de hobby, de mogelijkheden en de creatieve vrijheid. De beperking in verkoop van deze onderdelen zal een groot gemis zijn. Natuurlijk zijn er genoeg andere wegen die naar Rome leiden, maar dat neemt niet weg dat een platform als Bricklink ideaal is voor het verkopen/aankopen van dergelijke onderdelen.
Het leed dat “pending official release” heet
Nog niet officieel vrijgegeven onderdelen mogen niet meer worden verkocht. Dit houdt in dat prototypes, onderdelen of sets die nog niet zijn uitgebracht, niet via Bricklink aangeboden mogen worden. Dit zal jammer zijn voor verzamelaars van dergelijke onderdelen/sets. Uiteindelijk is er toch wat begrip voor de keuze. Het is lastig te bepalen hoe deze onderdelen in de handel zijn gekomen. Dit kan door diefstal zijn, maar ook vanwege het vroegtijdig releasen terwijl er een embargo is. Oplossing, een ander platform zoeken waar ze aangeboden worden.
Wat zijn de andere opties?
Er zullen op het web genoeg opties zijn om aan onderdelen te komen. Dit kan zijn via kanalen als Ebay of bepaalde webshops, maar Brickowl zal daarbij het meest voor de hand liggende optie zijn. Dit platform is net als Bricklink gericht op AFOL die willen handelen in onderdelen/sets. Er zijn daar geen of minder restricties. Tevens heeft LEGO er geen vinger in de pap. Bricklink is dan de grootste en de meeste AFOL zullen gerust via Bricklink blijven kopen/verkopen, maar mocht je toch willen overstappen dan is Brickowl de beste optie. Het grote nadeel is de indeling van het soort onderdelen, dat lang niet alle onderdelen te vinden zijn en er minder verkopende partijen zijn. Dit gaat vroeg of laat veranderen nu LEGO BL heeft gekocht en AFOL die daar niet blij mee zijn, over zullen stappen.
Conclusie
Het is te begrijpen dat LEGO graag bepaalde zaken op orde wilt hebben. Dit kan op een negatieve wijze uitpakken doordat er restricties zijn. Desondanks zal Bricklink niet zomaar verdwijnen. Wel geeft het andere platforms de mogelijkheid een graantje mee te pikken en te groeien. Dat LEGO aan heeft gegeven niet in te willen grijpen en het onafhankelijke imago van Bricklink te willen behouden, is dit uiteindelijk een verhaal van likmevestje. Hierdoor is het vertrouwen tussen AFOL en LEGO op scherp gezet. Niet iets wat het bedrijf voor ogen had, maar dan hadden ze ook niet iets anders moeten verkondigen. Communicatie is key, maar op dat gebied heeft LEGO als bedrijf sowieso nog veel te leren. Dit is nog maar het begin van wat LEGO gaat veranderen aan het platform. Kijk er dan ook niet raar vanop dat er in de toekomst nog meer veranderingen aan zitten te komen. Of dit ten positieve of ten negatieve is voor de AFOL-community moet zich bewijzen.
“Bricklink provides the LEGO Group with a unique opportunity to connect with adult fans through new channels and exciting experiences. We’ve recently collaborated with Bricklink on a range of crowd-sourced sets to celebrate the 60th anniversary of the brick. We learned a lot and are keen to explore more ways of working together to create value. We look forward to collaborating further with our adult fans, while retaining and nurturing the independent spirit of the digital platform.”