In de nieuwe maandelijkse column zullen de redactieleden van Bouwsteentjes.info afwisselend een column schrijven. Deze columns kunnen over van alles en nog wat gaan, maar LEGO zal hierin altijd centraal staan. Zie het als een kort verhaal dat we graag met jullie willen delen. Zodoende leer jij ons wat beter kennen en wie weet vind jij je wel in de situaties die we schetsen. De column van deze maand is van Michiel de Ruijter die ingaat over keuzestress bij het verzamelen van sets.


Toen ik na een lange Dark Ages periode weer LEGO sets ging verzamelen, was ik enorm gefocust op het verzamelen van alle sets uit het LEGO Star Wars thema. Vrij snel kwam ik erachter dat dit in feite onbegonnen werk is. Zowel budget als ruimte lieten het simpelweg niet toe alles te verzamelen wat ik graag wilde hebben. Deze beperkingen maakten het zowel lastiger als eenvoudiger om de juiste beslissing te maken. Uiteindelijk had ik besloten dat ik enkel nog maar Original Trilogy sets en de UCS sets in huis ging halen. Korte tijd daarna was de keuze gemaakt enkel nog nieuwe LEGO Star Wars sets te verzamelen en de oude sets te laten voor wat het is. Niet veel later gaf ik de moed al op. Vanaf heden enkel nog maar de UCS sets uit het thema.


“Ik ben niet minder gelukkig als ik bepaalde sets niet bezit”


Ditzelfde geldt voor andere thema’s. Want na het besluit om enkel nog maar UCS te verzamelen begon ik me te focussen op andere thema’s. Er is nog zoveel meer dat leuk is en wel een plekje verdient hier in huis. LEGO Creator Expert leek me wel wat. Zo gezegd zo gedaan en de eerste modular was een feit. Niet veel later de tweede, de derde, de auto’s en Winter Village sets. Ook toen kwam het besef dat niet alles te verzamelen is.

Ik ben een set-bouwer en verzamelaar. Ik zet sets graag ter display. De kleine sets breek je al snel weer af om ruimte te maken, maar bij de grotere is dit toch best wel wat werk. Dit is dan ook zeker niet mijn favoriete bezigheid. Het gevolg een overvolle LEGO-kamer waar de dozen tegen de muren staan en sets die overal en nergens op kasten, planken, het bureau en zelfs op de grond staan. Ik werk in dezelfde kamer ook aan Bouwsteentjes en maak er foto’s voor de reviews. Aan de website werken en foto’s maken werkt dus alles behalve relaxt bij een overvolle kamer. Er moest wat gebeuren. Iets lastigs. Het wederom maken van keuzes.

Het idee van het verkopen van de “overtollige sets” schoot even te binnen, maar als verzamelaar vind ik dat toch lastig. Dat verkopen wordt dus niets. Dan geven we maar geld uit aan nieuwe kasten. Ikea here we come. Uiteindelijk stonden ook deze kasten weer vol met LEGO en er werden nieuwe kasten gekocht. Dit laatste niet zozeer om de sets te displayen, maar om de dozen kwijt te kunnen van sets die ik graag wil verzamelen. Deze situatie vind ik niet gezond, want ik ben van mening dat LEGO is om mee te bouwen.

Uiteindelijk ben ik op het punt aangekomen dat ik minder koop en meer sets afbreek. Soms geef ik wat weg aan neefjes en nichtjes. Dat voelt toch altijd wel goed. Het verzamelen van LEGO sets brengt soms wat onnodige stress met zich mee. Want heb ik het nodig? Nee, meestal niet. Het een kwestie van FOMO (fear of missing out). Maar die denkbeeldige angst is overbodig. Ik koop wat ik leuk vind, maar wel met een goede overweging. Koop ik om te kopen of koop ik omdat ik het echt een aanvulling vind? Deze vraag stel ik mezelf bij de meeste nieuwe sets en dat werkt over het algemeen erg goed. Ik verplicht mezelf tot een keuze. Want ik ben niet minder gelukkig als ik bepaalde sets niet bezit!

0 0 stem
Vind jij dit artikel waardevol?