Laten we erop gokken! Dat zal vast iemand moeten hebben gedacht binnen The LEGO Group (TLG). Want waarom zou je fans niet blootstellen aan het fenomeen gokken? Of die zuurverdiende VIP-punten afpakken zodat fans minder gebruik maken van de korting en TLG daar dus rijker van wordt. Ja, goed plan en dat zullen de fans vast waarderen. Blijkbaar is dat ook het geval, want ik zie persoonlijk weinig weerstand tegen dit systeem van puntjes afpakken.

En ja, VIP-lid worden is “gratis” en de puntjes die je verdient krijg je bij een andere winkel niet. Dus in feite kost het je niets. Dit is uiteraard maar net vanuit welk perspectief je het bekijkt. Je betaalt de hoofdprijs als je via LEGO koopt en bij het meedoen aan een sweepstake is de kans zo klein dat je wat wint, dat je daarmee spreekwoordelijk nogmaals de hoofdprijs betaalt. VIP-punten zijn leuk en fans kopen graag bij LEGO vanwege de promo’s en het opbouwen van korting voor een toekomstige aankoop, maar om ze vervolgens weer af te pakken? Ik vind dat wat krom.


“vergeet niet wat jullie kernwaarden zijn”


Nu mag iedereen zelf bepalen wat ie met de punten wil doen. Jij hebt immers het geld uitgegeven en het is jouw recht ze te gebruiken voor korting of ze in te zetten voor een sweepstake. Mijn probleem zit hem niet in het feit dat mensen die keuze maken, maar dat LEGO die keuze geeft. Begrijp me niet verkeerd, gokken kan leuk en spannend zijn, en in sommige gevallen valt alles op de juiste plek en kun je er potentieel rijker van worden. De kans is uiteraard enorm klein, maar groot genoeg dat het een van de grootste industrieën ter wereld is.

[Column] laten we erop gokken

Dat de sweepstakes een manier van gokken is, blijkt alleen al uit het feit dat er landen zijn waar LEGO fans niet aan de sweepstakes deel kunnen nemen. De enige reden hiervoor is dat de overheden van die landen er een stokje voor steken. Het is gokken en daar zijn regels aan verbonden. Een extra nadeel aan dit systeem is, dat fans uit landen waar de sweepstakes niet toegelaten zijn, potentieel sets of items mislopen die ze graag aan de verzameling toe willen voegen. Is het aanmelden als VIP-lid dan niet genoeg om mee te dingen voor een exclusief item als ze zich hiervoor inschrijven zonder dat dat punten moet kosten?

Eigenlijk wil ik het in dit column niet eens hebben over de “exclusieve” items. Maar toch kan ik het niet laten, want die Adidas ZX sneakers geeft een goed beeld weer waarom jullie naar mijn inziens een stap te ver zijn gegaan met het fenomeen gokken. Exclusives zijn te begrijpen, maar als je iets wereldwijd beschikbaar maakt en dit enkel realiseert voor een selecte groep mensen, waarom moet hier dan ook weer een goksysteem aan verbonden zitten? En ja, als iemand zo slim was geweest om VIP-punten op te sparen en het geluk had tijdens de release het VIP Center te kunnen bezoeken, dan had die persoon eventueel de sneakers kunnen bemachtigen. Het overgrote deel was overgelaten aan het inleveren van VIP-punten om daarmee kans te maken op een paar schoenen. En weet je waar het helemaal schuurt? Een marketingmachine in gang zetten en fans lekker maken met iets waarvan de kans zeer klein is dat ze het daadwerkelijk in hun bezit kunnen krijgen.

Adidas x LEGO ZX 8000 sneakers Sweepstake

Maar beste TLG, jullie maken speelgoed. Van origine speelgoed voor kinderen en de laatste jaren in toenemende mate voor volwassenen. Daar ben ik blij mee, maar vergeet niet wat jullie kernwaarden zijn. Als bedrijf zetten jullie ervoor in dat thema’s geen schadelijke onderwerpen mogen bevatten voor kinderen. Daardoor zijn o.a. alcohol, oorlog voertuigen en -materieel en drugs in de ban gedaan. Maar weten jullie dat gokken net zo schadelijk kan zijn als alcohol en drugs? Ergens gaat er dus iets fout. Wie bedenkt dit binnen het bedrijf en is dit écht de manier waarop het bedrijf zich wil ontwikkelen? Welke boodschap denken jullie daarmee uit te dragen?

Onze columns worden geschreven vanuit persoonlijk perspectief en kunnen een sterke mening uitdragen. Dit wil niet zeggen dat de visie van de redacteur in kwestie het algemene denkbeeld is. We moedigen discussies omtrent het geschreven onderwerp toe, mits dit respectvol gehouden wordt. Laat gerust jouw mening weten in een reactie.

0 0 stem
Vind jij dit artikel waardevol?