LEGO heeft met de LEGO Technic Bell-Boeing V-22 Osprey gezorgd voor kritiek op het product en het bedrijf. Een associatie uit Duitsland heeft LEGO veroordeeld op het uitbrengen van het product, omdat het in feite een voertuig is dat gemaakt wordt voor het Amerikaanse leger.


Update:

LEGO heeft zojuist officieel laten weten dat de set niet uitgebracht gaat worden. LEGO Stores zullen niet voorzien worden van voorraad. kleine retailers kunnen de set wel nog beschikbaar stellen als ze een order hebben geplaatst en de set al op voorraad hebben liggen.

The LEGO Technic Bell Boeing V-22 Osprey was designed to highlight the important role the aircraft plays in search and rescue efforts. While the set clearly depicts how a rescue version of the plane might look, the aircraft is only used by the military. We have a long-standing policy not to create sets which feature real military vehicles, so it has been decided not to proceed with the launch of this product.

We appreciate that some fans who were looking forward to this set may be disappointed, but we believe it’s important to ensure that we uphold our brand values.


Origineel bericht:

LEGO heeft een policy waarin ze verkondigen geen moderne oorlogsvoertuigen als sets uit te brengen. De Bell-Boeing Osprey is van origine een militair voertuig dat o.a. ingezet wordt voor militaire operaties in Jemen en Irak. De Amerikanen gebruiken het toestel ook bij aanvalsmissies. De reden dat LEGO een dergelijke variant van het voertuig op de markt brengt, is volgens eigen zeggen het gebruik van de Osprey voor reddingsmissies. Het Duitse DFG-VK vind het toch wat ver gaan en is een petitie gestart tegen de release van de set. Ook zijn ze van mening dat het aangaan van een licentie met Bell en Boeing, in dit geval niet in lijn is met de policy van LEGO. Tevens hebben ze demonstraties aangekondigd waarbij ze voor drie van de LEGO Brand Retail Stores willen demonstreren tegen de release van de set.

Controverse omtrent LEGO Technic Bell-Boeing Osprey

LEGO heeft hierdoor besloten de release uit te stellen. Een woordvoerder van LEGO Duitsland heeft het volgende naar buiten gebracht:

“The LEGO Technic Set 42113 Bell-Boeing V-22 Osprey was developed by us in relation to the aircraft’s operations in rescue operations. The aircraft is mainly used for military purposes. We have long followed the principle of not designing sets with military vehicles. In this case, we have not strictly followed our own guidelines and high standards and will therefore review the plans to launch the product on August 1st.”

Het is nu wachten wat LEGO gaat doen. Ze kunnen ervoor kiezen de set volledig te schrappen of aan te passen naar een eigen ontwerp. Eén ding is zeker, de set zal voorlopig niet verkocht gaan worden. Mocht je er alsnog een zien te bemachtigen, is de kans aanwezig dat je een regelrechte collector’s item in handen hebt.

3.9 13 stemmen
Vind jij dit artikel waardevol?