Sinds 1 oktober ligt het nieuwe vlaggenschip van de Technic sets in de winkels: de LEGO Technic 42131 Cat D11 Bulldozer. Deze jongen is de krachtpatser onder zijn voorgangers. Maar wie zijn die voorgangers eigenlijk? Waarom zou deze nieuwe set anders zijn dan z’n broertjes? Marwim zocht het uit en verdiepte zich in de voorgangers van de CAT D11 Bulldozer.


LEGO Technic 856 Bulldozer

We beginnen in 1979. In Europa kwam deze kleine bulldozer uit onder “Technical Sets” met setnummer 856 en in Amerika onder een “Expert Builder”-set met setnummer 951. Voor de grootte van de set (24,5x11x13,4 cm) bevatte de bulldozer genoeg functies om speelbaar te zijn. De bak aan de voorkant kon omhoog en omlaag worden bewogen en daarnaast kon de bak gekanteld te worden om zo de lading te verplaatsen. Natuurlijk kon de bulldozer ook op zijn rupsbanden rijden. De set bevatte 370 onderdelen en had een B-model. BrickEconomy geeft aan dat de waarde van de (nieuwe) set vandaag de dag rond de €550,00 euro ligt.


LEGO Technic 8257 Motorized Bulldozer

We nemen een sprong in de tijd en komen aan in 2007. Deze set heeft voor veel (Technic-)fans een bijzondere waarde, aangezien deze bulldozer de eerste LEGO set was die Power Functions (PF) bevatte. Dat systeem werd in 2007 door middel van deze set geïntroduceerd. De functies waren dan ook genoeg aanwezig. Het grote blad kon op en neer worden bewogen en de ripper aan de achterkant kon eveneens op en neer worden bewogen. De bulldozer was op afstand bestuurbaar met apart aangestuurde rupsbanden. Dat betekende dat hij ter plekke kon draaien en keren. Wanneer de bulldozer reed, bewogen de zuigers op en neer.

Daarnaast had dit gevaarte werkende zuigers en de kenmerkende details die bij een bulldozer horen. De set bevatte een PF afstandsbediening, batterij-box, twee ontvangers, twee M motoren en twee XL motoren. Alles bij elkaar kwam het neer op een set met 1385 onderdelen en een B-model. De set werd ontworpen door LEGO-Designer Markus Kossmann, die bekend staat om zijn grote modellen vol met innovatieve techniek.


LEGO Technic 8259 Mini Bulldozer

In 2009 kwam het kleinste broertje uit de bulldozer-familie uit. Dit setje bevatte slechts 165 onderdelen en was te koop voor €9,99. Bijzonder aan dit model was, dat er met een handvol onderdelen toch een goed gelijkende bulldozer kon worden gebouwd. De bulldozer was alleen beperkt functioneel: het blad kon op en neer worden bewogen en er kon mee worden gereden. Het B-model was een graafmachine, die gezien het aantal onderdelen, dicht in de buurt van het echte werk kwam.


LEGO Technic 42028 Bulldozer

LEGO Technic 42028 Bulldozer is eigenlijk een verkleinde versie van de gemotoriseerde bulldozer uit 2007. Dit model stamt uit 2014. Het bevatte 617 onderdelen en was niet gemotoriseerd. Gezien de prijs van €39,99 en het aantal onderdelen, was dat ook niet te verwachten. Met de afmetingen van 28,2×16,7×13,1 cm was deze bulldozer de op één na grootste. De functies waren vergelijkbaar met de versie uit 2007. De bulldozer had werkende zuigers, het grote blad kon, net als de ripper aan de achterkant, op en neer worden bewogen en de achterste ripper eveneens. De set werd ontworpen door LEGO Technic-Designer Milan Reindl. Deze ontwerper is ook actief op social media en LEGO platforms. Neem eens een kijkje op een van zijn accounts!


LEGO Technic 42131 Cat D11 Bulldozer

LEGO Technic Cat D11 Bulldozer

Na 2014 bleef het een tijd stil met bulldozers. Maar sinds 1 oktober 2021 is daar verandering ingekomen met de LEGO Technic Cat D11 Bulldozer. Deze unit bestaat uit 3854 onderdelen en is 57 centimeter lang. Daarmee is deze bulldozer de grootste tot op heden. Maar ondanks dat zijn de functies eigenlijk niet veel anders dan die van zijn kleine broertjes. Het blad en de ripper kunnen op en neer worden bewogen en de bulldozer kan met onafhankelijke rupsbanden rijden. Wederom zijn er werkende zuigers verwerkt. Daarnaast kan de ladder aan de zijkant omlaag worden bewogen en de rupbanden kunnen aangepast worden in de spanning. Op de aanpasbare rupsbanden na, zijn alle functies te bedienen met het Control+ systeem.


Waarom nóg een nieuwe Bulldozer?

Allereerst, is dit de eerste bulldozer met een licentie. Dit kwam nog niet eerder voor onder LEGO’s bulldozer-arsenaal. Daarnaast zijn er in de loop der jaren maar weinig Technic Bulldozers verschenen: vijf in totaal, de dubbelganger met nummer 951 niet meegerekend. De licentie, in combinatie met de Control+ componenten, verklaart ook voor een groot deel waarom deze set zo’n hoge prijs heeft. Maar waarom zou deze nieuwe bulldozer bijzonderder zijn dan zijn voorgangers?

Het is de eerste bulldozer met Control+. Het Control+ systeem werd in 2019 geïntroduceerd door middel van de LEGO Technic 42099 RC X-treme Off-roader en de LEGO Technic 42100 Liebherr R 9800 Graafmachine. De bulldozer uit 2007 bevatte Power Functions en is vergelijkbaar met de nieuwe Cat D11 Bulldozer, maar Power Functions is beperkter dan Control+. Het is tevens de bulldozer met de meeste onderdelen, waardoor er meer details  mogelijk zijn.

Voorgangers van de LEGO Technic Cat D11 Bulldozer

Wat een klein, maar niet onbelangrijk detail op de doos is, is het feit dat het een 18+ set betreft. Het is de eerste bulldozer die onder de 18+ sets geschaard wordt. De set zou dus volwassenen aan moeten trekken om de set te kopen en te bouwen. Gezien het uiterlijk en de vele details van de bulldozer is dat ook niet gek. De bulldozer heeft naast de authentieke Cat kenmerken, ook genoeg functionaliteit om speelbaar te zijn. De Control+ elementen en de functies lijken bedoeld om er mee te spelen. Daarom is de set multifunctioneel, voor kinderen om met name mee te spelen én volwassenen voor de bouwervaring en functies. Dat LEGO ervoor heeft gekozen om de set bij “LEGO For Adults” (18+) in te delen, zal waarschijnlijk te maken hebben met het bouwproces, achtergrondinformatie en het uiteindelijke model. Iets wat LEGO bij steeds meer sets van bepaalde thema’s toepast.


Laat van je horen!

Na dit rijtje LEGO bulldozers denk je misschien: waarom zoveel of waarom zo weinig? Het is niet bijzonder dat hetzelfde onderwerp of voertuig door LEGO meerdere keren in verschillende vormen wordt uitgebracht. LEGO City heeft bijvoorbeeld altijd het onderwerp brandweer en politie. LEGO Technic heeft al heel wat jaren op rij een kraan in het assortiment. Deze thema’s doen het goed op de markt en ze gaan niet gauw vervelen. Zo is het ook met de bulldozers. Of jij vindt dat LEGO te vaak of te weinig een nieuw bulldozer-set uitbrengt, lezen we graag in een reactie. Nu je alles weet over de LEGO Technic bulldozers, zijn we ook erg benieuwd of jij de nieuwe LEGO Technic Cat D11 Bulldozer gaat aanschaffen. Laat het weten in de reacties!

0 0 stem
Vind jij dit artikel waardevol?