Mocht je vandaag hebben geprobeerd Bouwsteentjes te bezoeken, dan had je waarschijnlijk opgemerkt dat de site bijna de gehele dag niet bereikbaar was. Via dit bericht breng ik jou graag – zonder al te technisch op de materie in te gaan – op de hoogte wat de reden hiervoor was en de stappen die we in de achtergrond van de website hebben genomen om de website veiliger te maken.


De downtime heeft te maken met een aantal oude scripts van plugins die al in de eerste versie van de website zaten, die we gisteren en vandaag aan het verwijderen waren. Deze scripts zorgden voor een aantal ongewenste resultaten op Bouwsteentjes, belasten de server onnodig en dienden verwijderd te worden. Het verwijderen is een redelijk secuur werkje en kan niet overhaast worden. Er zijn nadien twee back-ups gemaakt. Een lokale (op de pc) en één via de hosting. Doordat onze VPS server tijdens het maken van de back-up bleef hangen en geen gehoor meer gaf, hebben we de server moeten resetten en de back-up teruggezet. Dit heeft nogal wat voeten in de aarde gehad en hierdoor was de website langer offline dan wij voor lief hadden. Het resultaat is dat jij de website niet hebt kunnen bezoeken en wij helaas niets konden schrijven.

Het opschonen van de scripts gaf ons ook de mogelijkheid de website beter te beveiligen. We geven sinds kort de mogelijkheid tot het aanmaken van een account. Accounts en de gegevens zijn gevoelige info. Ik ben van mening dat wij hierdoor de hoogst mogelijke verantwoordelijkheid hebben. Een goede beveiliging zorgt er niet alleen voor dat jouw gegevens veilig zijn, maar ook dat we andere soorten gevaren geen kans geven de website te infecteren.


Changelog voor Bouwsteentjes

Omdat de website in bèta verkeert, zullen we een changelog bij gaan houden. Hierin is te zien welke functies we toevoegen, welke aanpassingen we maken en met welke feedback we aan de slag zijn gegaan. Het fijne hieraan is dat we jou op de hoogte houden en blijven betrekken bij wat er op de achtergrond van de website aangepakt wordt. Je kunt de Bouwsteentjes Changelog hier vinden.

0 0 stem
Artikelbeoordeling