Op woensdag 21 oktober 2015 opende de Jaarbeurs Utrecht zijn deuren voor LEGO World 2015. Wij van Bouwsteentjes.info werden door LEGO uitgenodigd om een kijkje te nemen op de eerste dag. LEGO World is het enige officiële LEGO evenement in Nederland maar wel een hele grote! Is het de moeite waard om een kijkje te nemen?

Om maar gelijk met de deur in huis te vallen, de toegangsprijs is niet misselijk. In de voorverkoop kost een kaartje €19,50 en aan de kassa €25,-. Als je met de auto komt, kan je daar nog eens €14,- bij rekenen. Kindlief wilt natuurlijk ook nog even een leuk setje scoren op zo\’n grote LEGO beurs en zo wordt een dagje uit al snel een duur geintje. Maar je krijgt er ook iets voor terug. In dit artikel nemen we een kijkje op LEGO World 2015 in Utrecht. LEGO World is open t/m dinsdag 27 oktober van 10:00 tot 17:00 uur.

\"DSC_0889\"

LEGO World hallen vol diverse LEGO thema\’s

Wij waren rond een uurtje of 10 binnen en LEGO World was nog behoorlijk leeg terwijl de rijen inmiddels tot de voordeur stonden. Wij hadden hierdoor wel de tijd om alvast snel een rondje te maken. In de eerste hal loop je tegen een grote LEGO City stand aan. Daarnaast is de verkoop stand van Intertoys te vinden. Intertoys is trouwens de enige partij die LEGO sets verkoopt op de beurs. LEGO zelf verkoopt in kleine stands, losse onderdelen en overige producten als LEGO boxen, bekers, enz. Intertoys geeft op de beurs 10% korting op LEGO sets maar dan alsnog zijn de meeste sets elders goedkoper te vinden. Wel zit er op sommige sets nog een extra jubileumkorting. Zo kun je bijvoorbeeld de LEGO Mini Cooper bemachtigen voor een nette prijs van €71,99.

\"\"

In de volgende hallen vind je grote stands van o.a. LEGO Ninjago, Friends, Star Wars, Duplo, Technics, enz. Veel van deze stand zijn aangekleed met grote LEGO figuren en LEGO displays. De verschillende thema\’s hebben eigenlijk overal wel bouwtafels en verschillende activiteiten als puzzels en bouwwedstrijden. Naast bouwen is er ook heel veel speelruimte! Er zijn klimbanen, springkussens aan overvloed en er is zelfs een LEGO regendouche! Kinderen kunnen zich prima vermaken in de verschillende hallen terwijl papa en mama een lekker hapje en drankje nuttigen. Helaas zijn ook daar de prijzen niet mis! Voor een klein flesje water moet je €3,- neerleggen en het goedkoopste broodje kost je €2,95.

Voordat we naar beelden gaan kijken die gemaakt zijn door de MOC bouwers, eerst even wat sfeerbeelden van de verschillende hallen.

De LEGO fans en hun creaties

LEGO World zal voor kinderen elk jaar opnieuw een feest zijn. De ouders en/of AFOLs daarentegen verwachten van een LEGO beurs voornamelijk eigen creaties (MOC\’s) door LEGO fans en leuke koopjes. Gelukkig is er op de beurs een klein gedeelte te vinden waar we MOC\’s kunnen bekijken. Je moet lid zijn van een LUG (LEGO User Group) om deel te nemen aan de tentoonstelling. Voor diegene die vaker op LEGO World is geweest zal dit gedeelte ervaren worden als een kleine teleurstelling. Er staan MOC\’s die met slechts kleine aanpassingen ten opzichte van vorig jaar (of zelfs dat jaar daarvoor) opgesteld staan. Uiteraard zijn er ook nieuwe bouwwerken te bezichtigen maar het is allemaal niet zo groot. Ook zijn er minder eigen creaties te zien dan in 2014. De MOC\’s die er staan zijn op een afstand te bezichtigen achter dranghekken. Jammer omdat je op die manier veel details niet kunt zien. Zelfs de bordjes met informatie zijn onleesbaar omdat ze te ver weg staan. Dan maar even de bouwers zelf aan de tand voelen!

\"DSC_0996\"

Er staan enthousiaste MOC bouwers voor je klaar en vertellen je met alle plezier hoelang ze met een bouwwerk bezig geweest zijn en geven je tips om zelf iets moois te bouwen! Terwijl ze praten over hun eigen creaties ontstaat er een brede glimlach op mijn gezicht. Helaas zien we ook een andere kant… Er staan een aantal bouwers wat geïrriteerd om zich heen te staren en kunnen nogal arrogant uit de hoek komen wanneer je ze een normale vraag probeert te stellen. Ze vergeten één ding, wij als publiek moeten een hoop centen betalen om naar hun bouwwerken te kijken.

Tussen de verschillende bouwwerken zit er voor iedereen wat moois tussen om te bewonderen. Van prachtige schepen tot robuuste vrachtwagens en van een moderne stad tot een middeleeuws dorp, niets is te gek. Petje af voor de bouwers en wij zijn blij dat we weer een aantal vriendelijke bouwers hebben leren kennen. Tot slot is er in het midden van de LEGO Fan hal een LEGO museum te vinden met oude LEGO sets en een verzameling van LEGO Star Wars sets.

LEGO World 2015 is met dolenthousiaste kinderen in overvloed een drukke bedoeling. Een dagje uit kan snel duur uitpakken maar gegarandeerd dat kinderen een geweldige dag hebben! Op forums en in groepen staan veel negatieve reacties van ouders en/of AFOLs maar die moeten lekker naar een kleinschalige beurs gaan en hier vooral wegblijven. Het is tenslotte een kinderevenement en daar slaagt LEGO goed in. Wij hebben ons prima vermaakt en hopen volgend jaar opnieuw welkom te zijn!

\"\"

Ga jij naar LEGO World 2015 of ben je inmiddels al geweest? Wij zijn benieuwd naar jouw reactie! Laat het weten via een bericht onderaan de pagina. Tot slot wil ik LEGO bedanken voor de perskaarten en natuurlijk mijn getalenteerde collega\’s Michiel de Ruiter en Patrick Schellen voor de geweldige foto\’s die zij hebben gemaakt. Een overzicht met aankomende evenementen kun je vinden op onze evenementen pagina.