ABS:
Staat voor Acrylonitrile Butadiene Styrene, het materiaal waar LEGO onderdelen van gemaakt zijn.

AFOL:
Een afkorting voor Adult Fan(s) Of LEGO. Een volwassen LEGO fan.

AFOLET:
AFOL Engagement Team. Dit is het team binnen LEGO dat zich bezighoudt met de volwassen LEGO community. Denk hierbij aan erkende LUG’s, Fan Media en Online community’s.

ALE:
Adult LEGO Enthousiast. Een andere woord dat gebruikt kan worden voor AFOL. AFOL is algemeen bekender en wordt meer gebruikt.

AMOC:
Een AMOC is een creatie gemaakt van de onderdelen die in een bepaalde set zitten. Door er een alternatief bouwwerk van te bouwen dat een eigen creatie is, worden de woorden Alternative en MOC (My Own Creatie) gecombineerd.

Backlog:
Staat voor een nog ongebouwde voorraad sets. Sommige LEGO-fans bouwen niet alles wat ze kopen. Zo houden ze altijd een paar ongebouwde sets achter de hand voor de koude, korte en donkere dagen 😉

BI:
Building Instructions of Bouw Instructies.

Bignette:
Een formaat LEGO creatie dat tussen een vignette en diorama in zit.

Billund:
De plaats in Denemarken waar het allemaal begon. Het hoofdkantoor bevindt nog steeds in Billund. Tevens is daar de eerste LEGOLAND vestiging ooit en LEGO House te vinden.

Blearsk:
Verwijzing naar een kleur, in dit geval de nieuwere tint Mearsk blauw. Bekend van de blauwe kleur die Mearsk schepen hebben.

Bley:
In 2005 is de tint van old grey veranderd in een blauwere grijs. De naam heeft betrekking op deze nieuwere kleur grijs met een ietwat blauwe tint.

BOLOCs:
Built of Lots of Colors. Een bouwwerk dat uit heel veel verschillende, vaak felle en vrolijke, kleuren bestaat. Kort gezegd, een bouwwerk voorzien van bonte kleuren.

Brand Retail Stores:
De officiële winkels van LEGO. Deze zijn te vinden in bijv. Nederland, Duitsland, België, Frankrijk, America en veel andere landen. Nederland heeft sinds 2019 twee LBRS. Een Flagship Store in Amsterdam en een standaard LEGO-winkel in Utrecht.

Brick-built:
Een LEGO onderdeel dat gemaakt is van verschillende andere kleinere LEGO onderdelen die de vorm hebben van een bestaand onderdeel.

Brick Friday:
De LEGO versie van Black Friday. Vaak gepaard met leuke promoties of kortingen.

Bricklink, B-Link of BL:
Bricklink, de grootste LEGO marktplaats op het internet. Je vindt hier losse onderdelen en sets, maar ook minifigures en bouwinstructies. Tegenwoordig is Bricklink onderdeel van LEGO, maar behoudt zijn onafhankelijk imago.

Brickowl:
Vergelijkbaar met Bricklink. Een online marktplaats waar je LEGO onderdelen, sets, bouwinstructies en stickers kunt kopen bij particulieren.

BS:
De afkorting kan slaan op Bouwsteentjes of op Brickset. Let er wel op dat BS enkel in Nederland en België kan slaan op Bouwsteentjes!

Build in Bag:
Dit betekent dat je een setje bouwt zonder dat je het zakje opent. Een uitdaging. Dit wordt vaak gedaan bij Polybags en kleine sets waarbij er maar één zakje LEGO in het doosje zit. Een populaire bezigheid tijdens LEGO evenementen.

BURP:
Een afkorting voor Big Ugly Rock Piece. Grote rots-onderdelen van LEGO.

CAD:
Computer Aided Design. Denk aan LDD (LEGO Digital Designer) of Bricklink Studio, waarmee je op een computer jouw eigen creaties kunt maken met alle beschikbare LEGO onderdelen. Je kunt makkelijk je eigen creaties maken zonder zorgen te maken of je alle onderdelen hebt.

Chase-Figure/Chase Minifigure:
Dit zijn Minifigures uit de Collectable Minifigures series die zeer moeilijk te vinden zijn. Je moet er dus “jacht” op maken om er één in je bezit te krijgen. Voorbeelden zijn Mr. Gold en de Police Officier uit serie 18.

Cheese slope(s):
Deze onderdelen lijken op een puntje kaas. Dit zijn de 1×1 plate slopes.

Clone, kloon:
Een na-aper. Een merk dat ook constructiespeelgoed is gaan maken dat als product als twee druppels water op LEGO lijkt, bijvoorbeeld Megablocks. Wel hebben ze een eigen merk gecreëerd en hanteren ze andere verpakkingen en licenties. Niet te verwarren met Knock-Off merken!

Confidential:
Dit woord tref je veelal aan bij sets die vroegtijdig gelekt zijn. LEGO probeert met een ‘confidential’ watermerk het verspreiden van de visuals tegen te gaan. Helaas voor LEGO zijn er veel mensen en websites die hier niets van aantrekken. Gelukkig voor de LEGO-fan dat ze wel de ronde doen zodat je alvast weet wat je zoals kan gaan verwachten. Het plaatsen hiervan kan gevolgen hebben. Op Bouwsteentjes.info vind je geen gelekte afbeeldingen!

Crap-o-Blocks:
Een andere term voor na-apers zoals Megablocks. Desondanks kan de kwaliteit erg goed zijn!

Custom:
Niet officiële LEGO onderdelen die vaak thuis gemaakt worden. Denk hierbij aan onderdelen die je maakt met je eigen mal (vaak wapens), maar ook stickers, lampjes, displays en prints vallen onder deze categorie. Custom onderdelen worden niet door elke LEGO fans gewaardeerd, maar je ziet het wel steeds vaker gebruikt worden.

D2C:
Direct to Consumer. Dit zijn LEGO sets die door LEGO direct aan de klant worden verkocht zonder dat daar een retailer tussen komt. Soms gebeurt het wel dat dergelijke sets in LEGO speciaalzaken worden verkocht. Voorbeelden van D2C sets zijn de LEGO Star Wars UCS lijn, LEGO Creator Modular sets, LEGO Seasonal en LEGO Exclusives.

Dacta:
De educatieve lijn van LEGO.

Dark Ages:
De tijdsperiode waarin je niet meer geïnteresseerd bent in LEGO. Vaak na je kindertijd en tijdens de studieperiode. Mensen worden in veel gevallen weer fan van LEGO zodra ze zelf kinderen hebben of met pensioen gaan. De tijd tussen je laatste keer LEGO en herontdekking noemen we de Dark Ages.

Decals:
Bijgeleverde stickers die extra detail geven aan LEGO onderdelen. Vaak ongewenst bij volwassenen die het liefst beprinte onderdelen zien.

Dik T. Winter:
Dik T. Winter was een Nederlander die op RTL (rec.toys.lego) de eerste LEGO set-lijst heeft gepubliceerd. De lijst bevatte sets die uitgebracht waren tussen 1984-1993. Dit is de eerste bekende online publicatie van een LEGO set-lijst en stamt uit 1993, ver voor het ontstaan van Brickset.com. Dik T. Winter overleed op 28 december 2009, een paar maanden voordat hij met pensioen kon gaan.

Diorama:
Een grote MOC die een grotere setup heeft dan een Vignet of Bignette. Bijvoorbeeld een gedeelte Rivendell of Endor met alles erop en eraan.

Greebles of Greebling:
Een techniek waarbij kleine en/of ongewone LEGO onderdelen samen iets moois maken. Vaak om details te krijgen. In het Nederlands ook wel gepriegel genoemd.

Grűschteling:
Woord dat gebruikt wordt om het geluid dat LEGO onderdelen te maken uit te leggen.

GWP:
Gift With Purchase. Het woord slaat op de gratis sets die je krijgt bij aankoop van een bepaald LEGO product. Doordat het gratis is, mag je het een geschenk noemen. We hanteren daarom de afkorting GWP.

Hands in pockets:
De allereerste minifigures hadden geen losse armen, het lijkt alsof hun handen in hun broekzakken zitten.

HOC:
His/Her Own Creation. In tegenstelling tot een MOC (My Own Creation) is een HOC een creatie gemaakt door een ander.

Illegal:
Technieken die teveel stress veroorzaken op individuele LEGO onderdelen. Met andere woorden hebben deze onderdelen geen goede connectie en vallen makkelijk van elkaar af, of zorgen dat LEGO elementen scheurtjes krijgen en niet meer te gebruiken zijn.

Impuls:
Iedere LEGO fan heeft er last van. Die ene impulsaankoop van een paar euro. Dit kan losse onderdelen betreffen, minifigs of een klein setje. Maar ja, die ene strakke aanbieding is wel heel erg aantrekkelijk natuurlijk 😉

ISD:
Imperial Star Destroyer. Verwijst naar een schip uit het Star Wars universum, uiteraard de LEGO variant.

Jeff Thompson:
Jeff was de eerste persoon die de term Adult Fan of LEGO gebruikte op RTL. Het woord stamt uit 1993. Een dag later maakte Metthew Verdier er een acroniem van (AFOL).

Jumpers/Jumer Plate:
Een 1×2 plate met een stud in het midden.

KABOB:
Kid With a Bunch of Bricks. Een kind met een stapel LEGO steentjes of verzameling.

KFOL:
Kid Fan of LEGO. Kinderen die LEGO fan zijn. Dit geldt voor de meeste kinderen.

Knock-off:
Een ‘merk’ dat o.a. LEGO steentjes 1 op 1 kopieert. Dit gaat vaak zo ver dat dit soort bedrijven de verpakking en visuals bijna identiek op die van LEGO laten lijken. Enkel verschilt het “merk”, het lettertype en setnr. Een voorbeeld hiervan is Lepin.

LAN:
LEGO Ambassador Network. Dit netwerk is enkel toegankelijk voor LEGO ambassadeurs. Er wordt wel eens naar gerefereerd zodra er officieel LEGO nieuws via het LAN wordt gedeeld.

LBRS/LEGO Brand Retail Store/LEGO Store:
In Nederland en België kortweg LEGO winkel. Dit zijn de officiële LEGO winkels. Nederland heeft sinds 2019 twee LBRS. Een Flagship Store in Amsterdam en een standaard LEGO-winkel in Utrecht.

Leak(s):
Een gelekte LEGO set. Dit is iets waar LEGO niet blij mee is en het plaatsen van dergelijke foto’s wordt niet gewaardeerd en kan zelfs leiden tot een ban op sommige fora, websites en Facebookpagina’s. Desondanks kan LEGO weinig doen aan visuals waar geen confidential watermerk op zit.

LEGO Ambassador:
Een ambassadeur van LEGO. De ambassadeurs hebben doorgaans een RLUG, RLFM of andere LEGO gerelateerde website, club of magazine, of zijn hier onderdeel van.

LEGO Catalogus:
Twee keer per jaar geeft LEGO een catalogus uit met daarin de LEGO sets die in de handel te krijgen zijn. Deze catalogi zijn doorgaans bij diverse speelgoedwinkel en bij LEGO gratis te verkrijgen.

LEGO House:
Het LEGO House is gevestigd in Billund, Denemarken. Het LEGO House is voor jong en oud en neemt je onder andere mee op reis door de geschiedenis van LEGO als merk.

LEGOLAND:
Pretpark(en) van Merlin Entertainment. Voorheen van LEGO. Het park kenmerkt zich met levensgrote LEGO bouwwerken, een LEGO winkel en activiteiten met LEGO. Vaak bevatten de parken attracties.

LEGOLAND Discovery Centre:
Ook pretparken van Merlin Entertainment. Grote verschil met de normale LEGOLAND parken is dat dit zich indoor bevindt.

LEGO Store Calendar/LEGO Store kalender:
Dit is de maandelijkse kalender die LEGO uitgeeft waarin nieuwe sets en promoties te zien zijn voor die maand. Sinds 2019 worden promoties niet meer aangegeven via deze kalenders.

LCP:
LEGO Certified Professional. AFOL’s die door LEGO erkent zijn en zelfstandig, na goedkeuring van LEGO, LEGO Certified Professional sets uit mogen brengen. Vaak erg gelimiteerd en tegen een hoge kostprijs.

LCS:
LEGO Certified Store. Er zijn LEGO winkels die geen directe onderdeel zijn van LEGO, maar wel de gehele uitstraling van een LEGO Store mogen hebben. Ze hebben een certificering maar zijn nog wel grotendeels onafhankelijk.

Legal:
Goedgekeurde en sterke technieken die zorgen voor een stevig bouwwerk.

LUG:
LEGO User Group. Dit kan een lokale LEGO club zijn, een website of zelfs een Facebook groep. Niet te verwarren met een RLUG.

LUGnet:
LUGnet was de eerste echte LEGO community website. De website werd in 1998 gelanceerd en was lang het middelpunt voor de LEGO hobby voor volwassenen.

LURP:
Little Ugly Rock Piece. Een kleine variant van de BURP.

Master Builder Series – MBS:
Dit zijn grote exclusieve sets die niet zozeer bedoeld zijn om ter display te zetten, zoals de UCS sets, maar om mee te spelen. De LEGO Star Wars 75222 Betrayal at Cloud City is een MBS set.

Matthew Verdier:
Nadat Jeff Thompson de term Adult Fan of LEGO gebruikte op RTL (rec.toys.lego) om volwassen LEGO fans aan te duiden, maakte Matthew Verdier er een acroniem van (AFOL). Dit gebeurde in 1993 en het woord wordt sindsdien door volwassen LEGO fans gebruikt.

Mech:
Een grote robot, zoals Transformers, gemaakt van LEGO.

Mecha:
Vergelijkbaar met een Mech, enkel is dit een kleiner variant.

Microfig of Microfiguur:
Een micro Minifiguur dat in de LEGO bordspellen voorkomt.

MILS:
Modular Integrated Landscaping System. In feite maak je kleinere modulaire landschappen die je door middel van pins aan elkaar vast kan zetten. Doordat dit modulair en kleinschalig is, kun je zo een groot diorama/landschap bouwen dat je constant kunt aanpassen zonder het landschap op deze modules aan te passen.

Mindstorms RCX:
Mindstroms was één van de eerste sets met een programmeerbaar LEGO component. RCX werd al snel door volwassenen gehackt. LEGO was initieel furieus en wilde juridische stappen ondernemen, maar bedacht zich. Ze besloten de hackers uit te nodigen om Mindstorms te verbeteren. Dit was tevens de eerste echte erkenning van LEGO dat AFOL’s belangrijk zijn voor het bedrijf.

Minifig, Minifigure of Minifiguur:
Standaard LEGO figuurtje dat in bijna elke LEGO set te vinden is.

MOC of MOC’s:
My Own Creation. Een creatie naar eigen fantasie die gebaseerd kan zijn op een bestaande set, maar in zijn geheel af moet wijken om het een MOC te mogen noemen.

MOCCER:
Iemand die veel eigen creaties maakt.

MOD:
Een mod is een afkorting voor modificatie (aanpassen). Kort gezegd betekent dit dat je een bestaand ontwerp van LEGO lichtelijk aanpast door er je eigen draai aan te geven. Een mod kan ook slaan op een moderator die je vaak op (LEGO) fora, websites en Facebookpagina’s tegenkomt.

MISB:
Mint In Sealed Box. Een set die nieuw is zonder een scheurtje of deukje. Tevens moeten alle seals nog intact zijn. Kort door de bocht: Nieuw ongeacht de leeftijd.

MISP:
Mint in Sealed Polybag. Een Polybag die nieuw is zonder een scheurtje of deukje. Tevens moeten zakje nog dicht zijn. Kort door de bocht: Nieuw ongeacht de leeftijd.

MURP:
Mini Ugly Rock Piece. De kleinste variant van de BURP.

Nanofig/Nanofigure:
Het kleinste formaat figuurtje dat LEGO produceert. Ze zitten onder andere in de LEGO Ideas 21309 NASA Apollo Saturn V set en Architecture sets.

NLSO:
Non LEGO Significant Other. De partner van een AFOL

NLS:
Non LEGO Spouse. Partner van een AFOL wanneer getrouwd

NLF:
Non LEGO Friends. Vrienden, familie of kennissen van AFOL’s die LEGO niet als hobby hebben.

PAB, PAB Wall of PAB muur:
Pick a Brick muur waar je losse LEGO onderdelen uit kan halen. Bijvoorbeeld in LEGO stores en LEGO speciaalzaken.

Polybag:
De welbekende zakjes LEGO. De naam heeft het te danken aan het materiaal waar de zakjes van gemaakt zijn, polyethyleen.

Purist:
Een MOCCER of LEGO verzamelaar die enkel echte LEGO onderdelen wil verzamelen of gebruiken. Dit geldt ook voor Custom parts.

POOP:
Piece Out Of Pieces. Een onderdeel dat nagemaakt is met meerdere kleine onderdelen. Bijvoorbeeld drie 2×2 plates op elkaar lijkt op een 2×3 brick.

POV:
Point Of View. De hoek van waaruit je een object, in dit geval LEGO, bekijkt.

Promo of promoties:
Promoties bij LEGO aankopen of op evenementen en LEGO store openingen. Dit kunnen zowel moeilijk verkrijgbare en/of dure sets zijn, maar ook kleine sets of polybags.

Q Element:
Test onderdelen uit een mal waar LEGO onderdelen mee gemaakt worden. Vaak verschijnen deze in een bont kleurenpalet en zijn heel erg verzamelbaar. Deze onderdelen worden in de LEGO fabrieken streng bewaakt en weggegooid vanwege de hoge prijzen die men vraagt op ebay en dergelijke marktplaatsen. Moeilijk verkrijgbaar!

Release (datum):
De data of tijdspanne waarop/waarin LEGO sets, films, games of boeken uitgebracht gaan worden. Bijv. Winterrelease en zomerrelease.

RLFM:
Recognized LEGO Fan Media. Dit is een door LEGO erkende fan-website, maar wordt niet gesponsord door LEGO. Bouwsteentjes.info is een RLFM.

RLOC:
Recognized LEGO Online Community. Dit is een door LEGO erkende online community, maar wordt niet gesponsord door LEGO. Bouwsteentjes.info is een RLOC door zijn eigen community en de community die we hebben opgezet in de vorm van de LEGO Verzamelaars groep op Facebook.

RLUG:
Recognized LEGO User Group. Dit is een LUG die erkent wordt door LEGO en toegang krijgt tot het ambassadeurs netwerk van LEGO. Een RLUG krijgt steun van LEGO omtrent events, leden mogen bulk inkopen doen en een RLUG kan worden voorzien van LEGO sets.

Rory:
De standaard 2×4 LEGO steen.

RRP:
Recommended Retail Price. Aanbevolen verkoopadviesprijs voor LEGO sets. Vaak gehanteerd op LEGO Shop@home en in de LEGO Stores. Met goed zoeken is er bijna altijd een lagere prijs te vinden.

RTL/rec.toys.lego:
Rec.Toys.Lego was de eerste Usenet newsgroup voor LEGO fans (AFOL’s). Op de RTL Usenet newsgroup werden handige items gedeeld. De website stamt uit 1993, de begindagen van het internet.

RYS:
Staat voor Rebuild Your Set. Dit is een afkorting die we op Bouwsteentjes gebruiken om onze Rebuild Your Set artikelen mee aan te duiden. Met Rebuild Your Set (RYS) herbouwen we een set tot iets nieuws met de onderdelen die in die set beschikbaar zijn.

S@H:
Shop At Home op LEGO.com, de officiële LEGO webshop.

Seasonal:
Seizoensgebonden LEGO sets. Deze sets zijn vaak als promo of aankoop beschikbaar op LEGO Shop@home of in de LEGO Stores. Denk aan kerst, Pasen, valentijn, Halloween en thanksgiving.

SigFig:
Een Minifigure die aangepast is dat deze op jezelf lijkt. Dit kan ook een fantasie figuur zijn welke je beschouwt als jezelf. Soort van alias.

Skærbæk:
Uitspreken als Skèrbek. Skærbæk is een plaats in Denemarken waar elk jaar het Skærbæk Fan Weekend plaatsvindt.

Skærbæk Fan Weekend:
Tijdens het Skærbæk Fan Weekend LEGO fans vanuit de hele wereld samen om hun passie met elkaar te delen.

SNOT:
Studs Not On Top. Dit refereert naar een bouwtechniek waarbij de Studs – zie Studs – niet aan de bovenkant zitten maar bijvoorbeeld aan de zijkant(en) of aan de onderkant.

STAMP:
STicker Across Multiple Pieces. Dit houdt simpelweg in dat een geplakte sticker over meerdere individuele LEGO onderdelen geplakt is. Niet erg handig, maar het komt soms voor.

Stud:
Een stud is het woord dat gebruikt wordt voor de nopjes van LEGO onderdelen. Zie SNOT.

Swooshable:
Een woord dat wordt gebruikt om de speelbaarheid van LEGO vliegtuigen of ruimteschepen, zonder dat deze uit elkaar vallen of lastig op te pakken zijn, aan te duiden.

TFOL:
Teenaged Fan of LEGO. Een LEGO fan in zijn/haar tiener jaren.

TLC/TLG:
The LEGO Company of The LEGO Group.

Trainers:
Volwassen LEGO fans die graag met (LEGO) treinen aan de gang zijn.

TRU:
Afkorting voor Toy’s R Us.

UCS:
Ultimate Collectors Series. Star Wars is de lijn waarin deze sets worden uitgebracht. De duurdere grote sets die eigenlijk meer bedoeld zijn als display set dan speelset. Alhoewel er wel UCS speelsets zijn, zoals het Ewok Village.

Vignette:
Een kleine LEGO MOC die bestaat uit maximaal een 16×16 oppervlakte waarin je een scenario nabootst. LEGO heeft in het verleden ook vignetten als Seasonals uitgebracht.

(HD)Visual(s):
De officiële foto’s van LEGO sets die door LEGO wordt gebruikt voor hun producten. Visual betekent niets meer dan afbeelding/plaatje, maar als LEGO fans gebruiken we het woord Visual. HD Visuals zijn dezelfde foto’s, maar dan in HD kwaliteit.

WIP:
Work In Progress. Een onafgebouwde LEGO set of MOC. Wordt meer gebruikt in samenhang met het woord MOC omdat dit namelijk vaak een lang proces is.

0 0 stem
Vind jij dit artikel waardevol?