Vanwege de aankomende release van de LEGO Creator 31120 Knight’s Castle, hebben we dit artikel over iconische LEGO kastelen van een kleine update voorzien en naar voren gehaald. Dit artikel komt uit maart 2018 en is geschreven door toenmalige redacteur Hayo. Lees alles over het Gele Kasteel en een greep uit andere iconische LEGO kastelen uit de roemruchte geschiedenis van LEGO, in deze Iconische LEGO kastelen special.


Jaren ‘70 Classic LEGO

Met setnummer 375 is het kastelen thema bij LEGO ooit begonnen. Vanwege de karakteristieke gele kleur staat dit iconische LEGO kasteel, oorspronkelijk simpelweg Castle genoemd, nu voornamelijk bekend als het Gele Kasteel. In Europa lag dit kasteel van 1978 tot 1983 in de speelgoedwinkels, terwijl het in de VS, onder setnummer 6075, pas in 1981 werd verkocht. De set bevatte 767 Lego blokjes waarvan 14 minifiguren die je kunt onderverdelen in vier ridders, vier schildknapen, en zes soldaten. De ridders en hun schildknapen hebben elk hun eigen wapen symbool.

LEGO 375 Castle

Dankzij scharnieren konden de zijmuren uitgeklapt worden voor meer speelmogelijkheden. Ook was het mogelijk om de muren en torens in een andere opzet te plaatsen waarmee het kasteel enigszins modulair in opzet was. Verder is nog interessant om op te merken dat de paarden in die tijd nog uit LEGO blokjes zijn opgebouwd.

LEGO 375 Castle


Jaren ‘80 / ‘90 Castle thema met subthema’s

In de jaren ‘80 werd het kastelen thema uitgebreid met nieuwe kastelen, gekoppeld aan verschillende ridder groepen. De goede ridders kregen de namen: Crusaders en Lion Knights, terwijl de slechte ridders tegen hen streefden onder de banieren van de Black Falcons en de Black Monarchs. Die groeperingen kregen binnen het Castle thema hun eigen subthema’s zodat Lego sets van dezelfde groepering onder hetzelfde subthema vielen.

LEGO 6080 King’s Castle

In 1984 kregen eerst de Crusaders hun eigen kasteel, genaamd King’s Castle. Hoewel de naam anders doet vermoeden bevat het kasteel van de koning zelf geen koning. De King’s Castle set werd onder setnummer 6080 uitgegeven en bevatte 12 minifiguren. Van die minifiguren zijn vier ervan ridders, elk met hun eigen kleur pluim op de helm, en de rest zijn soldaten verdeeld over twee groepen met eigen wapenafbeelding: leeuwen en bijlen. Voor de ridders zijn er vier paarden meegeleverd: twee zwarte en twee witte, die inmiddels een voorgevormde mal hebben. Met 664 LEGO blokjes was dit kasteel de grootste LEGO set die in 1984 door LEGO werd uitgebracht als we set 1053 Community Buildings, welke werd uitgebracht onder de Dacta Educatieve vlag, niet meetellen.

LEGO 6080 King’s Castle

De Black Falcons waren meer een soort bandieten en roofridders dan volwaardige tegenstanders voor de Leeuwenridders en zij kregen in die jaren dan ook geen iconisch kasteel. Maar met de komst van de Black Monarchs in 1988, die hun basis hadden in hun Black Monarch’s Castle, kregen de Leeuwenridders wel die volwaardige vijand. Met 695 LEGO blokjes en wederom 12 minifiguren was dit de op één na grootste set die LEGO in 1988 nieuw in de winkels beschikbaar stelde.

LEGO 6085 Black Monarch’s Castle

In opbouw lijkt het Black Monarch’s Castle met setnummer 6085 erg veel op het King’s Castle uit 1984, inclusief de mogelijkheid de achterkant naar buiten te scharnieren. Maar de ontwikkelingen in LEGO design lagen in die tussenliggende jaren niet stil zodat dit kasteel uit 1988 toch net wat meer detail heeft gekregen dan de evenknie van de Leeuwenridders uit 1984.

LEGO 6085 Black Monarch’s Castle

Eindelijk, in 1995, kregen de Crusaders onder setnummer 6090 dan toch een kasteel dat hun koning waardig was. Met 743 LEGO blokjes en 11 minifiguren, waaronder een echte koning, een skelet en een spook, was deze set de grootste niet-Technic set door LEGO uitgebracht in dat jaar.

LEGO 6090 Royal Knight's Castle

Een groot verschil met de voorgaande iconische kastelen is dat dit koninklijke kasteel gebouwd werd op een voorgevormde basisplaat. De Royal Knight’s Castle wordt door velen nog altijd beschouwd als een van de beste LEGO kastelen ooit!

LEGO 6090 Royal Knight's Castle


Begin 21ste eeuw Knights’ Kingdom I en II

Vanaf het jaar 2000 kwam LEGO met een nieuw subthema binnen het Castle thema, Knights’ Kingdom genaamd. Dit subthema ging over de strijd tussen het koninkrijk van Koning Leo, en de boeven van Cedric the Bull. Voor het eerst verzorgde LEGO een complete koninklijke familie met naast Koning Leo ook zijn vrouw Koningin Leonora, z’n zoon prins Edward en z’n dochter Prinses Storm. Behalve de prins die niet thuis blijkt te zijn is deze koninklijke familie compleet aanwezig in het vlaggenschip van dit subthema: King Leo’s Castle welke in Europa onder nummer 6098 in de catalogus te vinden was.

LEGO 6098 King Leo's Castle

Ook dit kasteel werd gebouwd op een verhoogde basisplaat. De set bestond uit 529 onderdelen, waaronder een katapult achtig kanon, en 8 minifiguren. Voor het eerst in het Castles thema waren twee van de meegeleverde minifiguren vrouwelijk: de koningin en de prinses. Helaas wordt ook dit kasteel gekenmerkt door een euvel waar meer LEGO sets rond de eeuwwisseling last van hadden. Dit staat in het Engels bekend als “juniorisation”, oftewel versimpeling van de bouwset door het kasteel uit steeds meer voorgevormde onderdelen zoals complete muur panelen op te bouwen. Verder lijkt het kasteel van voren heel wat, maar is het aan de achterkant open toegankelijk. Vergeleken met z’n directe voorganger 6090 was deze set een duidelijke stap achteruit.

LEGO 6098 King Leo's Castle

In 2004 kwam LEGO met de opvolger van het Knights’ Kingdom thema, toepasselijk Knight’s Kingdom II genaamd. Het kasteel dat binnen dit nieuwe thema King Leo’s Castle mocht opvolgen kreeg de naam The Castle of Morcia. Dit nieuwe kasteel, met setnummer 8781, had 637 LEGO onderdelen waarvan acht minifiguren. Behalve koning Mathias en de boosaardige Vladek kreeg je er nog vier goede ridders, een slechte ridder en een skelet bij. De goede ridders hadden ieder hun eigen kleur, terwijl Vladek en zijn slechte ridder de traditionele slechteriken kleur zwart gebruikten. Het kasteel zelf gebruikte dezelfde verhoogde basisplaat als King Leo’s Castle en had derhalve dezelfde nadelen. Imponerend van voren, maar open aan de achterkant. Dit met name om de speelbaarheid voor de jeugdige LEGO fans te vergroten.

LEGO 8781 The Castle of Morcia

Twee jaar later, in 2006, bracht LEGO onder setnummer 10176 een nieuwe King’s Castle uit. De set werd een soort heruitgave van het Royal Knight’s Castle uit 1995 gecombineerd met King Leo’s Castle uit 2000. Dit zie je vooral in het gebruikte kleurenschema en door dezelfde verhoogde basisplaat waarop het kasteel is gebouwd. Deze 869 LEGO onderdelen tellende set bevatte twaalf minifiguren waaronder een smid naamloze koning, een tovenaar, een spook en twee skeletten. Ook een boosaardige tegenstander ontbrak niet in de vorm van een gemene ridder en zijn schildknaap.

LEGO 10176 King's Castle


Jaren ‘00 Castle (Fantasy)

In 2007 kwam LEGO met een nieuw Castle thema dat het traditionele meer realistische Middeleeuwse thema losliet. In dit Fantasy subthema bestond de vijand uit skeletten, trollen en draken. Aan de kant van de goeieriken daarentegen vochten menselijke ridders, dwergen en goede tovenaars. King’s Castle Siege, welke in 2007 onder setnummer 7094 in de winkels lag, was binnen het Castle thema van 2007 de grootste set met 958 LEGO onderdelen. Maar inmiddels bracht LEGO veel grotere sets uit, waarbij uit 2007 vooral noemenswaardig zijn 10182 Cafe Corner en 10179 Ultimate Collector’s Millennium Falcon. Vergeleken met die hele grote sets was King’s Castle Siege qua formaat maar een middenmoter.

LEGO Castle 7094 King's Castle Siege

Na de wat teleurstellende kastelen tussen 2000 en 2006 keert dit kasteel wel weer terug naar de basis van een echt kasteel. Geen verhoogde basisplaat meer maar wel sterke muren aan alle kanten, torens voor de verdedigers en voldoende interessante minifiguren om het kasteel tot leven te brengen. In deze set kreeg je aan de goede kant een koning, twee boogschutters, twee soldaten, en een gepantserde ridder. De vijand bestond uit vier verschillende soorten skeletten en een heuse draak.

LEGO Castle 7094 King's Castle Siege


Huidige decennium: Kingdoms en Castle

Na enkele jaren van een fantasy tijd keerde het Kastelen thema in 2010 terug naar de Europese Middeleeuwse tijd onder de naam Kingdoms. In dit thema bevochten twee menselijke koninkrijken elkaar: het Leeuwen Koninkrijk tegen het Draken Koninkrijk. De leider van het Leeuwen Koninkrijk is toepasselijk de Leeuwenkoning, maar wie precies de leider van het Draken Koninkrijk is wordt niet duidelijk benoemd. Het vlaggenschip kasteel uit dit Kingdoms thema, met setnummer 7946, heet King’s Castle en het stamt uit 2010. Gemaakt met moderne LEGO stenen en technieken is dit kasteel, dat is gebaseerd op het King’s Castle kasteel (nummer 6080) uit 1984, weer een ouderwets opgebouwd kasteel.

LEGO Kingdoms 7946 King's Castle

In dit kasteel zaten acht minifiguren waarbij de (naamloze) koning nog vier ridders/soldaten tot zijn beschikking heeft, terwijl de vijand uit drie ridders/soldaten bestond. Met 933 LEGO onderdelen heeft het iets minder onderdelen dan z’n voorganger.

LEGO Kingdoms 7946 King's Castle

Vanaf 2013 laat LEGO het subthema Kingdoms vallen maar gaat het wel verder met het Leeuwen koninkrijk tegen het Draken koninkrijk, nu onder het standaard thema Castle. Er wordt opnieuw een King’s Castle uitgegeven en ditmaal onder setnummer 70404.

LEGO Castle 70404 King's Castle

Deze set bevat 996 onderdelen en is redelijk vergelijkbaar met het kasteel uit 2010. Wel slaat de ‘juniorisatie’ weer toe en bevat de set weer meer complete panelen in plaats van LEGO blokken om te bouwen. Dit kasteel bevat zeven minifiguren: de Leeuwenkoning, een Leeuwenridder, twee Leeuwen soldaten, een Drakenridder, en twee Draken soldaten.

LEGO Castle 70404 King's Castle


Slot

En met dit laatste kasteel komen we aan het einde van een roemruchte geschiedenis van LEGO kastelen. Na het einde van het Castle thema heeft LEGO het over een andere boeg gegooid door Ridders met futuristische techniek te combineren: Nexo Knights. Dit thema is echter niet bijzonder goed aangeslagen waardoor Nexo Knights in 2018 uit productie is gegaan. Het is inmiddels alweer een aantal jaar geleden dat er een middeleeuws kastelen-thema door LEGO geproduceerd werd, terwijl zo’n thema sinds eind jaren ‘70 toch vrij constant aanwezig is. Wie weet komt er op termijn wel weer een volledig Castle thema, maar voorlopig moeten we het doen met de nieuwe LEGO Creator 31120 Knight’s Castle die vanaf in juni 2021 te koop zal zijn.

4 4 stemmen
Vind jij dit artikel waardevol?