Een aantal weken geleden is de nieuwe LEGO Ideas 21313 Ship in a Bottle uitgekomen. Deze set was veel besproken op de LEGO community’s omdat het fan model erg verschilde van het uiteindelijke model. Wij van Bouwsteentjes.info waren nieuwsgierig wie er achter dit fantastische model zit en zochten de fan designer Jake Sadovich op voor een interview.
Q: Hallo Jake, erg tof dat je een interview met ons wil doen voor de Nederlandse en Belgische LEGO fans. Om maar eens het spits af te bijten, kun je wat meer over jezelf vertellen?
A: Erg leuk dat jullie mij willen interviewen, dank jullie wel. Ik ben 40 jaar en woon in Boise Idaho in de Verenigde Staten. Ik heb twee kinderen en werkte 13 jaar als zeefdrukker, nu werk ik als game designer voor een Escape Room. Ik geniet er echt van om schaalmodellen te bouwen, te lezen, te sleutelen aan motoren en natuurlijk met LEGO te bouwen.
Q: Wanneer ben je begonnen met LEGO te spelen /bouwen?
A: Van LEGO geniet ik al zolang dat ik me kan herinneren.
Q: Was er een bepaald moment dat je LEGO bouwen naar een ander niveau bracht? Kun je ook vertellen wat en waarom?
A: Ja. Ongeveer 5 jaar geleden had ik nog een vrij kleine verzameling aan LEGO onderdelen, totdat ik een groot lot LEGO bij een kringloopwinkel vond voor weinig geld. Ik wilde altijd al een ruimteschip bouwen voor mijn LEGO Technic figuren en nu had ik voldoende onderdelen om mee te beginnen. Ik begon eerst met de motor van het ruimteschip, het moest een grote en erg sterke motor worden. Tijdens het bouwen realiseerde ik me dat het meer op een podrace-motor leek, dus uiteindelijk werd het een hele grote podracer. Gedurende het bouwproces kwam ik achter het bestaan van Brinklink, dat heeft ook erg veel geholpen.
Q: Wat is je meest Favoriete LEGO Set ooit en waarom?
A: Dat moet toch echt wel de nieuwe LEGO 75192 UCS Millennium Falcon zijn. Ik heb deze set nog niet gebouwd, maar hij ziet er zo gaaf uit. Ik ben ook een groot fan van Space zoals de classic Space series, Blacktron, Blacktron 2, M-From, dat soort sets.
Q: Hoe ben je op het idee gekomen om een LEGO boot in een fles te bouwen?
A: Ik was geïnspireerd geraakt door een echte boot in een fles die ik gebouwd had vanuit een modelbouwset een paar jaar geleden. Ik heb lang getwijfeld of ik een LEGO schip in een glazen fles wilde bouwen of dat de fles ook uit LEGO moest bestaan. Uiteindelijk heb ik mijzelf uitgedaagd en de fles ook van LEGO gebouwd.
Q: Hoe is het LEGO model tot stand gekomen dat je uiteindelijk op LEGO Ideas hebt geplaatst?
A: Oohh, dat was echt vallen en opstaan, bouwen en bouwen en steeds weer verbeteren totdat ik echt tevreden was.
Q: Hoe verkreeg je de juiste LEGO steentjes voor de LEGO Ship in a Bottle, kon je dat allemaal bouwen van je eigen collectie of was daar iets anders voor nodig?
A: Ik gebruikte een deel van mijn eigen collectie, maar om alle doorzichtige onderdelen en zeven van dezelfde zeilen te verkrijgen gebruikte ik Bricklink en een lokaal LEGO winkeltje genaamd Bricks and Minifigs.
Q: Waarom had je eigenlijk je model opgegeven bij LEGO Ideas?
A: Nou ja, ik had eigenlijk wat foto’s geplaatst op een aantal LEGO Fan Facebook pagina’s om het te delen met andere AFOLs. De reacties waren echt super en verschillende mensen zeiden dat ik het model op LEGO Ideas moest plaatsen. Dus toen ben ik de regels maar eens gaan lezen en dacht van laat ik het maar eens proberen.
Q: Jouw inschrijving had in minder dan 50 dagen al de benodigde 10.000 stemmen behaald. Was je verbaasd of had je een bepaalde strategie?
A: Ik was zeker verbaasd! Natuurlijk had ik de link om te stemmen overal gedeeld. De support kwam echt van overal binnen, dat was echt fantastisch.
Q: Hoe reageerde je toen je hoorde dat jouw model was geselecteerd om een echte LEGO set te worden.
A: Nou ja dat is eigenlijk niet in woorden te beschrijven. Blij, verbaasd, opgelucht, verbluft, ongelofelijk…
Q: Hoe was het samenwerken tussen jou en de LEGO ontwerpers? Kun je ons wat vertellen over het proces van geselecteerd zijn tot het uiteindelijke resultaat?
A: Het meeste van mijn input was in het begin van het proces. Ik stuurde mijn LDD files en korte video’s waarin ik bepaalde dingen van mijn model uitlegde.
Q: Het uiteindelijke LEGO model is behoorlijke anders geworden dan wat jij oorspronkelijk had gemaakt. Kun je uitleggen wat je vindt van de veranderingen die LEGO heeft gemaakt?
A: I love it! Mijn originele build is erg fragiel dus het moest wel opnieuw gedaan worden om het klaar te maken voor massaproductie. Ik vind dat Tiago er een fantastisch model van heeft gemaakt. Het is absoluut gebruiksvriendelijker dan mijn model en het ziet er super classy uit.
Q: Had jij überhaupt iets te zeggen over het uiteindelijke model, of moest je het maar nemen zoals het kwam?
A: Ik had er een klein beetje wat over te zeggen. De manier zoals de zeilen eruit zien zijn precies zoals die van mij, alsook de grote ronde doorzichtige panelen en natuurlijk het “water” met de losse 1×1 ronde studs zijn mijn input. Ik heb het wel zo een beetje genomen zoals het kwam van LEGO, maar ze hebben behouden wat kon, veranderd wat nodig was en ik kan niet anders zeggen dat ze er echt iets moois van gemaakt hebben.
Q: Hoe voelde het toen je voor het eerst het uiteindelijke model van LEGO bouwde?
A: Dat was echt genieten. De variërende technieken die zijn gebruikt maakte me blij en het was ontzettend leuk om nieuwe parts in nieuwe kleuren te vinden. Ik vind het uiteindelijke model echt mooi geworden. Ik had het ook precies op tijd ontvangen, Ik kon het nog net bouwen in hetzelfde huis als dat ik het originele model had ontworpen. Drie dagen later verhuisde ik.
Q: Werk je al weer aan nieuwe LEGO Projecten, kun je ons daar meer over vertellen?
A: Ik heb een aantal projecten om weer mee verder te gaan. Eerst moet ik alles in het nieuwe huis klaar maken. Als dat zover is wil ik verder met Leonardo de Vinci’s
Ornithopter.
Q: Ben je van plan om nog meer LEGO modellen op te geven op LEGO Ideas?
A: Het hangt er een beetje vanaf hoe de Ornithopter uitpakt, als hij mooi genoeg is dan zet ik hem misschien wel weer op LEGO Ideas.
Q: Heb je misschien nog tips voor onze lezers om hun eigen MOC (My Own Creation) te bouwen?
A: Volg je eigen inspiratie. Wanneer je een idee hebt om iets te bouwen dan is research een goede volgende stap. Als je iets namaakt vanuit de echte wereld dan kunnen foto’s van Google je goed verder helpen met de schaal te bepalen en de details.
Q: Voordat je je LEGO schip in een fles bouwde had je een echt schip in een fles gebouwd. Hoe heb je het voor elkaar gekregen om het schip in de fles te krijgen?
A: Het bootje wordt buiten de fles gebouwd, de masten hebben scharnieren. Als het bootje klaar is laat je de masten zakken en kun je het bootje de fles inschuiven, vast lijmen en als de lijm gedroogd is kun je de masten omhoog zetten met een draadje die daar al aan bevestigd zit. Dat draadje lijm je weer vast aan de boeg. Kurk er op en klaar.
Jake super bedankt voor dit interview, we vonden het ontzettend leuk om dit met je te doen en te delen met onze lezers.
We hopen dat jullie dit een interessant interview vinden en dat het duidelijk is geworden dat wanneer je een goed uitgewerkt idee hebt, je altijd een kans kunt wagen op LEGO Ideas. Hopelijk geeft dit interview jullie ook een goede uitleg waarom het uiteindelijke model zo verschilt van het model dat uiteindelijk door LEGO is uitgegeven.
Mocht je na het lezen van deze review enthousiast zijn geworden over de LEGO Ideas 21312 Ship in a Bottle, dan kun je de set vinden op LEGO Shop@Home. Onze review van de set kun je hier vinden.
Jouw mening telt!
Wat vind jij van dit interview met Jake en zijn er antwoorden die jij opmerkelijk vindt of misschien wel verduidelijking geven? Laat het ons weten in een reactie onder dit artikel of via social media.
Handige pagina’s op Bouwsteentjes.info:
– Alles over het LEGO VIP programma lees je hier!
– Alle LEGO winkels van NL/BE vind je op onze LEGO Winkelpagina!
– Alles over de geschiedenis van het LEGO logo!
– Dit LEGO Woordenboek maakt van jou binnen no time een LEGO expert!
– Op deze pagina vind je handige links naar andere websites!
Dit artikel bevat affiliate/gesponsorde links