De LEGO 10242 MINI Cooper is een uniek collectors item. Een goede replica van de klassieke MINI Cooper Mk VII en zeer gedetailleerd. Normaliter ben ik geen fan van voertuigen maar toen de MINI Cooper in het zicht kwam kon ik de set niet weerstaan. Vandaag deel ik mijn bevindingen en beschrijf ik het bouwproces van de LEGO MINI Cooper 10242 die ik als een topper beschouw.

LEGO 10242 MINI Cooper\

De MINI Cooper zit in een wat kleine doos verpakt. De doos is mooi vormgegeven en is moeilijk te vermijden als je in de speelgoedwinkel loopt. Wij hebben de set via de LEGO website gekocht voor een bedrag van €99.99 en zal voorlopig nog te koop zijn. De set is uitgebracht in juli/augustus 2014 en ik verwacht dat deze wel weer een paar jaar mee zal draaien. De set bevat 1077 onderdelen en heeft een aanbevolen leeftijd van 16 jaar en ouder. Duidelijk een LEGO set die de opvolger is van de LEGO 10220 Volkswagen T1 Camper Van uit 2011 en de LEGO 10187 Volkswagen Beetle uit 2008. Op de voorkant van de doos zien we de MINI Cooper afgebeeld en een kleine foto waarop we kunnen zien dat het dak afneembaar is.

LEGO 10242 MINI Cooper\
De achterkant van de doos toont diverse kleine foto\’s met details en eigenschappen van de set.

LEGO 10242 MINI Cooper\

Op de zijkant van de doos zien we de LEGO Mini Cooper afgebeeld met daarnaast het origineel. Je ziet dat het model erg op het origineel lijkt alleen missen er wat koplampen aan de voorkant en is het LEGO Model iets vierkanter. Verder valt mij op dat de spiegel een stuk breder is maar dit zijn kleine verbeterpuntjes die niet erg opvallen.

LEGO 10242 MINI Cooper\

De doos voelt goed gevuld aan en dat blijkt ook wel als we de doos open maken. In de doos vinden we 8 genummerde zakjes (1 t/m 3) van verschillende formaten. Ook vinden we de bekende separator in een van de zakjes.

LEGO 10242 MINI Cooper\

Verder vinden we 2 instructieboekjes in de doos. In het eerste boekje gebruiken we de onderdelen uit de zakjes 1 t/m 2 en in het tweede boekje gebruiken we de onderdelen uit de zakjes met nummer 3 erop vermeld. Het totale bouwproces bestaat uit 76 stappen.

LEGO 10242 MINI Cooper\

Tot slot vinden we in de doos 2 stickervellen. Niet mijn favoriete bezigheid en mijn voorkeur gaat uit naar de bedrukte onderdelen. Het eerste stickervel bevat 5 verschillende soorten kentekenplaten dus gelukkig hoeven we ze niet allemaal te plakken. Dat betekend dat we in totaal 10 stickers op de MINI Cooper gaan plakken.

LEGO 10242 MINI Cooper\

Deel 1: Onderstel

We beginnen met de bouw van het onderstel en komen meteen bij de eerste sticker aan. Welk kenteken moet je nou kiezen? De Nederlandse of Belgische versie staat er natuurlijk niet bij. Om die reden hou ik maar de stickers uit het instructieboekje aan.

LEGO 10242 MINI Cooper\

Bij het onderstel maken we gebruik van technisch LEGO onderdelen voor de wielbasis. Wat ik apart vind is dat ze hier gebruik hebben gemaakt van blauwe onderdelen.

LEGO 10242 MINI Cooper\

We maken ruimte voor het reserve wiel aan de achterkant en monteren daar de mistlamp en uitlaat (niet zichtbaar op foto zie ik). Aan de zijkanten van het voertuig plaatsen we alvast de spatborden.

LEGO 10242 MINI Cooper\

In het midden van het voertuig zullen straks de stoelen gemonteerd worden waarvan de bevestigingspunten al zichtbaar zijn. Zowel aan de voorkant als achterkant maken we een bumper en we plaatsen het reservewiel.

LEGO 10242 MINI Cooper\

Boven het reservewiel plaatsen we de vloer van de kofferbak die we op kunnen tillen. Zo kunnen we altijd bij het reservewiel komen wanneer we een klapband krijgen. Ook plaatsen we de schakelpook die beweegbaar is.

LEGO 10242 MINI Cooper\

Deel 2: Interieur en achterzijde carrosserie

We beginnen met het sorteren van alle onderdelen uit de zakjes met nummer 2 erop. Dit eenmaal afgerond te hebben bouwen we het zitgedeelte van de bestuurder en bijrijder. Deze bestaat uit geblokte bekleding en het ziet er nu al geweldig uit.

LEGO 10242 MINI Cooper\

Tussen de 2 stoelen plaatsen we de handrem en bouwen de achterkant van het voertuig langzaam op.

LEGO 10242 MINI Cooper\

We bouwen de achterbank die er net zo geweldig uitziet als de stoelen voorin. Op de achterkant plaatsen we bedrukte ronde onderdelen waar we vervolgens een sticker overheen moeten plakken. Ze hebben voor deze set de bedrukte onderdelen speciaal laten maken. Waarom dan niet gelijk deze stickers ook mee drukken?

LEGO 10242 MINI Cooper\

We plaatsen de ruiten aan de achterkant en de MINI Cooper begint al ergens op te lijken. Ik sta versteld van de kofferbak ruimte die we hebben gecreëerd wetende dat er zelfs een reservewiel onder ligt.

LEGO 10242 MINI Cooper\

We bouwen de stoelleuningen voorin het voertuig en plaatsen deze. Beide stoelen kunnen we naar voren buigen zodat de passagiers makkelijk in kunnen stappen.

LEGO 10242 MINI Cooper\

De achterklep past perfect en ziet er geweldig uit. Hier hebben we 2 stickers geplakt namelijk het kenteken en het MINI Cooper logo. De details zijn verbluffend bij deze set!

LEGO 10242 MINI Cooper\

We laten het voertuig even voor wat het is en bouwen een sierlijke picknickmand. De picknickmand bevat 2 verschillende soorten kaas, 2 wijnglazen en een stokbrood.

LEGO 10242 MINI Cooper\

We plaatsen de picknickmand in de achterbak, vouwen een picknick kleedje netjes op en bouwen een fles wijn. Alles past precies in de achterbak en we zijn klaar om lekker te gaan picknicken. Moeten we natuurlijk wel eerst het voertuig afmaken…

LEGO 10242 MINI Cooper\

We sluiten de kofferbak en zijn zo aan het einde gekomen van het 2e gedeelte. De set is tot nu toe geweldig en de MINI Cooper is een stuk groter als dat ik had verwacht.

LEGO 10242 MINI Cooper\

Deel 3: Motorruimte, voorkant carrosserie en dak

We sorteren de laatste onderdelen en vinden veel groene onderdelen waarmee we de auto zullen afbouwen. We beginnen met het plaatsten van het stuur maar waar plaatsen we die? Volgens de instructieboekjes zit het stuur links maar bij ons zit het stuur toch echt rechts! Het is mogelijk om het stuur rechts te plaatsen voor diegene die dat willen maar omdat de MINI Cooper een Engelse wagen is heb ik ervoor gekozen het stuur links te houden en het instructieboekje aan te houden.

LEGO 10242 MINI Cooper\

De motorruimte voorzien we van een twin carburateur 1275 cc motor.

LEGO 10242 MINI Cooper\

Het dashboard is erg gedetailleerd en bevat een dashboardkastje, radio en diverse metertjes. Het stuur zit een beetje in de weg en het past allemaal net. De bestuurder moet wel erg dunne beentjes hebben om normaal te kunnen zitten. Jammer dat ze hier geen gebruik hebben gemaakt van een wat kleiner stuurtje.

LEGO 10242 MINI Cooper\

De voor grill mist zoals ik al eerder aangaf een paar lampen. De ronde kappen boven de ruimte voor de wielen geeft de wagen een stoere uitstraling.

LEGO 10242 MINI Cooper\

Aan beide kanten plaatsen we de deuren die we kunnen openen. De binnenkant van de deuren zijn bekleed in dezelfde stijl als de bekleding van de stoelen. De deurgrepen zijn schaatsen die ik in de afgelopen weken vaak tegen gekomen ben bij de winter setjes.

LEGO 10242 MINI Cooper\

We bouwen een aflopende motorkap met witte strepen die precies lijkt op het origineel. De motorkap kunnen we openen zodat we de motor kunnen bezichtigen. Ook voorzien we de MINI Cooper van de nodige buitenspiegels.

LEGO 10242 MINI Cooper\

De voorruit die wederom een beetje geblindeerd is plaatsen we iets wat schuin op het voertuig. Het dak zal hier dadelijk precies op aansluiten. De motorkap hoort volgens de bouwtekeningen al dicht te zijn maar die stap was ik even vergeten zoals je kunt zien op de onderstaande foto.

LEGO 10242 MINI Cooper\

We plaatsen de wielen onder het voertuig die zelfs velgen bevatten. Natuurlijk gaan we er gelijk even mee rijden en hij rijdt fantastisch!

LEGO 10242 MINI Cooper\

Tot slot maken we het dak en plaatsen deze op het voertuig. Hiermee is de set af en ik ben helemaal vrolijk! Hij is groot en erg gedetailleerd. Alles lijkt te kloppen maar er zijn een paar kleine verbeterpuntjes. Zo had de achterkant wat ronder gemogen, mis ik lampen op de voorkant en zijn de spiegels wat aan de grote kant. Verder lijkt het model sprekend op het origineel!

LEGO 10242 MINI Cooper\

LEGO 10242 MINI Cooper\

LEGO 10242 MINI Cooper\

0 0 stem
Vind jij dit artikel waardevol?