De winter werkplaats van de kerstman, een feestelijke toevoeging aan je LEGO Winterdorp! Met een volgeladen slee vliegt de kerstman samen met zijn rendieren op en af terwijl de elfjes speelgoed maken in de fabriek. Tijdens het harde werken loopt de kerstvrouw heen en weer met lekkere koekjes om de elfjes te verwennen. Voor de kerstman steekt ze dagelijks de haard aan voor een warm welkom. Na het bouwen van de elfen werkplaats zijn we al aardig in de kerst stemming dus laten we snel de set gaan bekijken.

De set bevat 883 onderdelen en is daarmee een stuk kleiner dan de winter dorpsmarkt 10235 uit 2013. Wel is de set een stuk goedkoper als zijn voorganger. Voor deze set hebben we  €74,99 betaald op de website van LEGO en kregen daar de GRATIS LEGO Elfen werkplaats 40106 set bij. De set heeft een aanbevolen leeftijd van 12 jaar en ouder en valt onder de categorie LEGO Creator Expert. Op de voorkant van de doos zien we de werkplaats afgebeeld met alle minifiguren en accessoires. De set bevat 2 minifiguren en 4 elfen die we uiteraard nader gaan bekijken. Als accessoires zien we o.a. een speelgoed fabrieksband, kerstboom, noordpool bordje en een gave slee vol cadeautjes. Op de achterkant van de doos zien we de achterkant van het gebouw met een vliegende slee en enkele andere illustraties.

We maken de doos snel open en vinden 9 zakjes met onderdelen met nummer 1 t/m 3. We vinden 2 instructieboekjes en een stickervel. Bij het eerste boekje maken we gebruik van de nr.1 zakjes. Hier bouwen we een los rendier, het noordpool bordje, een kerstboom, de slee van de kerstman en de kerstman zelf. Het tweede boekje bevat de instructies voor het huisje van de kerstman inclusief kerstvrouw (zakjes nr.2) en de werkplaats (zakjes nr.3) met de elfen en fabrieksband.

De slee van de kerstman en accessoires

We beginnen met het in elkaar zetten van ons eerste minifiguur de kerstman. De kerstman lacht maar zijn lach word al snel bedekt door een dikke witte baard. In zijn hand heeft hij een rode zak met cadeautjes. Vervolgens bouwen we ons eerste rendier. We zien een nieuw steentje namelijk een steentje met oogjes erop. Gelukkig is het geen sticker! Helaas is het een beetje een vierkant rendier die gelukkig wel zijn hoofd op en neer kan bewegen. Het naambordje die we daarna bouwen is wel voorzien van een sticker met north pole erop. Een leuk element en helemaal in de kerstsfeer. De kerstboom mag aan dit verhaal natuurlijk niet ontbreken en daarom bouwen we een simpele kerstboom. Ondanks zijn eenvoud is het een leuk detail. De kerstboom bevat uiteraard lampjes en een piek.

Bij de bouw van de kerstman zijn slee komt er een grote glimlach op mijn mond. De slee is echt een meester bouwwerkje en bevat veel details. Alles klopt, bevat de juiste kleuren en is mooi afgewerkt. De slee bevat zelfs 2 lampjes wat natuurlijk reuze handig is als de kerstman ‘s nachts aan het werk is. De slee wordt voorgetrokken door 4 rendieren die net wat ronder zijn als ons eerste rendier. De cadeautjes achterin de slee maken het plaatje af en maakt het een kleurrijke bedoeling. Nu is de kerstman klaar om te gaan!

Het huisje van de kerstman

Bij het tweede boekje beginnen we met het in elkaar zetten van de kerstvrouw. De kerstvrouw draagt een feestelijke jurk met zuurstokjes in haar schort. Haar outfit is voorzien van een cape waardoor ze helemaal in de kerstsfeer is. In haar hand heeft ze een schaal met versgebakken koekjes. Vervolgens beginnen we met de bouw van het eerste huisje. Het huisje is vrij klein maar vat veel details en is zeker niet saai om te bouwen. Integendeel zelfs! We zien een paar grappige elementen die LEGO in dit model heeft gestopt. Zo zien we een deurmat waarop staat geschreven, bouwen we een open haard en hangen we een schilderijtje of foto op waar we de kerstman en kerstvrouw zien afgebeeld op de FIJI eilanden. Althans daar gaan we vanuit aangezien de kerstman een petje op zijn hoofd heeft met erop en de kerstvrouw een cocktail in haar hand heeft omringt door witte stranden en palmbomen. Op de tweede etage van dit gebouw vinden we de werkkamer van de kerstman. Met een royale stoel en een hoop brieven in de kamer lijkt hij hier al zijn voorbereidingen te verrichten. De buitenzijde van het gebouw is zeer gedetailleerd en volledig in de kerstsfeer. Buiten vinden we een grote klok, zuurstokken en een uithangbord waar op staat. De ijspegels en het witte dak maken het gebouw helemaal af.

De werkplaats van de kerstman

We zijn aangekomen bij het laatste gedeelte van de set en sorteren de onderdelen die in de zakjes met nr.3  erop overgebleven zijn. We bouwen de 4 elfen die we vinden in deze set en hebben allemaal hun eigen karakter. De een kijkt wat vrolijker als de ander en alle kleding varieert. Vervolgens beginnen we met de bouw van de werkplaats. Ook hier zien we een gedetailleerd gebouwtje die iets minder spannend is om te bouwen als het eerste deel. Binnenin de werkplaats vinden we een to-do lijst voor de elfen en een werkbureautje. Ondanks deze elementen had ik iets meer verwacht van de werkplaats. Het kleine setje die we eerder besproken hebben lijkt voor mij meer op een werkplaats als dit exemplaar. De buitenkant daarentegen voldoet helemaal aan de verwachtingen. Vooral de slinger met verschillende lampjes op het dak van de werkplaats maken het sfeertje compleet. We koppelen de 2 gebouwtjes aan elkaar en voorzien de 2 deuren van dikke gouden sleutels. Tot slot bouwen we de fabrieksband waar het speelgoed er als warme broodjes uit komt rollen. De machine is voorzien van alle nodige lampjes, meters, schakelaars en techniek. De machine werkt naar behoren en zien een vliegtuig en auto op de lopende band voorbij komen. Klaar om ingepakt te worden wat betekend dat de kerstman zijn slee alvast in orde kan maken!

Disclaimer

Deze review stamt uit het begin van Bouwsteentjes.info. De review is verouderd en niet in lijn met de huidige standaard. De content blijven we natuurlijk aanbieden voor wie het graag wil lezen, maar ook om te laten zien waar we ooit zijn begonnen.

0 0 stem
Vind jij dit artikel waardevol?