Welkom bij weer een nieuwe review. Omdat we al zo lekker in de kerstsfeer zitten blijven we voorlopig doorgaan. Vandaag bekijken we 2 unieke setjes die in 2013 gratis verkrijgbaar waren. Welke actie er precies aan verbonden heeft gezeten durf ik niet te zeggen maar het zullen vergelijkbare acties zijn geweest als bij de LEGO Elfen werkplaats 40106 van afgelopen maand. We bekijken vandaag 2 setjes tegelijk namelijk de 40082 kerstboom kraam en de 40083 kerstboom transportwagen. De reden dat we de 2 setjes combineren in 1 review is omdat de setjes bij elkaar horen en en aan de kleine kant zijn.

De setjes bevatten ongeveer een gelijk aantal onderdelen. De kerstboom kraam bevat 115 onderdelen en de transportwagen 118 onderdelen. Wat meteen opvalt zodra we naar de doosjes kijken is dat de één een aanbevolen leeftijd heeft van 6+ en de tweede set een aanbevolen leeftijd van 7+. Gedurende deze review hoop ik er achter te komen wat daar de reden van is. Mochten jullie ondertussen ideeën of antwoorden hebben laat het uiteraard weten d.m.v. een reactie te plaatsen. Op beide doosjes zien we zoals gebruikelijk afbeeldingen van de modellen die we dadelijk gaan bouwen. De doosjes zijn precies even groot en zijn bijna identiek aan elkaar. De verschillen die we wel zien zijn uiteraard de afbeeldingen op de voorkant, de 1:1 afgebeelde minifiguren op de zijkant van de doos en de referentienummers op de achterkant van de doos zijn simpelweg omgewisseld.

40082 Kerstboom kraam

Na de eerste doos te hebben geopend vinden we een instructieboekje en 3 zakjes met onderdelen. Met deze onderdelen gaan we 2 minifiguren tot leven roepen, de kraam zelf en wat accessoires.


Het eerste minifiguur die we zien bij deze set is een vrouw. De vrouw ziet er warm aangekleed uit met een sjaal en een dikke muts op haar hoofd. Haar kleding is wel wat aan de blauwe kant en hoop niet dat dit de oorzaak is van vrieskou. Gelukkig heeft ze wel een lach op haar gezicht dus laten we daar maar niet vanuit gaan. Ze draagt een biljet van 100 LERO (LEGO EURO) bij zich wat hopelijk niet de kosten zijn van 1 kerstboom! De man die er uitziet als verkoper ziet er een stuk aangenamer uit. Hij draagt geen speciale winterkleding maar is wel in het bezit van een warme kop thee?

Vervolgens bouwen we een standaard voor het gereedschap van de kerstboom verkoper. In deze standaard plaatsen we een hakbijl waar hij lastige klanten mee afrekent en een bezem om de restjes op te ruimen… Of zal hij gewoon de overgebleven bomen in stukken hakken voor de open haard en met de bezem die irritante naalden opruimen? Wat een lastig verhaal dit.

Na alle naalden opgeruimd te hebben beginnen we met de kerstboomkraam. Tijden het bouwen van de kraam krijg ik spontaan medelijden met de verkoper in verband met zijn werkruimte. De kraam is niet bepaald groot! Ondanks dat het een klein gebouwtje is, is het wel geinig om te bouwen. Zodra we de raamluiken plaatsen lijkt het een beetje op een western salon!

Gelukkig worden er al snel groene en rode elementen aangebracht waardoor het meer op een kerstboomkraam gaat lijken. We plaatsen het dak op het gebouw wat voorzien is van groene en rode lampjes.

Na het plaatsen van het dak bouwen we het hek die aan de kraam vast zit. Dit alles om te voorkomen criminele jongeren de bomen pikken voor de brandstapel. Met deze stap is onze eerste set klaar. We zien een leuk kraampje, geslaagde minifiguren en het bouwen was erg vermakelijk. Beloofd dit veel goeds voor de kerstboom transportwagen?

40083 Kerstboom transportwagen

In deze doos vinden we nogmaals een instructieboekje en 3 zakjes met vooral rode onderdelen. Ook zitten er 2 losse onderdelen in de doos die blijkwaar wat te groot waren voor in de zakjes. Met deze onderdelen gaan we 1 minifiguur bouwen en natuurlijk de kerstboom transportwagen.

Het minifiguurtje die we bij deze set in elkaar zetten is een oude chagrijnige man. Het zou zomaar eens de vader kunnen zijn van de kerstboom verkoper bedenk ik me opeens! Zo maken we er gewoon met een beetje fantasie een klein familiebedrijf van. De oude man is gelukkig wel voorzien van een steekwagen zodat hij niet al die kerstbomen op ze rug hoeft te tillen.

We beginnen zoals gebruikelijk bij een wagen met het onderstel. Wat opvalt is dat we veel donkergrijze en rode onderdelen hebben. Het bouwen van dit onderstel is minder vermakelijk maar daar heb ik vaker last van bij LEGO wagens.

Naarmate de wagen meer vorm krijgt worden we al snel een stuk vrolijker! De transportwagen is volledig in een klassieke stijl vormgegeven en is een lust voor het oog. De wagen is mooi afgewerkt en bevat veel rondingen waardoor de wagen mij doet denken aan een oldtimer.

We zetten de bumper in elkaar die de wagen een stoere uitstraling bezorgt. Een dikke 400 pk zal deze bak toch wel snel hebben. Na de bumper plaatsen we het dak en de laadklep op de wagen. Achterin de wagen kunnen we de steekwagen vastzetten en er is ruimte om een kerstboom te vervoeren. Het bouwproces is net als bij de kerstboomkraam vermakelijk maar waarom de aanbevolen leeftijd hier nou per se met 1 jaar omhoog moest is mij nog steeds een raadsel.

Zodra we allebei de sets bij elkaar zetten zien we hoe goed ze bij elkaar passen. Omdat we deze sets in 2014 hebben gekocht betaalde wij helaas de hoofdprijs. Het resultaat verlicht deze schade zeker en voegen de sets graag toe aan de bouwsteentjes.info winter kerstdorp.

Disclaimer

Deze review stamt uit het begin van Bouwsteentjes.info. De review is verouderd en niet in lijn met de huidige standaard. De content blijven we natuurlijk aanbieden voor wie het graag wil lezen, maar ook om te laten zien waar we ooit zijn begonnen.

0 0 stem
Vind jij dit artikel waardevol?