Begin 2017 bracht LEGO een nieuw LEGO schaakspel in de vorm van de LEGO 40174 LEGO Chess op de markt. De set kost €59,99 en bevat 1450 onderdelen. De set is inmiddels al een jaar te koop en we waren toch wel benieuwd of deze set de moeite waard is om te kopen, te bouwen en te verzamelen. Zodoende hebben we de set in huis gehaald, gebouwd en kritisch bekeken. Onze conclusie lees je hieronder.

Visuals en inhoud

LEGO 40174 LEGO Chess

De doos van de LEGO 40174 LEGO Chess is simpel maar effectief vormgegeven. Op de doos is het LEGO logo te zien en zijn het setnummer, de aanbevolen bouwleeftijd en de naam van de set vermeld. Links onderin staat aangegeven dat dit een 2-in-1 set is waarmee je kunt schaken en dammen. Verder is op de voorkant van de doos de set waar het om draait prominent afgebeeld.

LEGO 40174 LEGO Chess

De achterkant van de doos geeft inzicht in de opbergmogelijkheden van de set. Dit is handig want het is goed voor te stellen dat je een dergelijke set niet voor eeuwig ter display wilt zetten. Buiten dit om is er weinig te beleven. De doos is voorzien van tape die daardoor makkelijk te openen is en als bijkomend voordeel heeft dat de doos niet beschadigd raakt.

In de doos zitten 14 genummerde zakjes met LEGO stenen, 8 16×16 plates en een instructieboekje. De set bevat geen stickers, beprinte onderdelen of Minifigs. De prijs van de set is in Nederland en België €59,99 en bevat 1450 onderdelen. Hierdoor komt de prijs per onderdeel terecht op €0,04. Dit is een zeer scherpe prijs voor een LEGO set in het algemeen. Doordat de prijs zo laag is zal de set ook goed fungeren als doos voor onderdelen die je kunt gebruiken voor een MOC.

LEGO 40174 LEGO Chess

De bouw

LEGO 40174 LEGO Chess

Bij het bouwen van de set worden eerst de twee secties van het bord gebouwd die fungeren als opslag voor je schaakstukken en damstenen. De bouw van beide secties is, op de kleuren na, nagenoeg identiek. Doordat de bouw grotendeels identiek is is het bouwen van deze “bakken” erg repetitief. Desondanks was het geen vervelende bouw en is het ook nodig voor de set zodat hij makkelijk op te bergen is. De lijnen aan de zijkant van het bord zijn op een eenvoudige maar toch fraaie manier voorzien van kleuren door middel van 1×1 plates die erin verwerkt zitten.

LEGO 40174 LEGO Chess

Een schaak- en damspel is niets zonder bord waarop het spel naar keuze gespeeld kan worden. Het bord bestaat uit vier 16×16 plates waarop 1×2, 1×4 en 2×2 tiles bevestigd zijn die als speelvlakken van het bord fungeren. De 2×2 tiles bevatten een stud in het midden waarop de stukken geplaatst kunnen worden zonder dat ze omvallen. Ook het bouwen van de vier bordelementen is repetitief, maar wederom nodig voor de opbergfunctie. Op de foto hierboven is te zien dat de hoeken van de “bakken” voorzien zijn van witte of zwarte hoek-tiles. Deze tiles corresponderen met de kleuren van de vlakken en zodoende is het makkelijk en snel te zien hoe je de speelvelden moet bevestigen.

LEGO 40174 LEGO Chess

De bouw van de stukken zijn voor de witte en zwarte kant identiek. Het grote verschil zit hem in de gebruikte kleuren. De grote stukken zijn eenvoudig te bouwen en er wordt her en der gebruik gemaakt van de SNOT techniek. Door deze manier van bouwen hebben de stukken allemaal een authentieke uitstraling en zijn direct te herkennen. De pionnen zijn logischerwijs identiek qua bouw. De combinatie van de kleuren voor zowel de witte als zwarte kant zorgt ervoor dat het geheel er niet te eentonig uitziet en passen goed bij elkaar.

LEGO 40174 LEGO Chess

Als het gaat om het schaakspel vinden we dat de ruimte tussen de stukken soms wat beperkt is en dit bemoeilijkt het verplaatsen van de stukken zonder dat je een andere omver stoot. Gelukkig zijn de meeste stukken wel stevig genoeg gebouwd zodat je ze aan de bovenkant vast kunt pakken om los te halen van het veld en te verplaatsen zonder dat ze afbreken. Dat gezegd hebbende, we snappen de toevoeging van de 2×2 tiles met een stud, maar voor het spelen van het spel waren 2×2 plates zonder stud beter geweest.

We gaan niet in op de variant van het speelveld als het gaat om dammen, maar het is wel prettig dat LEGO ook de mogelijkheid geeft om te dammen in plaats van schaken. Uiteindelijk is dit niet de hoofdreden waarom je het spel koopt, maar het is een bijkomend voordeel en leuk voor de afwisseling.

Conclusie

LEGO 40174 LEGO Chess

Voor liefhebbers van bordspellen, schaken en dammen is dit een set die niet in je collectie mag missen. De bouw is redelijk repetitief, vergt het nodige geduld en neemt ongeveer 2 uur in beslag voor een gevorderde bouwer. Het bord is stevig gebouwd en biedt plaats voor het opbergen van de schaakstukken en damstenen. Het gehele spel is daardoor makkelijk en eenvoudig op te bergen zonder dat je het één en ander kwijtraakt. De set kan ook goed fungeren als onderdelen-set voor het bouwen van een MOC doordat de prijs erg voordelig is.


Mocht je na het lezen van de review enthousiast zijn geworden, dan kun je de LEGO 40174 LEGO Chess kopen via LEGO Shop@Home of via de LEGO Brand Retail Stores.


Handige pagina’s op Bouwsteentjes.info:

– Alles over het LEGO VIP programma lees je hier!
– Alle LEGO winkels van NL/BE vind je op onze LEGO Winkelpagina!
– Alles over de geschiedenis van het LEGO logo!
– Dit LEGO Woordenboek maakt van jou binnen no time een LEGO expert!
– Op deze pagina vind je handige links naar andere websites!

Dit artikel bevat affiliate/gesponsorde links

0 0 stem
Vind jij dit artikel waardevol?