Afgelopen weekend vond een van de leukste LEGO-beurzen van de Benelux plaats in Geel, België: Bricks-and-More XXL. Florien werd door de organisatie uitgenodigd om een bakfiets te vullen met LEGO. Wat maak je als exposant allemaal mee op zo’n beurs? Waar moet je rekening mee houden als je zelf wilt exposeren en wat voor moois is er allemaal te zien? In dit artikel een verslag over dit weekend vol LEGO!
Na een jaar van bouwen aan verschillende MOC’s (My Own Creations), was het dan eindelijk zover. Het weekend van de beurs Bricks-and-More XXL (afgekort BAM) was daar. Als exposant leef je maandenlang toe naar het moment dat je jouw bouwwerken live aan een groot publiek mag tonen. Ik voelde me bevoorrecht dat ik door de sympathieke organisatie was gevraagd deel te nemen. De selectieprocedure is vrij streng, maar daardoor krijg je wel een hoog kwaliteitsgehalte en tevens veel variatie in wat er zoal te zien is.
Daags tevoren pak je als exposant zorgvuldig al je creaties stevig in, waarna je deze met knikkende knieën in de auto laadt voor het vervoer over de – sorry dat ik het zeg – niet al te vlak aangelegde Belgische wegen. Elk kuiltje lijkt ineens vele malen dieper als je een auto vol fragiele LEGO-bouwwerken richting een beurs navigeert. Bovendien kwam ik erachter dat mijn inpakmethode wellicht niet een van de meest geslaagde is. Dat is het risico van je eerste LEGO-beurs: gebrek aan ervaring. Gelukkig heb ik nu wel het kunstje af kunnen kijken bij mijn collega’s en kan ik je iets vertellen over hoe je het beste jouw LEGO kunt vervoeren.
LEGO-Logistiek: tips & tricks
[vc_icon icon=”fa fa-star-o” text_size=”h5″ title=”Verdeel je display in modules”]
Voor het vervoer is het handig als je kleinere LEGO-componenten ter plekke eenvoudig aan elkaar kunt koppelen. Maak daarom gebruik van modules of meerdere kleinere bouwwerken die je later verbindt. Bij gebouwen kun je gebruik maken van stapelbare elementen met veel Tiles en hier en daar een Stud. Om wat complexere vormen met elkaar te kunnen verbinden, zie je vaak verbindingen met Technic steentjes met gaatjes en Pins of Axles. Deze zijn een stuk steviger. Verwijder daarnaast uitstekende delen. Vervoer deze apart met de bouwwerken waar ze bij horen in een zip-lock zakje of een transparante afsluitbare bak met label. Zorg dat je weet welk onderdeel uiteindelijk waar komt. Teken hiervoor een schema voor jezelf.
[/vc_icon][vc_icon icon=”fa fa-star-o” text_size=”h5″ title=”Kies een inpakmethode”]Ik heb op de beurs verschillende methodes gezien en sommige werken beter dan andere. Zorg in elk geval voor een stevige plaat als ondergrond, zodat je het bouwwerk makkelijk op kunt tillen. Dat kan karton of plastic zijn of zelfs dun hout. Je kunt, net als ik deed, de bouwwerken wikkelen in cellofaan. Pas wel op dat je alles daarbij niet kapot drukt (RIP mooi LEGO kasteel). Of je zet je creaties rechtstreeks in een plastic bak of grote doos. Zorg dat je handen er nog naast kunnen om het bouwwerk er weer uit te tillen. Vul de container op met een vulling van kranten of bubbeltjesplastic, zodat het bouwwerk niet gaat schuiven en schrijf met stift op de doos wat erin zit.
[/vc_icon][vc_icon icon=”fa fa-star-o” text_size=”h5″ title=”Handle with care”]“Handle with care”; het staat altijd op dozen met daarin glaswerk, maar dit geldt zeker ook voor LEGO. Ookal zijn de steentjes erg stevig, toch gaat er onverhoopt wel eens wat kapot. Meestal weet je zelf precies waar de zwakke punten in je bouwwerk zitten. Als je alles goed hebt ingepakt, raken de afgebroken onderdelen niet zoek. Draag bij voorkeur alles zélf naar je stand en gebruik geen steekwagentjes die over keitjes kunnen hobbelen (dat is vragen om het gerinkel van steentjes). Tenzij het echt niet anders kan en de LEGO te zwaar is om te tillen, dan zul je helaas wel moeten. Loop liever vaker op en neer dan alles in één keer te willen doen. Je bent gewaarschuwd.
[/vc_icon]Organisatie
BAM XXL 2021 was erg goed georganiseerd door het team van de ouderraad van basisschool Sint-Hubertus. De locatie van de LEGO-beurs, op de Thomas More Campus in Geel (België), is een vrij groot complex en daardoor is het lastig navigeren als je niet weet waar je moet zijn. Speciaal voor de beurs was er daarom een website ingericht, waarop alle informatie van tevoren te vinden was. Bij aankomst werd je QR-code gescand – nodig vanwege de Covid-maatregelen – en kreeg je een welkomstpakket. Daarin zat niet alleen de route naar de expositieplek, maar ook leuke goodies zoals een beursblokje, een BAM-Minifigure, een info-bordje en ‘niet aanraken’ plakkaten, die handig waren om te gebruiken voor je stand.
Hoewel de organisatie zo goed was, had ik als maagdelijk exposant toch wel last van spanning. Dat is niet meer dan normaal als je voor het eerst je LEGO opbouwt op zo’n event, het hoort erbij. De bouwers om mij heen waren stuk voor stuk ervaren en geoefend, dat kon je aan alles zien. Gelukkig was er ontspanning en genoeg eten en drinken voor handen in de AFOL lounge, die speciaal was ingericht voor alle exposanten. Super goed verzorgd: broodjes, koffie, water en jus d’orange, wafels, soep met brood en zelfs een diner waren voorzien. Op de zaterdagavond werd er bovendien een leuke bingo gehouden. Het was chaotisch en een tikkeltje luidruchtig, maar de prijzen waren leuk en de ambiance gezellig. Een goede tip dus om tussendoor even op adem te komen en een praatje te maken met mede LEGO-fans.
Brickwood Winter Village
Met de stand eenmaal klaar, was het genieten geblazen. Het leukste aan een beurs is om de reacties van bezoekers te zien op jouw bouwwerken. Er waren maar liefst 5000 bezoekers, verdeeld over twee dagen, die hun ogen uitkeken. Ik heb jonge kinderen gezien, maar ook oude omaatjes en allerlei nationaliteiten. Ze hebben allemaal iets met LEGO, bouwen graag sets of verzamelen ze, zijn lid van een LEGO-club, bouwen graag MOC’s of kijken liever wat anderen gebouwd hebben.
Mijn display bestond uit een kerstdorp en was daarmee ook een van de weinige winterse bouwwerken van de beurs. Ik had gezorgd voor hoogteverschillen, een sneeuwdek met boompjes en een guirlande van slingers en LEGO-kerstballen. Een levensgrote kerstman-pop trok veel bekijks, met name bij de jonge LEGO-fans. Hij was helaas te zwaar om op het zadel van de bakfiets te zitten, dus hebben we hem op een stoel bij de fiets gezet, met mijn visitekaartjes in de schoot en kerstlampjes om zijn schouders. Op de klanken van Jingle Bells konden bezoekers mijn huisjes bekijken en alvast in de feeststemming komen.
Neem jij ook een kijkje op mijn website? Daar vind je al mijn bouwwerken terug. Ga naar: brickwoodcreations.nl
Reacties
Een greep uit de reacties die ik kreeg op de beurs:
- Verschillende kinderen die zelf naar me toe kwamen en dingen zeiden als “Het is echt zo mooi” en “Het is echt een heel mooi winterdorp”.
- Een mevrouw die speciaal voor mij naar de beurs gekomen was om mijn bouwwerken live te komen bekijken. Ik voelde me gevleid en het was een leuk gesprek. Zij heeft weer een paar nieuwe creaties om te bouwen deze kerst!
- Een meneer die per ongeluk een kerstmannetje van het huisje stootte en zich tot drie keer toe verontschuldigde. Het was niet erg hoor meneer! Ik ben blij dat u er zo van heeft genoten en zoveel foto’s heeft gemaakt!
- Een omaatje op hoge leeftijd die mijn kersthuisjes mooier vond dan die in de LEGO shop en enthousiast vertelde dat zij ook nog veel bouwde. LEGO is echt voor alle leeftijden!
- Meerdere mensen die me al kenden van social media en sommigen die al enkele van mijn bouwwerken hadden nagebouwd. Het was super leuk om te zien dat ze geïnspireerd raakten.
- Het populairste bouwwerk was mijn LEGO IDEAS Tiroolse berghut. Deze had ik omgetoverd in winterse sferen en vol gestopt met details, zodat de beursbezoekers bleven kijken. Het is nog steeds mogelijk om erop te stemmen!
Wat was er verder te zien op BAM XXL 2021?
Natuurlijk hoef je niet de hele tijd bij je eigen stand te blijven en kun je zelf ook rondlopen over de beurs. Ik had mijn pa gevraagd me te helpen en ik raad je aan om ook een helper mee te nemen, zodat je afwisselend kunt rondkijken. Het is verstandig om wel altijd iemand bij je stand te hebben staan, zodat die vragen kan beantwoorden en iets kan vertellen over de bouwwerken.
Tijdens mijn wandelingen over de beursvloer heb ik veel LEGO vrienden gesproken en veel moois gezien. Ik maakte foto’s van technieken die ik nog niet kende of details die me inspireerden. Doordat de organisatie zelf de selectie aan deelnemers bepaalt, waren er allerhande thema’s te bewonderen. Er waren meer dan 100 exposanten en met de helpers erbij dus meer dan 200 deelnemers! Ik heb huizen, voertuigen, mechanica, geprogrammeerde LEGO, aquaria, diorama’s, LEGO Space, Star Wars, enorme hijskranen en nog veel meer gezien!
Vooral in het oog sprongen de grote bouwwerken in de centrale zaal, de hijskranen in het B-gebouw, de robotica bij de ingang en de knikkerbaan, waarbij knikkers over vele modules op allerhande manieren voortbewogen werden. The Bricks Box reikte een aantal prijzen uit aan bijzondere bouwwerken. Dat waren vooral creaties van formaat en ook voornamelijk diorama’s, iets wat ik persoonlijk wel jammer vond, want er waren ook veel andere coole LEGO bouwsels die belicht hadden kunnen worden.
Voor de jeugd was er een speurtocht naar LEGO-figuurtjes, verspreid over de stands. Elk figuurtje had een letter bij zich, die samen een woord vormden. Bij mijn winters château hield zich ook een mannetje met een gitaar op. Door de ruimte liepen acteurs in Star Wars kostuums, waarbij sommige wel erg akelig uitzagen voor het wat jongere publiek. Met name Kylo Ren met zijn rode lightsaber boezemde wat angst in hier en daar. Misschien is het slim voor volgend jaar toch een schattiger thema kiezen voor de cosplayers.
Tot slot
Ik kan iedereen aanraden, als je de kans krijgt, eens op een beurs te exposeren. Het is heel spannend maar ook heel leuk! Ik had van tevoren verhalen gehoord, dat er wel eens wat Minifigures verdwijnen en dat je erg uit moet kijken dat je geen spullen kwijtraakt, maar daar heb ik bij BAM in Geel niets van gemerkt! De sfeer was er heel gemoedelijk, de organisatie heel goed, en de mensen vriendelijk en geïnteresseerd. Zelfs de kinderen bleven goed van de displays af en keken met grote ogen verwonderd rond. Voor mij was het hoogtepunt toen mijn zoontje aan het einde van het weekend door de ruimtes rende en met zijn twee jaar oud helemaal wild werd van LEGO molens, race-auto’s, treinen en hijskranen. Zelfs de LEGO dennenboompjes die op mijn bakfiets stonden, vond hij geweldig. Jong geleerd, oud gedaan; daar gaat mijn LEGO-hart sneller van kloppen!
Volgend jaar weer, ik barst nu al van de ideeën!
Ben jij ook op BAM XXL geweest?
Deel in een reactie jouw ervaringen met deze beurs, of je nu bezoeker was of exposant. Misschien heb je wel een tip voor mede-exposanten of wil je delen wat jij het allermooiste vond. Wij horen graag jouw verhaal!