Met de LEGO Creator 10261 Roller Coaster komt de wens van veel LEGO fans uit. De set is sinds halverwege mei verkrijgbaar voor VIP leden en sinds 1 juni voor niet VIP leden. We hebben de set mogen bouwen en testen en onze mening lees je hieronder.

Visuals en inhoud

LEGO Creator 10261 Roller Coaster

De doos van de Roller Coaster is één van de grootste die LEGO gebruikt voor haar sets. De doos is voorzien van een aantal seals waardoor de doos intact blijft bij het openen. De doos bevat aan de voorkant een visual van de set, het setnummer, de afmetingen en andere relevante info die je normaliter op de doos aantreft.

LEGO Creator 10261 Roller Coaster

Op de achterkant wordt de set uitgelicht door middel van een aantal sfeerfoto’s en er is te zien dat de set aan te drijven is met LEGO Power Functions. In de doos zitten een aantal losse (genummerde en ongenummerde) zakjes LEGO en twee witte dozen met daarin nog een aantal genummerde zakje LEGO onderdelen en twee instructieboekjes.

LEGO Creator 10261 Roller Coaster

De set bevat in totaal 4124 onderdelen en met een RRP van €349,99 komt het gemiddelde op €0,08 per onderdeel. Daarmee is de set voorzien van een prima prijs.

De bouw

LEGO Creator 10261 Roller Coaster

De bouw van de set heeft z’n leuke en minder leuke aspecten en neemt ongeveer tussen de 6 en 8 uur in beslag. De leukste aspecten zijn de bouw van de basis, het ticket/fotoloket, de fontein, suikerspinkraam, de kiosk, de vijver, de bomen, bankjes, het wachtplatform en de karretjes. Er worden diverse technieken gebruikt en merendeels is redelijk simpel om te bouwen. Het ticket/fotoloket is een essentieel onderdeel van de achtbaan daar het spoor over het dak loopt. Dit loket staat vast op een 2×2 jumper plate die omringt is door plates waardoor het draaibaar is geworden. Je kunt afwisselen welke van de twee je naar voren laat komen.

LEGO Creator 10261 Roller Coaster LEGO Creator 10261 Roller CoasterHet platform bevat de nodige technieken zodat de achtbaan bedient kan worden en de karretjes naar voren geduwd kunnen worden zodra de Minifigs plaats hebben genomen. Dit alles is duidelijk aangegeven door stickers en bedrukte LEGO elementen. Het platform is voorzien van een bedieningspaneel, een afdak met beeldschermen, hekjes en twee trappen. Naast het platform ligt een dubbelspoor waarop het tweede achtbaankarretje geplaatst kan worden zodra het niet te druk is. De karretjes zijn identiek qua bouw, maar zijn wel verschillend qua kleur.

LEGO Creator 10261 Roller Coaster

Het minder leuke aspect is de bouw van het frame van de achtbaan. Dit met name omdat het allemaal enorm repetitief aanvoelt en het voor het gevoel na 6 uur bouwen niet echt opschiet. Hoewel het storend is dat de bouw van het frame repetitief is snappen we dat het nodig is voor de stevigheid van de achtbaan, want dat is ie. Gelukkig wordt de bouw van het frame afgewisseld met het bouwen van onder andere de kiosk en het ticket/fotoloket, het bouwbare Coaster woord en het aanbrengen van de achtbaanspoorelementen.

LEGO Creator 10261 Roller Coaster

Wat wel een voordeel is van het bouwen van het frame, is dat LEGO hierbij zoveel mogelijk afwisseling in de bouw van de pilaren en steunen probeert te creëren. Dit zorgt er tevens voor dat je diverse technieken leert die handig kunnen zijn als je zelf MOC’s maakt of de achtbaan wilt voorzien van wat aanpassingen of uit wilt breiden. De set bestaat uit twee gedeeltes die gekoppeld zijn. Het ontkoppelen is makkelijk en zorgt ervoor dat de set makkelijker te verplaatsen is.

LEGO Creator 10261 Roller Coaster

De finishing touch is het bouwen van de karretjes, het aanbrengen van de ketting en eventueel het aansluiten van de Power Functions motor. Daarover gesproken, we vinden het lastig te begrijpen dat LEGO de relatief goedkope Power Functions M-motor niet aan de set heeft toegevoegd. We snappen dat het een marketing truc is, maar voor de lage prijs zien we niet echt in waarom LEGO dit niet heeft overwogen. Desalniettemin heb je geen Power Functions nodig om de achtbaan te laten werken, wat dan weer een voordeel is.

LEGO Creator 10261 Roller Coaster

De set is voorzien van een aantal stickers en bedrukte onderdelen. Hoewel het gebruik van stickers te begrijpen is, stoort het wel gezien de prijs van de set. Desondanks zijn de meeste stickers gedetailleerd en zitten er een aantal grappige stickers bij. Andere details waar aan gedacht is zijn de camera, het afgewaaide petje dat naast de achtbaan ligt en de lengtestok van de achtbaanmanager.

LEGO Creator 10261 Roller Coaster

Het aandrijven van de karretjes gaat door middel van een ketting die bestaat uit 203 schakels. Een schakel min of meer maakt direct verschil en het is aan te raden één schakel minder te gebruiken voor een betere aandrijving. Hoewel de karretjes voorzien zijn van een vin die tussen de schakels blijft hangen merken we toch dat het allemaal niet vlekkeloos loopt. Dit met name zodra het treintje over de helft is en de zwaartekracht iets meer invloed krijgt op het geheel. Het werkt en dat is waar het uiteindelijk om draait. Het laatste zetje wordt verzorgt door drie aandrijfwielen op de Roller Coaster waarna de zwaartekracht het overneemt. Het is aan te raden niet meer dan drie karretjes per treintje te gebruiken, dit zorgt voor teveel frictie en herrie.

LEGO Creator 10261 Roller Coaster

De Minifigs

LEGO Creator 10261 Roller Coaster

De set bevat in totaal 11 Minfigures die voorzien zijn van gedetailleerde prints. Merendeels van de gebruikte onderdelen zijn al eerder verschenen in LEGO sets, maar de samenstelling van de Minifigs is uniek voor de Roller Coaster. Er is een divers aanbod van Minifigs die bezoekers voorstellen, er zijn twee achtbaanmanagers en één suikerspin-verkoopster aanwezig.

LEGO Creator 10261 Roller Coaster

De managers zijn voorzien van een geel torso met daarop een print van een uniform en op de achterkant het LEGO logo. Acht van de Minifigs zijn voorzien van een dubbelzijdig bedrukt hoofdje zodat er wat gespeeld kan worden met de uitdrukkingen zodra ze een ritje maken met de achtbaan.

Conclusie

LEGO Creator 10261 Roller Coaster

De LEGO Creator 10261 Roller Coaster is een indrukwekkende set die qua tijd veel bouwplezier bevat. Helaas zijn veel stappen in het bouwproces repetitief en dit zorgt ervoor dat er toch saaie momenten in de bouw zitten. Het aanbod aan Minifigs is uitstekend en de totale aankleding van de set is prima. Er is genoeg te zien en te beleven en het magische moment van de eerste keer de achtbaankarretjes van de helling te laten denderen geeft een geweldig gevoel. De prijs van de set is in orde, maar LEGO had voor die prijs met gemak een Power Functions M-motor aan het geheel toe kunnen voegen. Zodra de set gebouwd is is het een stevig geheel en redelijk makkelijk te verplaatsen. De LEGO Creator Roller Coaster is een set voor de liefhebbers van attracties, maar geen must have voor een verzamelaar.

Deze review wordt mede mogelijk gemaakt door LEGO. Onze mening en conclusie van de LEGO Creator Expert 10261 Roller Coaster is geheel onafhankelijk. LEGO, nog medewerkers van, hebben geen enkele invloed gehad op de uiteindelijke score. We willen LEGO bedanken voor het voorzien van een reviewexemplaar.

0 0 stem
Vind jij dit artikel waardevol?