Sinds 1 februari is de LEGO Ideas 21313 Ship in a Bottle te koop bij LEGO. De set is ontworpen door Fan Designer Jake Sadovich en door LEGO uitgebracht als LEGO Ideas set. We hebben de set gebouwd en kritisch bekeken. Of de set het waard is om te kopen lees je in onze LEGO Ideas 21313 Ship in a Bottle review.

Box-Art en inhoud

LEGO Ideas 21313 Ship in a Bottle review

Als het gaat om goede box-art dan moet je bij LEGO Ideas sets zijn. Zoals gewoonlijk staat de set in kwestie prominent op de voorkant van de doos te pronken. Op de voor- en achtergrond zijn een schets met schrijfveer, een potje inkt en een patrijspoort te zien. Dit alles doet de Ship in a Bottle de nodige eer aan. Voor de rest is het LEGO Ideas logo, het set-nummer en de aanbevolen bouwleeftijd te zien. Rechtsonder staat het LEGO Ideas logo met daarin #20 dat aanduidt dat dit de 20e set is die door middel van het LEGO Ideas programma uitgebracht is.

LEGO Ideas 21313 Ship in a Bottle review

De achterkant van de doos doet niets af aan de voorkant. Op de achterkant is een vergrootte patrijspoort zien met de Leviathan en de fles en standaard op de achtergrond. Rondom het schip en de fles zijn schetsen te zien van fantasieën en omstandigheden die ten tijde van de gouden eeuw de normaalste zaken waren. Dolfijnen die uit het water springen, cumulus wolken, meeuwen, stranden en de tentakels van een enorme octopus. Aan de linkerkant staat kort beschreven hoe het LEGO Ideas programma werkt.

LEGO Ideas 21313 Ship in a Bottle review

Zelfs de zijkanten van de doos zijn voorzien van een schets en een afbeelding van de Ship in a Bottle set. Wederom mooi vormgegeven en het zorgt voor een luxe uitstraling. De dozen van LEGO Ideas sets zijn doorgaans voorzien van een wikkelsluiting. Hierdoor behoud het zijn waarde omdat er geen lijm is gebruikt en de doos hierdoor na het bouwen weer te sluiten is.

LEGO Ideas 21313 Ship in a Bottle review

In de doos zitten zes genummerde zakjes, een instructieboekje en vier 6x6x9 transparante hoekpanelen. In totaal bevat de set 962 onderdelen en met een RRP van €74,99 komt het neer op €0,08 per onderdeel. Dit is voor een set als dit met nieuwe transparant hoekpanelen en bedrukte steentjes een prima prijs. Wel hebben we een kanttekening en dat zijn de hoeveelheid 1×1 transparant-blauwe studs die fungeren als water. De set bevat er 284 die je bij stap drie in de fles mag gieten. De 1×1 trans-blauwe studs zijn essentieel voor de set, maar je hebt ze niet nodig om daadwerkelijk mee te bouwen. Hierdoor vinden we dat de prijs iets gunstiger had mogen zijn.

De bouw en het resultaat

LEGO Ideas 21313 Ship in a Bottle review

Het bouwen van de set begint met de Leviathan. De discussies over de grootte van het uiteindelijke schip in de set wordt op sociale media en menig LEGO forum nog steeds gevoerd. Hoewel we dit puntje van kritiek snappen, begrijpen we dat LEGO hier een bewuste keuze heeft gemaakt. Ja, het schip is minder imposant dan het origineel dat in de voorgestelde LEGO Ideas versie zat, maar proportioneel komt de uiteindelijke versie beter tot zijn recht, vooral zodra je de set volledig hebt gebouwd.

Het bouwen van het schip kent veel interessante bouwtechnieken en we zijn daardoor positief verrast geweest. We dachten dat we er zo klaar mee zouden zijn, maar hebben er stiekem toch snel 20 minuten over gedaan. Door de afwisselende bouwtechnieken en de details die het schip ondanks zijn grootte bevat, is het een leuk setje dat zelfs prima als een Gift With Purchase (GWP) had kunnen fungeren.

LEGO Ideas 21313 Ship in a Bottle review

Na het bouwen van het schip is het de beurt aan de fles. De fles wordt voor 2/3 opgebouwd uit alle onderdelen uit zakje nummer twee. De onderdelen in het zakje zijn op de vier 1×2 reddish brown jumper plates na, allemaal transparant. Het bouwen van de fles begint met de bodem die voornamelijk wordt gebouwd door middel van SNOT technieken en hiervoor wordt gebruik gemaakt van 1×1 trans plates, 1×2 trans bricks, 1×2 trans headlight bricks, 1×1 trans cheese slopes en 4×4 transparante paneel-elementen. Het resultaat is een stevige constructie die er ook nog eens uitziet als een flessenbodem.

Na het bouwen van de bodem begint het bevestigen van de 4x4x6 transparante 1/4 ronde paneel-elementen, 4×4 trans paneel-elementen, 1×1 trans platen en 1×2 trans plates, die samen voor de enigszins ronde vorm van de fles zorgen. Op de bodem van de fles wordt er gebruik gemaakt van 1×2 trans bricks en 1×2 trans headlight bricks met daarop vier 1×2 reddish brown jumper plates om de Leviathan op te bevestigen.

LEGO Ideas 21313 Ship in a Bottle review

Zoals je al hebt kunnen lezen bevatten de twee genummerde zakjes 3, 284 transparant lichtblauwe studs die je in de fles moet gieten. Dit is de moeilijkste bouwfase van de set en het is aan te raden je aandacht er zeker bij te houden 😉 Het in de fles gieten van de blauwe studs is geeft stiekem een prettig gevoel! We hebben de studs voor de grap geteld en we houden in totaal vier reserve onderdelen over. Hieronder is het resultaat van de Titanic Leviathan in de half gebouwde fles met de studs op de bodem te zien.

LEGO Ideas 21313 Ship in a Bottle review

Met de vier 6x6x9 transparante hoekpanelen, met daaraan de flessenhals en de bouwbare kurk, wordt de fles afgesloten. Op de kurk zit als decoratie een rond 2×2 tile-element met daarop een print in de vorm van een wax stempel met de initialen van de LEGO designer Tiago Catarino. De keuze voor de initialen vinden we wel opmerkelijk daar de set niet zijn initiële idee is. De fles met het schip ziet er gebouwd goed uit en zit zeer stevig in elkaar. Het is aan te raden de fles niet bij via flessenhals op te tillen, de set is daarvoor te zwaar en het zal resulteren in het wederom bouwen van de set en het zoeken van de 284 trans blauwe studs. We wensen je alvast veel plezier mocht je het lot willen tarten!

LEGO Ideas 21313 Ship in a Bottle review

Last but not least, de standaard voor het schip in de fles. De standaard is voornamelijk opgebouwd met SNOT technieken en krijgt door het gebruik van reddish brown en goudkleurige LEGO elementen een luxe uitstraling. De toevoeging van de twee wereldbollen, de bedrukte 2×4 plate met Leviathan print en het kompas maken het geheel af.

LEGO Ideas 21313 Ship in a Bottle review

De standaard zit stevig in elkaar en de fles met het schip valt perfect in de daarvoor bedoelde houder. Het model is perfect om in huis te displayen en ziet er, ondanks dat het gemaakt is van LEGO, authentiek uit. Het model van de fles is prima te gebruiken als basis voor een MOC. Het enige wat je hoeft te veranderen is het model in de fles en de standaard die je eventueel van bijpassend kleuren moet voorzien. Er staan inmiddels al heel wat alternatieve modellen op het internet, dit zorgt er voor dat de set prima voor een tweede keer gekocht kan worden zodat je er je eigen draai aan kunt geven.

LEGO Ideas 21313 Ship in a Bottle review

Conclusie

LEGO Ideas 21313 Ship in a Bottle review

Met de LEGO Ideas 21313 Ship in a Bottle haal je een set in huis die erg tof is om te bouwen en direct veel mogelijkheden biedt als basis van je eigen MOC. Het model is bij uitstek geschikt om te displayen en is voorzien van luxe elementen die de set goed tot zijn recht laat komen. Het geheel is stevig en zal ook niet instabiel worden zodra je de fles van de standaard haalt. Voor verzamelaars een must have set! Onze uiteindelijke score kun je onderaan dit bericht vinden.


Mocht je na het lezen van de review enthousiast zijn geworden, dan kun je de LEGO Ideas 21313 Ship in a Bottle kopen via LEGO Shop@Home of via de LEGO Brand Retail Stores.


Handige pagina’s op Bouwsteentjes.info:

– Alles over het LEGO VIP programma lees je hier!
– Alle LEGO winkels van NL/BE vind je op onze LEGO Winkelpagina!
– Alles over de geschiedenis van het LEGO logo!
– Dit LEGO Woordenboek maakt van jou binnen no time een LEGO expert!
– Op deze pagina vind je handige links naar andere websites!

Dit artikel bevat affiliate/gesponsorde links

0 0 stem
Vind jij dit artikel waardevol?