Vorig jaar hebben we een top 10 LEGO Blunders van 2016 gepubliceerd. Dat artikel was enigszins met een negatieve ondertoon en we hebben daarom besloten het dit jaar over een andere boeg te gooien. Dit doen we met het LEGO jaaroverzicht 2017.

LEGO Jaaroverzicht 2017

In het jaaroverzicht blikken we terug op de hoogte- en dieptepunten van LEGO van het afgelopen jaar. Een jaar is lang en hoewel we de dieptepunten niet snel vergeten, is dit met de hoogtepunten, of het positieve nieuws, soms wel anders. Voor ons een ideaal moment om de hoogte- en dieptepunten kort uit te lichten. De besproken punten zijn in willekeurige volgorde en zijn gebaseerd op feiten en reacties uit de community, niet onze persoonlijke meningen.

LEGO House – hoogtepunt

\"LEGO

In september opende LEGO het LEGO House in Billund, Denemarken. Het LEGO House kun je zien als het walhalla voor LEGO fans jong en oud. Het gebouw staat vol met de mooiste LEGO Creaties van AFOL\’s, LEGO sets door de jaren heen met de daarbij horende geschiedenis van het bedrijf, enorme bouwwerken die bestaan uit duizenden zo niet honderdduizenden LEGO steentjes, zones waar kinderen bepaalde eigenschappen kunnen leren of verbeteren, een restaurant waar je eten en drinken besteld door het bouwen van het gerecht, en natuurlijk een LEGO store. Het heeft vier jaar geduurd voordat het gebouw klaar was en het is gevuld met zo\’n 25 miljoen LEGO steentjes.


LEGO BrickHeadz – gemengde gevoelens

\"LEGO

In januari 2016 kondigde LEGO de LEGO BrickHeadz aan. De LEGO BrickHeadz zijn te vergelijken met de Pop! figuren van Funko, maar dan natuurlijk gebouwd van LEGO. Met hun oversized hoofden en relatief kleine lichamen, is de discussie over of de BrickHeadz nou mooi of lelijk zijn een terugkomend fenomeen. Niet iedereen vindt ze mooi, maar ook zeker niet iedereen vindt ze lelijk. Er is een schare trouwe fans voor dit thema die het liefst alle sets verzamelen. Of je de sets nou mooi of lelijk vindt is aan jou, maar er zijn gemengde gevoelens over het thema binnen de AFOL community wereldwijd. LEGO ziet er in ieder geval genoeg brood in want in 2018 mogen we nog genoeg BrickHeadz zien verschijnen. Dit onder andere in het Star Wars, Seasonal, DC Comics en Marvel subthema.


LEGO Seasonals 2017 – hoogtepunt

\"LEGO

Waar de LEGO community vorig jaar gemengde gevoelens had over de Seasonals van 2016 (BrickBuild figures), is dat dit jaar anders. De terugkeer van Seasonals die bestaan uit een aantal kleinere bouwbare setjes en Minifigs, werd goed ontvangen. Een bewijs dat de Seasonals vorig jaar niet zo goed verkochten is dat enkele sets van vorig jaar eind 2017 bij een aantal retailers in de schappen verschenen. We zijn alvast benieuwd hoe de Seasonal BrickHeadz gaan doen in 2018.


LEGO Star Wars 75192 UCS Millennium Falcon – gemengde gevoelens

\"LEGO

De terugkeer van een icoon, de UCS Millennium Falcon. De geruchten gingen al een tijdje rond en het was een behoorlijk verwarrend fenomeen, komt ie nou wel of niet? Die vraag is inmiddels beantwoord doordat LEGO afgelopen augustus de set aankondigde. Hij kost dan wel €849,00 in Nederland en België, maar dat is altijd nog beter dan de tweedehandsprijzen die voor de oude set werd gevraagd. Eveneens een goede reden voor LEGO om de set in een nieuw jasje te stoppen en als nieuw UCS set uit te geven. Voor veel fans is de kans om een UCS Millennium Falcon aan hun collectie toe te kunnen voegen groter geworden, LEGO moet nu alleen nog even de problemen rond de verkrijgbaarheid in orde maken.


LEGO Creator Expert 10256 Taj Mahal – hoogtepunt

\"LEGO

Nog een set die via de tweedehandsmarkt voor astronomische prijzen van eigenaar verwisselde, de LEGO 10189 Taj Mahal. LEGO zag hier niet alleen een gat in de markt, maar ook de mogelijkheid om LEGO fans van de set te voorzien en tegelijkertijd hun kas te spekken door de set te heruitgeven. De set verschilt van de oude set qua box-art, genummerde zakjes, een extra onderdeel (lees: Brick Seperator), en een kleine aanpassing in de bouw van de set. Verder dan dat is het precies dezelfde set. Bedoeld voor de fans die de set graag aan hun collectie toe willen voegen, maar geen geldboom in de tuin hebben staan. Een slimme keuze van LEGO die goed uitpakt voor de fans die de oude set niet hebben kunnen bemachtigen.


Ontslagen personeel en bezuiniging – dieptepunt

\"\"

Door tegenvallende verkopen in Europa heeft LEGO in de eerste helft van 2017 een omzetverlies geleden van 5%. Dit is over de omzet en dat zegt dus weinig over de totale winst van heel 2017. Desondanks vond LEGO het nodig om stappen te ondernemen om het bedrijf gezond te houden. Dit resulteerde in het ontslag van 1.400 mensen binnen de organisatie wereldwijd. Dit is natuurlijk erg naar voor de betrokken werknemers en vandaar dat dit een dieptepunt is. Voordeel is wel dat de daling in omzet ook deels te maken heeft met investeringen in groene energie. LEGO heeft het doel om als bedrijf zo klimaatneutraal mogelijk te worden.


Vinger in de pap in China – hoogtepunt

\"LEGO

LEGO heeft, net als veel andere merken, last van de zogenaamde Chinese kloon-merken die hun producten schaamteloos kopiëren en onder een aangepaste naam en thema uitbrengen in onder ander China. Deze \”merken\” zorgen voor de nodige problemen voor het bedrijf en dan met name de slechte kwaliteit van het product dat ze leveren, terwijl consumenten de producten als LEGO aan kunnen zien. Dan hebben we het nog niet gehad over de licenties en de kosten die LEGO heeft, terwijl kloon-merken de licenties en kosten simpelweg aan de kant schuiven. Eind goed al goed voor LEGO, want het bedrijf is door het Chinese hooggerechtshof in China als gerenommeerd merk erkend en heeft inmiddels al de eerste zaak gewonnen tegen kloon-merk BELA. LEGO zet de strijd in 2018 natuurlijk voort.


Slechte voorraad – dieptepunt

\"Moet

Eind 2016 was het wereldwijd nieuws toen bekend werd dat LEGO een probleem had met de productie van nieuwe LEGO steentjes. We hebben hier uiteindelijk maar weinig van gemerkt, en het uitbrengen en verkopen van sets ging van een leien dakje. Of de productieproblemen van eind 2016 te maken hebben met de slechte voorraad van de LEGO Ideas 21309 NASA Apollo Saturn V en de LEGO Star Wars 75192 UCS Millennium Falcon eerder dit jaar, is niet bekend. Wat wel een feit is is dat de voorraad van de sets niet in orde was en veel fans dus teleurgesteld waren toen de sets niet meer leverbaar waren. De NASA Apollo Saturn V is inmiddels weer volop verkrijgbaar, maar de problemen met betrekking tot de UCS Millennium Falcon blijven voorlopig helaas aan. Of het in een inschattingsfout is, of dat LEGO simpelweg te weinig sets heeft geproduceerd tegenover de hype die ze gecreëerd hebben weten we niet.


Re-releases & vernieuwde LEGO sets – hoogtepunt

\"LEGO

We hebben het al even genoemd bij de UCS Millennium Falcon en de Taj Mahal, maar LEGO heeft 2017 blijkbaar bestempeld als een jaar van de heruitgaven en vernieuwde modellen. Niet alleen de Taj Mahal en de UCS MF zijn voorzien van een vernieuwd model of heruitgave, maar ook de LEGO Star Wars UCS Snowspeeder en LEGO Creator Expert 10257 Carousel vallen onder deze noemers. Ideaal voor de fans die deze sets maar al te graag aan hun collectie toe willen voegen. Over de heruitgaven/vernieuwde sets zijn we hier van mening dat er niets mis mee is, zolang LEGO over de gehele linie inventief en creatief blijft.


LEGO Batman Movie & LEGO Ninjago Movie – gemengde gevoelens

\"The

2017 was het jaar waarin we twee LEGO films mochten verwelkomen, The LEGO Batman Movie en The LEGO Ninjago Movie. Hoewel de films in de bioscoop, de bijbehorende sets en de accessoires het goed deden qua verkoop, was de rek er snel uit. Dit niet zo zeer doordat de verkopen van de producten of de bioscoopbezoeken tegenvielen, maar omdat LEGO te veel promotie deed rondom beide films. De fans waren dus redelijk snel verzadigd m.b.t. de films. Wat wel in dank afgenomen wordt zijn de sets die beide films hebben voortgebracht. Voor Batman en DC Comics fans was het een waar walhalla aan nieuwe versies van Batman en de schurken, alsook geheel nieuwe Minifigs die je anders niet snel zou zien verschijnen. Wat ook aan The LEGO Batman Movie toe te kennen is is de LEGO Batman Movie Joker Manor set met achtbaanonderdelen. De LEGO Ninjago Movie heeft op zijn beurt de LEGO Ninjago City set voortgebracht die populair is. In 2018 mogen we nog een kleine wave aan The LEGO Batman Movie sets verwachten. Van de LEGO Ninjago Movie heeft LEGO begin deze maand nog een vijftal sets uitgebracht. We gaan er van uit dat dit het einde is van de films en de bijbehorende sets, toch!?


LEGO DC Comics Super Hero Girls – dieptepunt

\"LEGO

Het was een gewaagde set van LEGO om in Europa de DC Comics Super Hero Girls sets uit te brengen. Hoewel de cartoon in Amerika populair is, is dat in Europa anders. Het gevolg is dat de bijbehorende sets niet goed verkochten en geregeld bij retailers in de aanbieding waren. Waar het precies aan ligt weten we niet, maar de afzetmarkt heeft daar gegarandeerd een handje mee geholpen. In 2018 zullen we, zover we nu weten, geen nieuwe DC Comics Super Hero Girls sets meer gaan zien verschijnen. LEGO heeft volgens een bron die we hebben het thema in Europa geannuleerd. Uiteindelijk geldt; Wie niet waagt, wie niet wint!


LEGO Creator 10255 Assembly Square – hoogtepunt

\"LEGO

2017 begon met een dijk van een set, de LEGO Creator Expert 10255 Assembly Square. De set is een ode aan tien jaar Modular Buildings en de fans waren er blij mee. De set zit vol met verwijzingen naar andere modulaire sets die LEGO in het verleden heeft uitgebracht. Het was tevens de laatste LEGO Modular set die LEGO uitbracht met Minifigs die klassieke hoofdjes hebben.


Einde LEGO Dimensions – dieptepunt

\"LEGO

We kunnen het ons nog goed herinneren, de aankondiging van LEGO Dimensions. Er werd gesproken over minimaal drie jaar aan content met bijbehorende sets die voor meer variatie en uitdaging zullen zorgen. Ook werd er gezegd dat ze grote plannen hadden met betrekking tot de IP\’s die men wilt gebruiken in de game. De beloftes zijn grotendeels waargemaakt en daardoor zijn er veel sets verschenen die op hun beurt voor variatie zorgden. Dit niet alleen voor LEGO Dimensions, maar ook voor Minifig verzamelaars die Minifigs konden gaan verzamelen die anders niet zo snel zullen verschijnen. Helaas vielen de verkopen van de sets van het tweede jaar LEGO Dimensions tegen en heeft men afgelopen zomer besloten de stekker eruit te trekken. Dit geldt dan voor het uitbrengen van nieuwe sets. De bestaande sets zijn nog steeds verkrijgbaar en het spel blijft speelbaar omdat het een offline game is. We raden aan de sets nu nog te gaan verzamelen als dat je doel is, want eind volgende jaar zullen de meeste uit de handel zijn.


LEGO Boost – hoogtepunt

\"LEGO

Programmeren is tegenwoordige tijd niet iets wat enkel voor nerds is weggelegd, want kinderen kunnen dit nu ook doen met behulp van LEGO Boost. Met het succes van LEGO Mindstorms probeert LEGO nu de weg vrij te maken voor het leren programmeren met een set die door middel van een app te programmeren en besturen is. Dit blijkt een goed idee te zijn geweest. LEGO Boost is populair, goed geprijsd en heeft zelf een ToyAward in de wacht gesleept.


LEGO 71018 CMF series 17 – gemengde gevoelens

\"LEGO

Met de komst van de CMF series 17 waren LEGO fans best wel enthousiast om een volledige serie in huis te halen. Nu is er niets mis met de serie Minifigs, maar de verkrijgbaarheid was wel een issue. Met name in de Benelux was het onduidelijk of de serie überhaupt wel uitgebracht zou worden. Er gingen veel geruchten rond, totdat bleek dat LEGO de serie enkel via de Brand Retail Stores en LEGO Shop@Home zal gaan verkopen. Teleurstellend. Weer later bleek dat de serie gewoon in de winkel verkrijgbaar was. Dit wel een dikke maand later dan de officiële releasedatum en daarom waren veel LEGO fans goed in de war. Het euvel viel uiteindelijk mee, de meeste speciaalzaken hadden in het begin een beperkte voorraad, maar de serie was later volop verkrijgbaar. Door de verwarring en slechte communicatie van LEGO, zijn hier gemengde gevoelens over.


40 jarig bestaan LEGO Technic – hoogtepunt

\"\"

Zo\’n veertig jaar geleden, in 1977, bracht LEGO hun eerste LEGO Technic sets uit. Dit was destijds nog onder de naam LEGO Technical en door de jaren heen is dit een populair thema gebleven. De benadering om LEGO sets te voorzien van tandwielen en andere mechanieken, gaf een andere dimensie aan het bouwen. LEGO heeft het 40 jarig bestaan gevierd door een speciale Technic beam element met exclusieve 40 jarig bestaan print uit te geven die in alle LEGO Technic sets van 2017 inbegrepen was. Ook heeft LEGO één van de meest iconische LEGO Technical sets voorzien van een nieuwe look, maar daarvoor moet je wel in het bezit zijn van drie LEGO Technic sets uit 2017 en de instructies downloaden. Desondanks is het prettig dat LEGO hierbij stilstaat en dus een hoogtepunt voor het bedrijf en de fans.


LEGO Ideas Women of NASA – gemengde gevoelens

\"LEGO

De vraag om meer vrouwelijke Minifigs uit te brengen over de gehele linie is op het hoofdkantoor in Billund aangekomen en LEGO zet zich nu al een tijdje in voor meer variatie aan Minfigs die ze aan LEGO sets toevoegen. De wereldwijde aandacht die gevestigd wordt op de rol van de vrouw in de hedendaagse westerse maatschappij, en ook die daarbuiten, wordt met de dag groter. Hetzelfde geldt voor de bijdrages die de vrouw heeft geleverd aan wetenschappelijke ontdekkingen en technologieën. Dé achterliggende reden dat de LEGO Ideas NASA of Women destijds ingezonden werd op LEGO Ideas en zo populair is gebleken. Een nobel streven en LEGO heeft getracht deze bijdrages kenbaar te maken bij een breder publiek. Twee vliegen in één klap want LEGO vestigt de aandacht op de vrouw en brengt tegelijkertijd nieuwe variaties van vrouwelijke Minifigs uit. Helaas is er binnen de community ook een andere stem te horen. De set is te klein, er zijn betere inzendingen geweest en sommigen vonden de achterliggende redenen van de set wat overdreven. Hoe dan ook, LEGO fans zullen over het algemeen blij zijn met de set, voornamelijk omdat het en klein prijsje heeft en meer variatie biedt aan vrouwelijke Minifigs.


LEGO Ideas Old Fishing Store – hoogtepunt

\"LEGO

Van een ietwat tegenvallende LEGO Ideas set binnen de AFOL community naar een set die alleen maar lofzang krijgt, de LEGO Ideas Old Fishing Store. De set bleek, net als andere inzendingen van Robert Bontenbal, mateloos populair op LEGO Ideas en bereikte binnen de kortste keren de 10.000 supporters. De set is uniek, kent een architectuur die we nog niet eerder hebben zien verschijnen in een LEGO set, en is een eyecatcher vanwege zijn kleuren. LEGO heeft een goede keuze gemaakt door deze set uit te brengen.


LEGO Worlds – gemengde gevoelens

\"Review:

Waar Minecraft geïnspireerd is door de mogelijkheden die LEGO steentjes bieden, is LEGO Worlds weer geïnspireerd op de mogelijkheden die Minecraft biedt. Met LEGO Worlds heeft LEGO getracht het Minecraft concept over te brengen naar een LEGO game waarin je kunt bouwen wat er in je creatieve geest te binnen schiet. De game kent nauwelijks een verhaallijn, maar bevat wel veel dingen om te ontdekken en te doen. Door de zachte prijs van de game bij de release verkocht het goed en er wordt nog steeds gewerkt aan nieuwe updates en content. Het digitale bouwen en ontdekken zal voor een specifieke doelgroep aantrekkelijk zijn, met name gamers, maar de meeste AFOL\’s bouwen liever met de fysieke steentjes.


LEGOLAND Discovery Centre Nederland – gemengde gevoelens

\"LEGOLAND

Nu is LEGOLAND geen onderdeel van The LEGO Group, maar van Merlin Entertainments. Desondanks is dit wel een hoogtepunt want in 2019 zal in Scheveningen namelijk een LEGOLAND Discovery Centre geopend worden. Het indoor pretpark is een dagje plezier voor jong en oud, maar is enkel toegankelijk als jij als volwassen onder begeleiding bent van een kind 😉 Hierdoor is de LEGO shop, die geen onderdeel is van LEGO en dus niet dezelfde promoties hanteert als dat LEGO doet, niet toegankelijk. Ook de locatie van LEGOLAND Discovery Centre Nederland is een puntje van kritiek binnen de community. Waar het bedrijf voor Scheveningen heeft gekozen, was een iets centrale plek in Nederland een betere keuze geweest. Desondanks is de community wel enthousiast en wordt dit gezien als wellicht het begin van de eerste LEGO Brand Retail Store in Nederland. We hebben daar zelf een hard hoofd is, maar hoop doet leven.

Jouw mening telt!

Dit was het LEGO jaaroverzicht 2017. We hebben een selectie gemaakt van topics die noemenswaardig waren en we zullen daarom gegarandeerd een paar hoogte- en dieptepunten hebben overgeslagen. Als jij nog een hoogte- of dieptepunt wilt vermelden dan lezen we het met plezier graag in een reactie onder dit artikel. We zijn ook benieuwd wat jij van dit jaaroverzicht vindt. Ben jij van mening dat we eind 2018 een LEGO jaaroverzicht schrijven over dat jaar? Let us know 🙂

0 0 stem
Vind jij dit artikel waardevol?