LEGO MASTERS Seizoen 2 is afgelopen zaterdag van start gegaan op RTL 4. In België konden we op VTM al een week eerder de eerste aflevering bekijken. We bespreken met Natasja de Vos – bekend van LEGO MASTERS Seizoen 1 – de ins en outs van het programma. Hoe is het om LEGO MASTER te zijn?


Natasja vormde samen met haar maatje Evelien een team in het eerste seizoen van LEGO MASTERS. Het programma test de kunde en vaardigheden van LEGO-bouwers tot het uiterste met uitdagende bouwopdrachten. Dat moet een hele ervaring zijn geweest! We vragen Natasja hoe ze haar avontuur bij LEGO MASTERS heeft beleefd. Daarop kan ze alleen maar antwoorden met superlatieven:

Natasja: “In 1 woord: FANTASTISCH!!! Het was zo’n geweldige ervaring… Dat pakken ze nooit meer van mij af.”


“In elke aflevering die volgde, kwam er nog een ‘bananen’-moment. Dat vond ik echt heel erg tof!”

In het eerste seizoen begonnen Natasja en haar teamgenoot Evelien gelijk goed met een codewoord: banaan. Wanneer er één van de twee even gefrustreerd was, dan werd dat op een subtiele wijze met dit woord aan de ander medegedeeld.

Natasja: “Dat was gelijk vanaf aflevering 1 een dingetje. Ook toen Evelien en ik het programma moesten verlaten, kwam er in elke aflevering die volgde nog een ‘bananen’-moment bij de andere deelnemers, tot aan de finale toe! Dat vond ik echt heel erg tof!”

“Ook hebben Evelien en ik zoveel reacties gekregen van mensen die zeggen: ‘Wij gebruiken het codewoord nu ook.’ Of: ‘Onze kinderen roepen het als er iets niet lukt, wanneer ze met LEGO aan het bouwen zijn. Dan hoor je ineens ‘banaan!”. Zulke reacties zijn erg leuk.”

Natasja kan ook beamen dat ze tijdens het programma heel veel nieuwe vrienden heeft gemaakt. Waar de teams in het programma eigenlijk strijden om een grote prijs en dus elkaars concurrenten zijn, helpen ze elkaar regelmatig. Dat zit bij LEGO-bouwers in het bloed. Op televisie lijkt het al één grote gezellige boel, maar dat is het in het echt dus ook:

Natasja: “Met alle kandidaten van Seizoen 1 heb ik nog steeds contact. Iedereen spreekt elkaar nog. Eigenlijk is het mijn familie geworden, als ik het zo mag noemen! We delen op LEGO-gebied heel veel met elkaar, maar ook privé en dat is erg prettig. Tijdens de opnames waren we ook heel erg close en hebben we met z’n allen veel lol gehad.”

Ruben Nicolai en Kürt Rogiers, de presentatoren van het programma, zijn er ook dit seizoen weer bij. We vragen Natasja hoe zij in het echt zijn:

Natasja: “Ruben en Kürt zijn heel erg leuk. We hebben tijdens de opnames van LEGO MASTERS veel gelachen. Ik heb er hele goede herinneringen aan!”


“De Brickroom mis ik nog steeds!”

Natasja heeft net als ons de eerste aflevering van het nieuwe seizoen gekeken. In deze aflevering moesten de teams een deel van een LEGO Pretpark bouwen, waarbij ook een bewegend element moest worden gebouwd. Een pittige opdracht! Het bouwwerk moest ook nog voldoen aan een bepaald thema, dat aan de teams werd toebedeeld. We vragen Natasja wat ze van de eerste aflevering vond. Dat is voor haar natuurlijk heel anders dan voor ons.

Natasja: “Ik vond de eerste aflevering geweldig! Wat een ontzettend leuke, spannende aflevering! Aan de andere kant is het ook heel gek, omdat je zelf ook op die plek hebt gestaan. Ook het gevoel van spanning komt dan gelijk weer terug. Ja en die Brickroom, hè? Die mis ik nog steeds!”

LEGO MASTERS staat bekend om de twists en daarop was de eerste aflevering geen uitzondering. De teams kregen 3 uur de tijd om te laten zien wat er 100 jaar later nog van hun pretpark over was. Zowel voor als na de twist hebben we prachtige bouwwerken gezien. We vragen Natasja naar haar favoriet:

Natasja: “Eigenlijk waren alle bouwwerken erg mooi! Ik heb zulke mooie en grappige details gezien. De Haunted House van Ine & Oscar was heel erg leuk bedacht. Ze hebben het bij de twist erg tof gedaan. Ik vond het super leuk dat ze daarbij zoveel kleur hebben gebruikt.”

Natuurlijk kunnen we het nu na één aflevering nog niet zeggen, maar het is altijd leuk om te speculeren wie er met de hoofdprijs vandoor zou gaan. Als je LEGO MASTERS wint, krijg je dit seizoen 25.000 euro en de LEGO MASTERS trofee, geheel gemaakt van LEGO-steentjes. Natasja denkt dat Roy en Thomas (zij hadden het dinosaurusthema), Jan en Julien (zij hadden het ruimtethema) en Dries en Killian (zij hadden het oude Egyptethema) wel eens de finale zouden kunnen halen. Zij maakten in de eerste aflevering al prachtige bouwwerken.

Seizoen 2 kent tevens een nieuwe Brickmaster, Jonathan Bennink. Deze wordt elke aflevering bijgestaan door een gast-jurylid. Dat is een expert die veel af weet van het thema waar de aflevering om draait. Juliane Aufdembrinke is senior designer bij LEGO en zij bouwt échte achtbanen voor LEGOLAND. Tijdens de eerste aflevering voorzag zij samen met Brickmaster Jonathan de teams van de nodige (opbouwende) kritiek.

Natasja: “Erg leuk dat er nu twee juryleden zijn. Het is mooi om reacties van de Brickmaster én het gast-jurylid te krijgen. Zij zijn de professionals en hun complimenten en commentaren maken je tot een betere LEGO-bouwer.”


“Fantasie is heel belangrijk. Het idee dat je alles kunt bouwen met steentjes.”

Er zijn veel LEGO-bouwers die net als wij met veel plezier naar LEGO MASTERS kijken. Misschien zijn er zelfs bouwers die overwegen zelf eens mee te doen. Natasja weet precies uit welk hout – of welk blokje – je dan gesneden moet zijn:

Natasja: Ik denk dat creatief zijn wel het belangrijkste is, maar fantasie is ook heel belangrijk! Het idee dat je alles kunt bouwen met steentjes. Een LEGO MASTER denkt in steentjes. Dat is ook wat ik had tijdens de opnames van LEGO MASTERS. Als we dan naar ons huisje reden, kwamen we heel veel grote gebouwen tegen. Die kon ik niet meer als gewone gebouwen zien. Ik zag alles in LEGO.”

Natasja deelt ook haar belangrijkste bouwtip met ons: doorzettingsvermogen!

Natasja: “Je moet gewoon blijven bouwen. Probeer je ideeën vorm te geven. Als het dan een keer niet lukt, probeer je het gewoon nog een keer.”

Ook buiten LEGO MASTERS is Natasja druk in de weer met LEGO. Ze combineert het bouwen met fotografie en is lid van Stuck in Plastic:

Natasja: “Stuck in Plastic is een groep van 8 fotografen, afkomstig uit Zweden, Finland, Duitsland, Engeland, Frankrijk en Nederland. Op onze blog plaatsen we wat ons bezig houdt in de ‘Toy Photography’ (speelgoedfotografie). Ook doen we reviews van de nieuwste LEGO sets.”

“Stuck in Plastic organiseert ook diverse evenementen, zoals (online) fotoworkshops voor speelgoedfotografen en tentoonstellingen wereldwijd, zoals in Kaapstad, Parijs en Stockholm.”


“Mijn inspiratie komt overal vandaan. Uit de natuur, de kleuren, tijdschriften, boeken, films, muziek…”

Als je kijkt naar de foto’s die Natasja maakt, valt op dat ze heel divers zijn. Ze haalt dan ook haar inspiratie uit van alles:

Natasja: “Mijn inspiratie komt overal vandaan. Uit de natuur, de kleuren, tijdschriften, boeken, films, muziek… Alles kan bij mij een fotomoment oproepen. En ik heb een rijke fantasie, dus dan komt het altijd goed!”

In 2021 heeft LEGO ook weer zijn best gedaan om hele gave en inspirerende LEGO-sets te lanceren. Natasja wordt er ook helemaal blij van. We vroegen haar wat haar favoriete set release van 2021 is:

Natasja: “Voor LEGO en Stuck in Plastic heb ik foto’s mogen maken van de LEGO Ideas Winnie the Pooh set. Dat was zo’n leuke build om te doen, met zoveel leuke details. Ik heb aan Winnie the Pooh hele leuke herinneringen met mijn kids. Dus alles kwam samen.”

Je kunt gerust zeggen dat Natasja een bezig bijtje is en een echte LEGO MASTER. Aan het einde van het interview weet ze nog iets te onthullen over een van haar toekomstige projecten. Bij Bouwsteentjes hebben we de primeur:

Natasja: “Met Stuck in Plastic zijn we bezig met een 4-seizoenen-project. Ieder van ons maakt foto’s van de vier jaargetijden met natuurlijk het gebruik van LEGO en ander speelgoed. Aan het einde van het jaar willen we deze foto’s gaan exposeren. We zijn nog op zoek naar een exclusieve locatie, die veel ruimte heeft. We willen onze foto’s namelijk heel groot gaan printen. De locatie mag overal ter wereld zijn, maar onze voorkeur gaat wel uit naar een van onze thuislanden.”

Weet jij een goede expositie-locatie voor Stuck in Plastic? Neem dan contact met hun op via hun website.

Natasja de Vos maakt binnen het collectief Stuck in Plastic prachtige LEGO-foto’s. Wil je meer hierover weten? Ga dan naar de website van Stuck in Plastic. Natasja’s portfolio vind je daar ook. Voor een voorproefje kijk je in de fotogalerij hieronder of neem je een kijkje op Natasja’s Instagram. Wil je meer zien van het nieuwe seizoen van LEGO MASTERS? Ga dan naar onze LEGO MASTERS pagina.

Kijk jij nu al uit naar de volgende aflevering van LEGO MASTERS en wie maakt volgens jou kans op een finaleplek? En wat vind je van Natasja’s LEGO-foto’s? Laat het weten in een reactie.

0 0 stem
Vind jij dit artikel waardevol?