Elk jaar opnieuw kijken duizenden mensen uit naar de nieuwste line-up van het Speed Champions thema. Met onder andere een Lamborghini Countach en een Lotus Evija is de 2022 line-up wederom van een hoog niveau. Maar één set lijkt er met kop en schouders – of eigenlijk met bumper(s) en wielen – bovenuit te steken: de LEGO 76909 Mercedes-AMG F1 W12 E Performance & Mercedes-AMG Project One. Wil je weten of deze set iets voor jou is? Aan het einde van deze review krijg je het antwoord dat je zoekt.
De LEGO 76909 Mercedes-AMG F1 W12 E Performance & Mercedes-AMG Project One is sinds 1 maart te koop voor een adviesprijs van €39,99. De set bevat 564 onderdelen, wat terecht komt op €0,07 per steen. Wederom een prima prijs voor een set uit dit thema met de nodige licenties. In de doos vind je vier genummerde zakjes, een zakje met wielen en wieldoppen, twee instructieboekjes en twee stickervellen.
De Minifigures
Je koopt natuurlijke geen Speed Champion voor zijn Minifigures, dus we gaan deze ook maar kort bespreken. Voor de F1 wagen hebben ze niet gekozen voor een Hamilton of een Bottas Minifigure, maar voor een standaard Minifigure look. Een goede keuze als je het mij vraagt, zo blijf je toch neutraal.
In de Mercedes-AMG Project One rijdt een Minifig die je al eerder hebt gezien in de Speed Champions lijn. De vrouwelijke coureur heeft een pet op met daaronder een lange donkere paardenstaart. Beide bestuurders zijn voorzien van prints met de juiste logo’s en details op hun racepakken. Met name de Formula 1 coureur valt op vanwege de vele details op het pak.
De bouw en speelfuncties
Mercedes-AMG F1 W12 E Performance
Zoals met alle voertuigen begin je ook hier met het chassis. De basis bestaat uit de cockpit, die je door verschillende Technic elementen aan elkaar vastmaakt. Een leuk detail: In de cockpit is een zwarte gamecontroller gebruikt die het stuurwiel moet voorstellen. Vervolgens ga je de auto aan de zijkanten uitbreiden met behulp van enkele SNOT-technieken.
In de volgende stap(pen) zitten nog meer leuke details. Boven de cockpit zie je bijvoorbeeld twee bedrukte onderdelen die de luchtinlaten moeten voorstellen. Waarom geprint, hoor ik je al vragen? Vermoedelijk omdat de sticker niet volledig het onderdeel zou bedekken. Een volgend leuk detail voor de F1 fans: de coureurnummers. Er zijn twee onderdelen waar het nummer van de coureur op staat. Standaard is het nummer 44 van Lewis Hamilton, maar je kan de onderdelen ook allebei wisselen voor het nummer 77 van Valtteri Bottas. Er zijn extra stickers en onderdelen bijgeleverd om dit mogelijk te maken.
De carrosserie afwerken heeft ook zo zijn nadeel: stickers. Maar liefst 29 stickers op zo’n kleine wagen is veel, maar het is extra frustrerend dat alle stickers erg klein zijn. Je hebt hulpmiddelen nodig (een Brick Separator) of een persoon in je omgeving met kleine, vaste handen. Maar, ik durf wel te zeggen dat mijn ‘kleef skills’ verbeterd zijn na het bouwen van deze set.
Het laatste onderdeel van de set is de wielen. Maar zeg niet zomaar ‘wielen’ tegen deze wielen. Voor het eerst in de geschiedenis van de Speed Champions lijn zijn speciale wieldoppen ontwikkeld met behulp van bandenspecialist Pirelli. Hierdoor wordt de set naar een hoger niveau getild. Leuk weetje: de wieldoppen hebben een blauwe rand omdat de LEGO-banden hetzelfde profiel hebben als de Pirelli regenbanden (wet tires), die in het echt ook een blauwe rand hebben. Je merkt dat de ontwerpers van de Speed Champions elk jaar opnieuw zichzelf willen overtreffen met authentieke details.
Mercedes-AMG F1 W12 E Performance
Met zakjes drie en vier bouw je de Mercedes-AMG Project One; een hybride sportwagen die snelheden van 350 kilometer per uur kan halen. Het bouwen van deze auto is totaal anders dan de vorige build. Je begint natuurlijk met het chassis, maar nu gebruik je een standaard chassis-onderdeel. Het begin van de bouw is exact hetzelfde als de vorige Speed Champions sets, maar er zit wel een nieuw onderdeel in dat nieuw is sinds dit jaar: een 1x1x2/3 Plate. De Plate heeft dezelfde lengte en breedte van een normale Plate, maar is twee hoog in plaats van één.
De achterkant is het eerste deel van de carrosserie waaraan je begint en het is een genot om dit te mogen bouwen. Er wordt een drietal creatieve technieken gebruikt om de achterkant te vormen, waardoor het een complex geheel wordt. Er is één techniek waar ik zeer prettig door verrast was. Je klikt eerst twee afzonderlijke Plates vast waardoor ze in de juiste hoek staan, maar de twee platen raken elkaar net niet. Er zit een gleuf van enkele mm breed tussen. Dit lijkt een fout, maar niets is minder waar. Na het bevestigen van de Plates bouw je namelijk een vin. Deze vin past precies in de gleuf waardoor deze ook in de juiste hoek terecht komt. Gaaf, toch? In de cockpit zie je geen snelheidswijzers meer, maar een groot lcd-scherm. Een realistisch detail in deze wagen.
Als je dacht dat alle interessante bouwtechnieken in de achterkant van de wagen zaten, dan heb je het mis. Tijdens het bouwen van de voorkant beleef je ook creatieve momenten. Met behulp van kogelgewrichten wordt de voorkant van de auto in de juiste hoek getild. Hierdoor worden de lijnen van de motorkap perfect weergegeven. Ook enkele bedrukte onderdelen maken de voorkant helemaal af, zoals de lichten en de grill met het AMG-logo.
De beide auto’s naast elkaar
De Mercedes-AMG F1 W12 E Performance is net iets langer dan zijn concurrent. De twee wagens zijn op een realistische schaal gemaakt volgens de ontwerpers, dus het klopt dat de F1 wagen groter is dan de Mercedes-AMG Project One. Beide wagens zitten boordevol realistische details. De aerodynamica details op de F1 wagen zijn verbluffend en de HALO (het beschermingsmiddel rond de cockpit) is ook op realistische schaal gemaakt.
De F1 wagen is sterk en daardoor zowel geschikt als display- én speelset. De stabiliteit van de F1 wagen mis ik wel bij de Mercedes-AMG Project One. Veel onderdelen breken af als je ermee wilt spelen, dus dit model is beter geschikt om naar te kijken. Hij wint het echter wel waar het gaat om de verbluffende bouwtechnieken. De strakke lijnen en vormen worden perfect weergegeven dankzij die technieken. Een genot om te bouwen.
Conclusie
Deze set overtreft mijn verwachtingen. De Mercedes-AMG F1 W12 E Performance is het hoogtepunt van de set, maar de Mercedes-AMG Project One doet er niet voor onder. De vele interessante en originele bouwtechnieken zijn een genot om mee te werken, maar vooral de strakke lijnen/vormen zijn goed vertaald naar de LEGO set. De Mercedes-AMG Project One mist wel stabiliteit en is daardoor minder geschikt om mee te spelen, maar dat zal voor veel AFOL geen dealbreaker zijn.
De LEGO 76909 Mercedes-AMG F1 W12 E Performance & Mercedes-AMG Project One is voor mij nu al één van de hoogtepunten van 2022 en ik kan niet wachten om meer van dit soort sets te zien met zoveel detail en diversiteit aan bouwtechnieken. Ik wil ook een warme oproep plaatsen naar alle F1 Red Bulls fans hier. Kijk vooral verder dan het Mercedes logo en geniet van deze set als LEGO fan!
Disclaimer
Deze review is mede mogelijk gemaakt door LEGO die ons voorzien heeft van een review-exemplaar. Dit beïnvloedt onze mening niet en geeft geen garantie voor een goed cijfer of positief commentaar. Onze reviews kun je zien als een algemene samenvatting waarbij we zo goed mogelijk willen informeren over de plus- en minpunten van een LEGO set, maar onderhevig zijn aan de persoonlijke mening van de redacteur.
Geef jouw mening!
Van alle reviews die we schrijven voorzien we LEGO van feedback. Deze feedback bestaat uit wat de reviewer en onze bezoekers (jij), op te merken hebben aan de set in de breedste zin van het woord. Heb jij de besproken set ook gekocht en gebouwd? Dan horen we graag wat jij van de set vindt en of je ergens tegenaan bent gelopen. We geven enkel de feedback door die we binnen de eerste 30 dagen na publicatie van de review ontvangen.