Hoewel de LEGO Star Wars 75188 Resistance Bomber er zo op het oog best gaaf uit ziet waren we initieel niet meteen enthousiast. De set bevat 778 LEGO onderdelen en heeft een retailprijs van €119,99. Die verhouding is bepaald niet gunstig te noemen en geeft de indruk dat je te weinig waar krijgt voor je geld. Of dat echt zo is gaan we in deze review nader bekijken!

Box-Art

Op de voorkant van de doos zien we de Resistance Bomber uit The Last Jedi vol in actie. Laser kanonnen schieten, bommen vallen, explosies verlichten de achtergrond en een TIE Fighter raakt de Bomber op de zijvleugel. Dit is een redelijk accurate weergave van de scene uit de film waarin een groep Resistance Bombers de First Order Dreadnought aanvalt.

LEGO Star Wars 75188 Resistance Bomber
©2018 Bouwsteentjes.info

Links onderin zien we een overzicht van de vijf minifiguren die in deze set aanwezig zijn. Die worden nader besproken onder Minifiguren.

Op de achterkant van de doos zien we de Resistance Bomber vanuit een andere hoek en in een hangar geparkeerd. Hier zien we ook de diverse speelfuncties aangeduid: de verschillende posities waar de minifiguren kunnen zitten, het laadmechanisme van de bommen en hoe je de bommen kunt laten vallen, en de plek waar een reserve springloaded shooter pijl opgeslagen kan worden.

LEGO Star Wars 75188 Resistance Bomber
©2018 Bouwsteentjes.info

Inhoud

Als we de doos van 75188 Resistance Bomber openen vinden we hierin een aantal genummerde zakjes met de nummers 1 t/m 5, de bouwinstructie, en een stickervel. Zoals eerder gemeld bevat de set in totaal 778 LEGO onderdelen. Met een LEGO adviesprijs van €119,99 kom je dan uit op een gemiddelde prijs per blokje van ruim 15 cent. Als je dit vergelijkt met bijvoorbeeld de BB-8 set die met een adviesprijs van €109,99 komt, 1106 LEGO onderdelen heeft en dus een prijs per blokje van 10 cent, dan lijkt de conclusie gerechtvaardigd dat dit een te dure set is. Maar die conclusie is dan wel wat kort door de bocht genomen. Want als we de daadwerkelijke inhoud nader bekijken zien we een genuanceerder beeld. De BB-8 set heeft relatief veel kleine onderdelen.

Bijvoorbeeld dit onderdeel dat 42 keer voorkomt in de BB-8 set:     

En zo zijn er nog diverse kleine onderdelen die in ruime hoeveelheden voorkomen.

Kijken we echter naar de Resistance Bomber dan zien we hierin diverse grote LEGO onderdelen, variërend van grote plates tot meer exotische LEGO onderdelen die weinig voorkomen in andere LEGO sets:

 

 

En daarbij bevat de set ook een cockpit module en vier zijkanten van de twee kanon-turrets:Wanneer je deze grotere en duurdere onderdelen meeneemt dan valt de beoordeling wel een stuk gunstiger uit. Dit komt terug in de eindbeoordeling.

Minifiguren

De set bevat vijf minifiguren welke van links naar rechts zijn:

LEGO Star Wars 75188 Resistance Bomber
©2018 Bouwsteentjes.info

Resistance Bomber Pilot, Resistance Bombardier, Vice Admiral Holdo, Resistance Gunner Paige, en Poe Dameron.

De minifiguren hebben mooie gedetailleerde prints en naast Vice Admiral Holdo en Poe Dameron hebben de drie andere figuren ieder hun eigen helm met specifieke print. Geen generieke Battle Pack soldaten dus! Wel hebben de drie bijfiguren dezelfde torso en broek, wat gezien kan worden als het uniform van een Resistance bommenwerper. Het is mooi dat Paige Tico, de zus van Rose Tico, in deze set is opgenomen. Hoewel haar schermtijd kort is speelt ze wel een belangrijke rol in de bomber-run scene en zijn haar acties cruciaal!

LEGO Star Wars 75188 Resistance Bomber
©2018 Bouwsteentjes.info

Ook de achterkant van de figuren is gedetailleerd en netjes geprint. Alle hoofdjes hebben ook een alternatieve print. Sommigen met een andere gezichtsuitdrukking, en de rest met een zuurstofmasker over de mond geprint. Dit geeft meer opties voor het spelen met de set en verschillende situaties uit te beelden.

LEGO Star Wars 75188 Resistance Bomber
©2018 Bouwsteentjes.info

Hoewel de figuren mooie gedetailleerde prints hebben en ook alle vijf verschillende gezichten bevatten, zou je vraagtekens kunnen zetten bij de aanwezigheid van zowel Vice Admiral Holdo en Poe Dameron. Beide figuren zijn in de film niet aan boord van enige Resistance Bomber. Poe Dameron vliegt op dat moment in zijn zwart met oranje geschilderde X-Wing, terwijl Vice Admiral Holdo zich bevindt op haar commando schip de Ninka. Maar een grotere LEGO set zonder in de film belangrijke personages zou waarschijnlijk minder goed verkopen. Een selectie onbekende soldaten is tenslotte meer voorbehouden voor Battle Packs. Daarbij heeft de Resistance Bomber plaats voor in totaal zes LEGO figuren, en is er vooralsnog geen andere set aan te wijzen waar Vice Admiral Holdo beter in geplaatst zou kunnen worden. Maar een discutabel punt is het wel.

Resultaat

Het bouwen van de Resistance Bomber begint bij het verticale gedeelte waarin de bommen bewaard worden. Vanwege het feit dat de bommen vrij omlaag moeten kunnen vallen zal dit gedeelte een bepaalde dikte nodig hebben waarbinnen de bommen vrij kunnen bewegen. Dit wordt dusdanig opgelost dat beide kanten de LEGO noppen naar buiten hebben staan met een vernuftig verborgen drukknop om de bommen één voor één er onderuit te laten vallen. Gecombineerd met de brede voet levert dit een heel stabiele basis op.

De bouw vervolgt met het vormen van de romp. Dit wordt middels Technic pinnen stevig verankerd aan de vertikale vin. De romp wordt vervolgens aan zowel de voor- als achterkant uitgebreid met respectievelijk de cockpit en achtersteven. Bij het bouwen van de romp worden diverse grote LEGO onderdelen gebruikt die dit gedeelte van de nodige stevigheid voorzien. De laatste stap bestaat dan uit het toevoegen van details om uiteindelijk een geslaagde Star Wars bommenwerper te creëren.

LEGO Star Wars 75188 Resistance Bomber
©2018 Bouwsteentjes.info

Het voltooide model is ongeveer 40 cm lang van de neus tot het einde van het achterste kanon, 30 cm breed van vleugeltip tot vleugeltip, en 28 cm van de voet tot de bovenkant van de koepel gemeten. Hoewel dit hiermee best een aardig formaat LEGO Star Wars model is geworden is het in verhouding tot bijvoorbeeld een LEGO Resistance X-Wing aan de kleine kant. In de film is de Resistance Bomber significant groter dan een X-Wing, maar dat zien we in de LEGO modellen niet terug. Dit zie je natuurlijk voornamelijk wanneer je beide modellen naast elkaar zet. Op zichzelf beschouwd ziet deze Resistance Bomber er gewoon goed uit.

LEGO Star Wars 75188 Resistance Bomber
©2018 Bouwsteentjes.info

Wat ons overigens nog wel opviel toen we deze LEGO set vergeleken met de filmversie is dat de motoren in de film een blauw-witte gloed uitstralen, terwijl de motoren in de LEGO set een oranje-rode gloed hebben. Maar afgezien van het feit dat het niet helemaal overeenstemt met de film past de oranje-rode gloed van de motoren wat kleur betreft wel heel goed bij deze set. Het geeft een mooi accent daar. Verder zijn de motoren met mooi gevoel voor detail gevormd en zijn de springloaded shooters erg handig weggewerkt in de verdikking net naast/onder de romp. Al met al een heel geslaagd LEGO Star Wars model!

Conclusie

Hoewel we initieel bedenkingen hadden over de verhouding van prijs tot aantal onderdelen van dit model zijn we na het bouwen en beoordelen toch behoorlijk enthousiast geworden. Het model zit uitstekend in elkaar, maakt goed gebruik van de nieuwste beschikbare LEGO onderdelen en bouwtechnieken, en ziet er heel geslaagd uit. Verder zitten er vijf mooie LEGO Minifiguren bij en zijn de speelfuncties goed doordacht. Natuurlijk is 120 Euro nog steeds wel een hoop geld, maar je krijgt er zeker een mooi model voor terug welke niet mag ontbreken in de collectie van de echte LEGO Star Wars liefhebber!


Wist je dat:

– We elke maand een polybag verloten onder alle reacties van die maand op de website?
– We een LEGO Winkelpagina hebben met LEGO winkels in de Benelux?
– We een LEGO aanbiedingenpagina hebben met de beste deals die er momenteel zijn?
– Je op deze pagina veel gave LEGO MOC’s kunt vinden?
– We een LEGO Woordenboek hebben met alle termen die jij moet weten als LEGO fan?

0 0 stem
Vind jij dit artikel waardevol?