Waar koop jij je LEGO? Dikke kans dat je bijna 120 dollar meer voor je LEGO betaalt dan de Nederlandse zuiderburen. In België is LEGO namelijk het goedkoopst, zo blijkt uit een onderzoek van The Toy Zone. Daar betaal je 269 dollar voor een LEGO set, terwijl de Nederlanders 356 dollar neertellen.
Om het onderzoek te doen heeft The Toy Zone de prijzen genomen van de acht populairste LEGO sets van over de hele wereld:
- LEGO Star Wars 75313 AT-AT
- LEGO Architecture 21056 Taj Mahal
- LEGO Disney 71040 The Disney Castle
- LEGO Harry Potter 71043 Hogwarts Castle
- LEGO 71374 Super Mario Nintendo Entertainment System
- LEGO Ninjago 71741 City Gardens
- LEGO Marvel 76178 Daily Bugle
- LEGO Classic 10696 Medium Creative Brick Box
In het onderzoek zijn 71 landen meegenomen die al deze acht sets verkopen. De prijzen van elke set werden per land uitgezocht en het gemiddelde werd uitgerekend. Vervolgens werd elke prijs omgerekend naar de Amerikaanse dollar. Zo kwam er een ranglijst met de goedkoopste en de duurste landen om LEGO te kopen. In totaal is er gekeken naar ongeveer 200 landen, maar niet in elk land zijn al deze LEGO sets te koop. Vandaar dat er 71 landen overbleven.
Het duurste land voor LEGO is Argentinië. Daar betaal je gemiddeld 2270 dollar voor een set. Dit is te verklaren door de hoge inflatie en de importbeperkingen. Bovendien moet alle LEGO door de douane gaan wat ook nog invloed heeft op de prijs. Voor het goedkoopste land moeten we naar Europa. Daar kunnen we de Belgen feliciteren: zij betalen gemiddeld 269 dollar per LEGO set. Een verklaring hiervoor is het feit dat LEGO’s geboorteland in Europa ligt en er open grenzen in een groot deel van ons continent zijn.
Denemarken ligt dan ook op de tweede goedkoopste Europese plek in de ranglijst. De prijs staat daar op 269 dollar per LEGO set. Wanneer je verder richting het oosten reist gaat de LEGO echter wel meer kosten. Cyprus is het duurst in Europa, 958 dollar.
Waar Noord-Amerika voorheen een van de goedkoopste LEGO landen was, zijn de prijzen ook daar flink gestegen. In Panama betaalt de AFOL 479 dollar per set. In Canada scheelt het flink, daar is de prijs 294 dollar. Hier speelt het feit mee dat de Amerikaanse markt best wel concurrerend is. Zuid-Amerika is zoals gezegd het duurst, de gemiddelde prijs in die landen ligt bij de meeste rond de 600 dollar. Zoals gezegd steekt Argentinië hier met kop en schouder bovenuit en is dat het duurste land.
In het Midden-Oosten is Turkije het goedkoopste land met gemiddeld 337 dollar. Saoedi-Arabië kopt hier bovenuit met een bedrag van 572 dollar per set. Azië is in tegenstelling tot Noord- en Zuid-Amerika betrekkelijk goedkoop. De Japanners zijn het goedkoopst uit met 282 dollar. De Chinezen doen het ook niet slecht, zij betalen 377 dollar per LEGO set. Deze redelijke prijs is te verklaren door het feit dat veel LEGO in China geproduceerd wordt. Bovendien is de concurrentie groot met andere merken steentjes. De prijs moet dus wel enigszins betaalbaar blijven willen de Chinezen niet allemaal bij Lepin hun bouwsteentjes kopen.
Afrika valt een beetje buiten de boot wat LEGO betreft. Je kunt het Deense steentje officieel alleen kopen in Zuid-Afrika, hoewel er in de andere Afrikaanse landen (onofficieel) ook wel wat te koop zal zijn. Sinds de eerste LEGO store geopend werd in 2018, volgden er meer Zuid-Afrikaanse stores. De gemiddelde prijs valt mee voor het land, die is 324 dollar.
Het onderzoek van The Toy Zone is misschien niet helemaal volgens de regels uitgevoerd en klopt waarschijnlijk ook niet precies. Er zijn immers maar 8 sets voor dit onderzoek gebruikt, dat is een fractie van alle beschikbare LEGO sets. Desalniettemin biedt het interessante inzichten en laat het een beetje zien hoe de prijzen van LEGO nou eigenlijk verdeeld zijn over de wereld. Hoe denk jij hierover? Ga jij voortaan je LEGO in België inslaan of hou je het liever bij het duurdere Nederland? En wat vind jij van dit onderzoek? Denk je dat het een goed beeld geeft? Laat het weten in de reacties!