Het begin van de samenwerking tussen multinational Shell en LEGO dateert van 1966. In de afgelopen 54 jaar zijn er diverse (promotie) sets uitgebracht waarin Shell een rol speelde. Eén daarvan is de LEGO Town 642 Tow Truck and Car. Deze set gaat Peter in deze retro review nader bekijken.


De LEGO Town 642 Tow Truck and Car is uitgebracht in 1978. In dat jaar zijn er in het thema LEGO Town 34 sets verschenen waarvan bij maar liefst zes sets Shell centraal stond. De set bestaat uit 44 onderdelen, een instructievel en een stickervel met daarop twee stickers. In elf stappen wordt er uitgelegd hoe je beide auto’s kunt bouwen. Dit kun je vandaag de dag niet meer voorstellen, gezien tegenwoordig alles stap voor stap heel uitgebreid uitgelegd wordt.

LEGO Town 642 Tow Truck and Car


De bouw en (speel)functies

De bouw van de sleepwagen stelt niet zoveel voor en is zo klaar. In de jaren 70-80 waren de meeste auto’s vier studs breed, zo ook deze sleepwagen. Ondanks dat er in 1978 al wel Minifigures bestonden, zitten ze niet bij deze set inbegrepen. Qua verhoudingen kloppen een aantal onderdelen niet. Het zwaailicht is te groot, net als de voorruit van de sleepwagen. Dit mag de pret niet drukken, het geeft de set daardoor wel een bepaalde charme.

LEGO Town 642 Tow Truck and Car

LEGO Town 642 Tow Truck and Car

De grill en de koplampen van de sleepwagen zijn in de 1×4 brick gegraveerd en voorzien van een chroomlaagje. Achterop de wagen bevindt zich de rode takel met een grijze haak. De takel zit vast op de auto gemonteerd en wordt omringd door twee witte hekjes. De twee stickers van het Shell logo die bij deze set geleverd zijn, worden aan de beide zijkanten van de sleepwagen geplakt.

LEGO Town 642 Tow Truck and Car

De auto die door de sleepwagen opgehaald moet worden is de roodzwarte sport auto. De kleurencombinatie rood en zwart is in dit geval een leuke combinatie, mede omdat dit ook weer naar voren komt in de rode velgen en zwarte banden. Blijkbaar reden ze in 1978 alleen overdag want de verlichting op deze auto is in geen velden of wegen te bekennen.

LEGO Town 642 Tow Truck and Car

LEGO Town 642 Tow Truck and Car

Net als bij de sleepwagen zijn de onderlinge verhoudingen bij de auto hier en daar ver te zoeken. De uitlaat van de auto bestaat uit een propeller-houder die normaal gesproken bij vliegtuigen en helikopters wordt gebruikt als bevestiging van de propeller. Doordat de auto vrij klein van formaat is, is de uitlaat veel te groot. Het lijkt nu meer op een auto met een straalaandrijving.

LEGO Town 642 Tow Truck and Car


Conclusie

LEGO Town 642 Tow Truck and Car

De LEGO Town 642 Tow Truck and Car is een set die één en al nostalgie uitademt. En daar an weinig tegenop. Ondanks dat de onderlinge verhoudingen hier en daar niet kloppen, is het een set die qua stijl heel typerend is voor die tijd. De set heeft vroeger voor heel wat uren speelplezier gezorgd. Het gemis van Minifiguren werd opgelost door het gebruik van Minifigures van een andere Shell set die wel Minifigures had.

4 5 stemmen
Vind jij dit artikel waardevol?