Voor de retro review gaan we terug naar het jaar 1980. In dat jaar verscheen in het thema LEGO Town 17 sets, waarvan 14 reguliere- en 3 promotiesets. Eén van de reguliere sets was de LEGO Town 6678 Pneumatic Crane. In deze retro review laat Peter zien wat het setje allemaal te bieden heeft.


Dat er in 1980 ‘maar’ 17 sets over het hele jaar in het thema LEGO Town zijn uitgebracht, kun je nu bijna niet meer voorstellen. Ter vergelijking: in het thema LEGO City zijn tijdens de winterreleases van 2020 al 21 sets verschenen. Een groot verschil dus. Volgens de LEGO catalogus kostte de graafmachine ƒ14,50. De set bevat in totaal 60 onderdelen. Op de achterkant van de bouwbeschrijving staan nog drie alternatieve modellen die gebouwd kunnen worden met de onderdelen van deze set. Het leuke hiervan is dat van deze modellen geen bouwbeschrijvingen zijn en je zelf moet uitvogelen hoe ze gebouwd moeten te worden.

 

De set bevat één Minifiguur die uitgedost is zonder enige poespas. De bestuurder van de graafmachine draagt een blauwe trui met daaronder een zwarte werkbroek. Aangezien je in de bouw veilig moet werken, draagt hij natuurlijk een bouwhelm. Deze is rood. Geen van de onderdelen was in die tijd uniek. De handen en het hoofdje hebben de bekende gele kleur.

De graafmachine is mooi weergegeven en is – ondanks de maar 60 onderdelen – voorzien van een draaiplateau en verschillende scharnierpunt, zodat hij behoorlijk wendbaar is. De schep is voorzien van een veer die ervoor zorgt dat de schep keurig gesloten blijft wanneer je zand gaat verplaatsen. Dit mechanisme wordt vandaag de dag niet meer gebruikt, de veer is namelijk vervangen voor een elastiek.

De cabine van de graafmachine is uitgerust met een stoel, stuur en twee hendels waarmee de graafmachine bedient kan worden. Achter de cabine zit de motor. Om veilig te werken tijdens het graven is de graafmachine natuurlijk ook voorzien van een zwaailicht. Voordat er begonnen kan worden met het graven, dienen eerst de twee stempels geïnstalleerd te worden zodat hij niet gaat kantelen.

Conclusie

LEGO Town 6678 Pneumatic Crane is ondanks dat het maar 60 onderdelen bevat een geslaagde set die niet zal misstaan in een (retro) LEGO stad. Doordat de set veel beweegbare onderdelen heeft, staat hij garant voor een hoop speelplezier.

0 0 stem
Vind jij dit artikel waardevol?