Het Bricklink AFOL Designer Program is een samenwerking tussen LEGO en Bricklink. Het doel was om ideeën van AFOL’s om te zetten naar sets die specifiek gericht zijn op het volwassen publiek. Na een crowdfundperiode zijn er 16 sets die momenteel worden geproduceerd. Maikel de Vries is één van de gelukkigen die op deze manier een set op de markt mag brengen. Gezien het om een Nederlander gaat, kan het natuurlijk niet missen dat zijn setje om fietsen draait. Wij hebben de set alvast mogen bouwen om er een review over te schrijven. Onze bevindingen over de Bikes! set lees je hieronder.
AFOL Designer Program – Bikes!
Gezien de sets nog in productie zijn en binnenkort verscheept zullen worden, hebben we de set enkel kunnen bouwen. Over de doos, de verdeling van de steentjes en het instructieboekje kunnen we niets vertellen. Zodra we die op een later moment hebben ontvangen zullen we de review van een update voorzien.
De set bevat twee Minifigures zoals die vroeger in LEGO sets verschenen. Ze zijn beide voorzien van een standaard LEGO hoofdje en een blauwe torso. De benen zijn eveneens egaal van kleur en enkel het haar zorgt voor het verschil in geslacht. De Minifigures zijn weliswaar niet de focus van de set, maar iets meer variatie was prettig geweest.
De bouw begint met de fietsenstalling. Gezien het hier gaat om set die door een AFOL is bedacht en samengesteld, zijn er andere eisen van toepassing dan die van LEGO. Dit is te merken in de bouw. Nadat het fundament met logo is gebouwd wordt de fietsenstalling voorzien van fietsenrekken. De fietsenrekken worden deels met LEGO Technic opgebouwd waarbij LEGO System steentjes worden gebruikt om de lampen te bouwen. De rekken zijn inventief te noemen, maar niet heel stevig zodra het dak nog niet bevestigt is. Ook nadien is het niet de meest stevige constructie, maar als er niet te ruig mee wordt gespeeld zal het niets lijden. AFOL’s die de set in hun lay-out gaan gebruiken zullen hier weinig tot geen last van hebben. Zoals gezegd is de constructie inventief, maar ook zeker niet het meest stabiele om aan te brengen. Dit vergt nogal wat geduld. Mede door de instabiele constructie, deels door het repetitieve. Zodra de rekken bevestigd zijn wordt het dak gekoppeld en dat zorgt voor een enigszins stevig geheel.
De fietsenstalling is voorzien van zes fietsenrekken waar een fiets in geplaatst kan worden, een fietspomp en een pinautomaat voor het betalen. De fietsenrekken klemmen de voorwielen onder de “lampen” waardoor de fietsen blijven staan. Het logo is leuk bedacht en komt terug zodra de vrachtauto gebouwd moet worden. Al met al is het geen verkeerd bouwwerk en de technieken die gebruikt zijn zijn interessant te noemen. Mede door het instabiele kan het wat frustrerend zijn om te bouwen, maar uiteindelijk is dat ook een uitdaging.
De truck kent deels dezelfde opbouw als de vrachtauto’s zoals LEGO ze maakt. Aan de andere kant zijn ook hier technieken gebruikt die inventief zijn. Mede hierdoor is het een interessante bouw te noemen. De truck kent verder geen instabiele constructies. Het logo dat in de fietsenstalling te vinden is is ook hier weer terug te vinden. Zoals te zien op de foto’s is het logo aan beide kanten van de truck aanwezig. Dit wordt gerealiseerd door twee panelen te bouwen waarop het logo met lichtgroene onderdelen opgebouwd wordt. DE twee panelen worden nadien aan elkaar bevestigd in aan het chassis van de vrachtauto bevestigd. Hierdoor staat het volledig centraal op de truck. Door de toevoeging van moersleutel onderdelen kunnen er aan weerskanten twee fietsen worden opgehangen.
De truck is aan de voor- en achterkant voorzien van lampen, de beide zijkanten bevatten steunen zodat de fietsen er niet vanaf vallen. De cabine is voorzien van een stoel, LEGO City mok en een houder voor de telefoon. Op het dak van de cabine zijn zwaailichten aanwezig en aan weerskanten zijspiegels. Al met al is het een bijzonder leuke vrachtauto om te zien en de bouw is plezierig.
Het laatste bouwwerk dat de set te bieden heeft is de bakfiets. Hier wordt een rode fiets gebruikt zonder voorwiel waaraan een bracket bevestigd wordt. Aan de bracket wordt vervolgens een krat met wielen bevestigd om zo een bakfiets te realiseren. Hoewel dit slim bedacht is, had het beter niet toegevoegd kunnen worden. De bracket en kist met wielen zijn zeer fragiel en hierdoor is het bijna niet te verplaatsen zonder dat je de boel weer aan elkaar moet bevestigen. Dit is jammer, want het idee is erg goed. De uitwerking helaas wat minder.
Conclusie
De AFOL Designer Program – Bikes! is in z’n geheel een leuk setje dat uniek is om in je verzameling te hebben of aan een LEGO lay-out toe te voegen. De bouw van de truck en fietsenstalling is inventief en interessant, maar de fietsenstalling kent wel wat zwakke punten. Hierdoor valt het makkelijk uit elkaar tijdens de bouw. Dit kan frustrerend zijn, maar ook een uitdaging. De truck is daarentegen zeer leuk om te bouwen en is mooi afgewerkt. De bakfiets had achterwege gelaten mogen worden. Dit met name omdat de bak al bij het verplaatsen loslaat van de fiets. Desalniettemin is het wel slim bedacht. De Minifigures zijn basis, maar dat is ook niet de focus van de set. Desondanks hadden iets minder generieke Minifigures de set net wat meer tot leven laten komen.