Januari is voor menig LEGO fan een dure maand. Er komen veel nieuwe sets op de markt inclusief een aantal LEGO Exclusives. Dit jaar zijn we verwend met 2 nieuwe LEGO Exclusives namelijk de LEGO 75827 Firehouse Headquarters en de LEGO 10251 Brick Bank. Wij hebben de LEGO 10251 Brick Bank gebouwd en gaan hem vandaag bespreken in een gloednieuwe Bouwsteentjes.info review.
De LEGO 10251 Brick Bank is de 11e set in de inmiddels razend populaire reeks met modulaire gebouwen. De Brick Bank is inmiddels het 4e hoekgebouw. Met 4 hoekgebouwen is het mogelijk om een volledig straatblok te bouwen in je LEGO City. De Brick Bank is sinds 1 januari 2016 beschikbaar in de S@H voor €169,99. De prijzen van de modulaire gebouwen stijgen in ieder geval goed. Geldt dit ook voor de kwaliteit en het plezier? Zelf ben ik groot fan van de Detective\’s Office en het Parisian Restaurant. Gaat de nieuwe LEGO Brick Bank voor genoeg vernieuwing zorgen?
Doos en inhoud
De dozen worden bij LEGO steeds compacter. Ook de vormgeving heeft in de loop der jaren een flinke verandering doorgemaakt. Op de voorkant van de doos zien we uiteraard de Brick Bank afgebeeld. Daarnaast vinden we een afbeelding van de kluis, zien we de verschillende etages en worden de afmetingen weergegeven (25 cm b x 26 cm h). Op de achterkant van de doos zien we diverse details en functies van de set afgebeeld. Ook vinden we een plaatje met de laatste 3 modulairs naast elkaar.
In de doos vinden we 20 zakjes die genummerd zijn van 1 t/m 4. In totaal bestaat de set uit 2380 onderdelen wat betekent dat we €0,07 cent per steentje betalen. Op zich netjes maar wel meer dan we gewend zijn. Naast de zakjes met onderdelen vinden we ook een tan-kleurige 32×32 basisplaat.
Gelukkig vinden we geen stickervel in de doos! Wat we wel vinden is een dik instructieboekje zoals we die vaker zien bij grote sets. Zelf ben ik blij met deze dikke boeken maar niet iedereen is even enthousiast over deze oplossing. Het instructieboekje bestaat uit 170 bladzijdes en is verdeeld in 4 gedeeltes.
Minifiguren
Het is opmerkelijk dat de minifiguren bij modulairs altijd hetzelfde traditionele gezichtje hebben. Het eerste minifiguurtje is een jonge dame die zojuist een cheque van maar liefst 500 studs heeft gewonnen! De tweede man gaat door als bankdirecteur. Bij het middelste figuurtje hebben wij zo onze vraagtekens. Is het een man of een vrouw? Laten we het door zijn outfit houden op een surf dude. Het vierde figuurtje is de meest saaie en lijkt op een bankmedewerker. Tot slot hebben we nog een dame die we niet helemaal vertrouwen…
Begane grond
We beginnen zoals gebruikelijk met de begane grond. De vele tiles zijn altijd een genot om te plaatsen. Je kunt aan de hand van de tiles zien hoe groot de ruimtes worden. We hebben diverse ruimtes met verschillende ondergronden. In de hal maken we gebruik van nieuwe 2×3 tiles in de vorm van een schild die we terug zien in het LEGO Nexo Knights thema.
De belangrijkste ruimte in een bank is natuurlijk de kluis. De goedgevulde kluis is beveiligd met een dikke kluisdeur die we kunnen openen door aan de grote hendel te draaien. Naast de kluis vinden we een betegelde ruimte voor de wasserette. Tussen deze 2 ruimtes vinden we 2×2 tiles met 1 stud in het midden. Hier zullen we dadelijk een wand plaatsen die we gemakkelijk kunnen verwijderen om de kluis te benaderen.
Bij het tweede gedeelte werken we de begane grond verder af. De buitenkant ziet er weer indrukwekkend uit en is een genot om te bouwen. De gevel van de bank is gedetailleerd tot in de puntjes. De entree is versierd met een mooi reliëf en boven de raampartijen vinden we glas en lood. Ook is de gevel voorzien van een luxe klok en 2 lampen. De entree van de wasserette ziet er ook geweldig uit. Boven de deur vinden we een broek en een wasmachine ter decoratie. Het bankje, de lantaarn en het boompje wat we zien op de afbeeldingen bouwen we pas op het einde.
Tussen de kluis en wasserette vinden we 2 elementen die we los kunnen halen. Aan de ene kant vinden we een kassa en opslagruimte voor de kluis. Aan de andere kant vinden we de wasmachines waar ze een leuk speelelement hebben toegevoegd. Je kunt namelijk rechts bovenin een biljet of goudstuk in de wasmachine gooien. Deze komt dan terecht in het grote vak onderin de kluis! Boven dit middenstuk plaatsen we een gedeelte van de schoorsteen. Komt daar die opmerkelijke vrouw nou doorheen?
De eerste verdieping
Op de eerste verdieping vinden we aan de buitenkant wat minder details dan op de begane grond. De gevel bestaat uit een hoop glas met voornamelijk witte muren. Alleen het gedeelte boven de wasserette heeft een ander kleurtje gekregen… Boven het gedeelte van de hal vinden we een grote leegruimte zodat je vanaf de begane grond naar het dak kunt kijken.
De eerste verdieping bestaat uit 2 kleine ruimtes. Het grootste gedeelte is de overloop waar we tevens een bureau en een koffiemachine vinden. Deze ruimte is voorzien van een gezellige open haard en een deur naar het kantoor van de directeur. De directeurskamer ziet er sjiek uit en bevat een mooi bureau, een luxe stoel en een papegaai.
Het dak
Een van mijn favoriete gedeeltes bij modulaire gebouwen zijn de daken. De bouwtechnieken die we hier tegenkomen zijn opnieuw verbluffend en vol detail. Boven de wasserette vinden we een ander stukje dak en is voorzien van een takel. Op het dak valt op de deur en grote raampartij na, niet zo veel te zien. De grote raampartij is wellicht een bekende techniek voor vele. Deze zagen we namelijk eerder voorbij komen bij de LEGO 10218 Pets Shop. De binnenkant is fraai afgewerkt en de kroonluchter is hierbij de kers op de taart.
Resultaat
Na een paar uurtjes bouwen is de LEGO Brick Bank af. De bank is erg kleurrijk en vol details. De binnenkant van de eerste verdieping is ons wat tegengevallen in vergelijking met de voorgaande modulairs. Daarentegen is de wasserette een geweldige toevoeging. Het is niet de grootste modulair en dat levert hier en daar commentaar op. De details bij deze set zijn voor mij belangrijker dan de grootte. Ik zou dus eerder kiezen voor deze set dan de Town Hall, ondanks het prijsverschil. De achterkant van het gebouw verdient niet de schoonheidsprijs. Maar wie kijkt daar nou naar?
De Brick Bank bevat een aantal leuke speelfuncties. Zo kun je via de schoorsteen een inbreker regelrecht de kluis in deponeren. We kunnen de takel boven de wasserette gebruiken om spullen op te hijsen en er is buiten nog meer te beleven. Zo vinden we een vouwtrap bij de set die we op diverse manieren kunnen gebruiken… Moeten de ramen gewassen worden? Geen probleem!
Het wordt weer een jaartje wachten op een nieuwe modulair. Wat zullen ze volgend jaar voor moois verzinnen? Over een goed half jaartje zullen de eerste geruchten en misschien wel beelden langzaam opduiken… Wat vinden jullie van het LEGO Creator Expert 10251 Brick Bank? Laat het weten via een reactie onderaan de pagina.