Samuel von Barron is een van de grootste schurken die de wereld gekend heeft. Hij reisde naar alle hoeken van de aarde om prachtige kunstschatten en artefacten te stelen. Maar zijn hebberigheid werd zijn ondergang. Toen hij de Re-Gou Robijn wilde stelen, sprak farao Hotep een vreselijke vloek over hem en zijn huis uit. Chris zette voor deze review een voet over de drempel van de LEGO 10273 Haunted House en ging op onderzoek uit.


Je komt niet zomaar het LEGO 10273 Haunted House binnen. Je moet niet alleen ijzeren zenuwen hebben, maar ook in het bezit zijn van een heus entreeticket. De vervloekte Manor Von Barron is namelijk een ware attractie geworden. Hoe het zover heeft kunnen komen, vraagt een duik in de geschiedenis van Samuel Von Barron.

Nadat Van Barron veel furore had gemaakt als handelaar van gestolen kunt, wilde hij zijn grootse kunstschatten tentoonstellen in zijn eigen paleis. Hij liet een gigantisch huis bouwen, van maar liefst 3231 onderdelen, met het hoofd van Anubis als pronkstuk. De bouwkosten voor de LEGO verse van dit imposante gebouw bedragen €229,99. Je krijgt daarvoor niet alleen alle onderdelen, maar ook een dik bouw met bouwinstructies.


De Minifigures


De Manor Von Barron is tegenwoordig een echt spookhuis dat wordt gerund door een sinistere tweeling. De broers zien er exact hetzelfde uit. Ze dragen beiden een zwarte broek, met daarover een wit overhemd en een zwart gilet. Beide broers hebben ook een bruine baard, dragen een bril en een hoge hoed. Wat maar weinig mensen weten, is dat het skelet van Sam Sinister (Samuels alter ego) op zolder, geen replica is. Er gaan ook geruchten dat hij de derde broer was van de sinistere tweeling. Afgezien van dit illustere trio, wonen er ook nog spoken in het huis. Ze dragen een wit gewaad met capuchon. Zowel hun hoofdjes als onderstel zijn nieuw en vooralsnog uniek.

LEGO Creator Expert 10273 Haunted House

De Manor Von Barron is beroemd en berucht, maar slechts een enkeling durft zich over de drempel te wagen. Vandaag staan er slechts vijf Minifigures bij Chris in de wachtrij. Vooraan staat een pittige dame met een leren jasje boordevol details. Onder het jasje draagt ze een zwart-wit gestreept topje en een grijze broek. Ze heeft donkerbruin haar en draagt een bril. Ze heeft haar vriendin bij zich. Zij draagt een lichtblauw rugby-jack met oranje mouwen en daaronder een zwarte broek. Ze heeft roodbruin haar. 

Het spookhuis is voor iedereen toegankelijk, zelfs voor mensen in een rolstoel. De wat angstig aangelegen man draagt een Tan-kleurige kabeltrui met een donkerblauwe broek. Hij wordt begeleid door een vrouw met een blond, kort-pittig kapsel. Ze draagt een paars vest met een wit hemdje en daaronder een lichtblauwe broek. De hekkensluiter van de rij is een man met een jaren-50-uiterlijk met bruin haar en bakkebaarden. Hij draagt een paars T-shirt met logo met daarover een gewatteerde jas in de kleur Dark Turquoise. Onder zijn outfit heeft hij een donkerblauwe broek. Drie van de vijf bezoekers heeft een dubbelzijdig hoofdje. 

LEGO Creator Expert 10273 Haunted House LEGO Creator Expert 10273 Haunted House

De bouw en speelfuncties


Samuel Von Barron wilde absoluut geen klein onderkomen voor zijn kunstschatten en kocht van zijn vermogen vier gelijke percelen van zestien bij zestien. Allereerst liet hij de voorkamer bouwen, waar later The Organ of Catarino komt te staan. Deze heeft hij speciaal laten maken in Portugal om daar de theme songs van zijn favoriete televisieseries te spelen. De naam van het instrument is een verwijzing naar de voormalig LEGO designer Tiago Catarino. In de voortuin ligt zelfs een grafsteen met zijn initialen.

LEGO Creator Expert 10273 Haunted House

Op het tweede en het derde perceel wordt een fundering gelegd voor de gigantische toren van de Manor Von Barron. In deze toren bouwen de sinistere broers met LEGO Technic onderdelen een hoop radartjes, zodat bezoekers straks de schrik van hun leven krijgen als ze in de lift stappen. Op het vierde en laatste perceel wordt de ingang van het spookhuis gebouwd. Er is niet alleen een trap bij de ingang, maar ook een schuine helling. Vroeger werden via deze weg de kunstschatten naar binnen gereden, tegenwoordig is het de ingang voor rolstoelgebruikers. 

LEGO Creator Expert 10273 Haunted House

De eerste kunstschat die het huis wordt binnengereden is The Idol of Everest. Deze is gestolen uit een tempel op Mount Everest, afkomstig uit set 7417 Temple of Mount Everest. De baron is trots op deze aanwinst en heeft hem dan ook vlakbij de entree van de LEGO 10273 Haunted House opgehangen. Als hij zou weten dat het tegenwoordig als kapstok gebruikt wordt, zou hij zich wel tien keer omdraaien in zijn graf. 

LEGO Creator Expert 10273 Haunted House

Zodra de eerste bouwlaag staat, wordt er verder gebouwd aan de toren annex liftschacht. De constructie is zeer interessant vanwege het gebruik van diverse LEGO Technic onderdelen. In de kamer links van de toren staat The Obelisk of Evil. Von Barron heeft dit artefact gestolen, omdat daar de meest kwaadaardige inscriptie op stond die hij ooit heeft gezien. Het is een verwijzing naar set 5978 Sphinx Secret Surprise, al zijn het andere hiërogliefen. The Face of the Sphinx, waar het hele huis omheen is gebouwd, komt uit deze set. Het is trouwens de allereerste Egyptische schat die hij geroofd heeft. Nadat de Obelisk is geplaatst, wordt ook de orgel in elkaar gezet. Het is een interessant bouwwerk met SNOT-technieken en een leuke afwisseling tijdens de bouw van het huis.

LEGO Creator Expert 10273 Haunted House

Boven op de entree worden muren, ramen en pilaren gebouwd. Daarna worden de Brick Build-deuren gebouwd, die je met een draaimechanisme automatisch kunt openen. Nadat de voorkant afgerond is, worden ook ramen en muren op de zijkant van het huis geplaatst. Boven de orgel worden The Heads of Anubis (5938 Oasis Ambush) geplaatst. Het huis is tot dusver nog wel redelijk fragiel vanwege het gebruik van scharnieren (Hinges).

Soms lijkt het alsof Samuel Von Barron enige haast had met het bouwen van zijn Manor. Met enige regelmaat worden er prefab muren, raampartijen en pilaren gebouwd, die dan stuk voor stuk op de constructie geplaatst worden. Het bouwen van de Manor kan daarom soms repetitief aanvoelen.

LEGO Creator Expert 10273 Haunted House

Zodra de trots van Samuel Von Barron, The Face of the Sphinx, in het hart van LEGO 10273 Haunted House is geplaatst, kan er een deel van het dak en de schoorsteen geplaatst worden. Wist je trouwens dat er een flinke dosis dynamiet verborgen is in het huis? Deze is verbonden met het hoofd van de sfinx. Mocht er een vloek aan verbonden zijn, dan is Von Barron niet de enige die er onder de lijden heeft. 

De Manor Von Barron (LEGO 10273 Haunted House) is meer een museum voor gestolen kunst, dan een echt woonhuis. Samuel had zelfs zoveel kunstschatten, dat hij een deel ervan op zolder moest opslaan. Als je goed zoekt tussen de dozen en artefacten, vind je er The Orb of Ogel (6776 Ogel Control Center), The Golden Dingus  (7412 Yeti’s Hideout), The Resonator, the Altar of Alhazred (vernoemd naar de auteur van ‘the book of the dead) en een doos voor met ‘troep’

LEGO Creator Expert 10273 Haunted House

In de voorgevel van het huis is – met een interessante constructie van LEGO Technic onderdelen – een Light Brick gebouwd. Deze laat niet het mooie glas-in-lood van binnenuit schitteren, maar staat in dienst van het vervloekte portret van Samuel Von Barron. Net toen het schilderij klaar was, begon het plotseling te schitteren. Wie benieuwd is naar de vloek van farao Hotep, is van harte welkom in de LEGO 10273 Haunted House. 

LEGO Creator Expert 10273 Haunted House

Het verder bouwen aan de toren voelt soms repetitief vanwege de prefab-bouwwijze. Maar je aandacht verslappen is er niet bij. De aanleg van de ketting waarmee je de lift kunt bewegen, luistert nogal nauw. In totaal moeten er 75 om 74 schakels (Link chains) met elkaar verbonden worden. Het is dan ook jammer dat de instructies op pagina 263 niet heel verhelderend zijn. Zodra het systeem is aangesloten, worden de Brick Build-deuren geplaatst en kan het puntdak op de toren geplaatst worden. 

LEGO Creator Expert 10273 Haunted House

In de laatste fase van de bouw wordt het LEGO Haunted House voorzien van gevelversiering. Daarnaast wordt de lift in elkaar gezet – met SNOT-techieken en LEGO Technic onderdelen – en in de liftschacht geplaatst. Zodra deze op zijn plek staat, staan de sinistere broers klaar om de waaghalzen binnen te laten. Hoewel het de Manor von Barron is, woont hij er al lang niet meer. Althans, niet in levende lijve.  Zijn geest en de vloek van farao Hotep zijn nog altijd voelbaar. Durf jij een voet over de drempel te zetten?


Conclusie


LEGO Creator Expert 10273 Haunted House

De Manor von Barron, ofwel LEGO 10273 Haunted House, is een imposant gebouw waar menig Minifigure het liefst met een grote boog omheen loopt. Ook toen Samuel von Barron nog leefde. Inmiddels hebben de sinistere broers het huis tot hun eigendom gemaakt en gebruiken het – in meerdere opzichten – als een angstaanjagende attractie. Bezoekers kunnen niet alleen hun stalen zenuwen testen tijdens een vrije val in de metershoge lift, maar ook de vloek van farao Hotep is goed voelbaar. En wie goed naar het schilderij van Samuel kijkt, kijkt de farao misschien wel recht in de ogen.

De bouw van LEGO 10273 Haunted House is met 3231 onderdelen een aardige klus, al kan het op sommige momenten wat saai aanvoelen omdat je steeds soortgelijke onderdelen aan het bouwen bent. Denk aan de raampartijen met een zwart dak of de grijze pilaren van 1×1 Bricks en Studs. Het gaf mij soms het gevoel dat het een repetitieve prefab woning is, iets wat bij de Modulair Building minder het geval is. Desalniettemin is het een heerlijke bouwervaring die je uren zoet houdt. Daarnaast zitten er zoveel verwijzingen naar vroegere sets in, dat het echt een feestje is om te bouwen. Ook was het leuk om met LEGO Technic onderdelen echt uit te pakken en een werkende drop-down-elevator te bouwen. Maar daar heeft LEGO het niet bij gelaten: de deuren bovenin de toren zwaaien automatisch open, de voordeur kun je met een draaiknop bedienen en de Light Brick onthult een bijzonder geheim. Al met al is het tijdens het bouwen, maar ook daarna een ware beleving. LEGO heeft echt zijn best gedaan om iets moois neer te zetten. Wat is wel mis is een slaapkamer of een eetkamer, die perfect in een spookhuis hadden gepast. Het is nu van binnen een attractie met kunstschatten, dan dat je ergens nog kunt zien dat Samuel von Barron er echt heeft gewoond….

LEGO Creator Expert 10273 Haunted House


Geef jouw mening!

Van alle reviews die we schrijven voorzien we LEGO van feedback. Deze feedback bestaat uit wat de reviewer en onze bezoekers (jij), op te merken hebben aan de set in de breedste zin van het woord. Indien jij de besproken set ook hebt gekocht en gebouwd, horen we graag wat jij van de set vindt en of je ergens tegenaan bent gelopen. Uiteraard hoeft dit niet enkel negatief te zijn, want ook positieve feedback is belangrijk. We geven enkel de feedback door die we binnen de eerste 30 dagen na publicatie van de review ontvangen.

0 0 stem
Vind jij dit artikel waardevol?