Als treinreiziger moet je soms wel eens wat geduld hebben, erg veel geduld zelfs. Na enkele maanden van wachten is de LEGO 10277 Crocodile Locomotive in het station aangekomen. Kjelle heeft in weer en wind staan wachten en kan met zijn testrit van de locomotief beginnen. Of de rit de moeite waard is en wat je van deze set kan verwachten, lees je in deze review.


In de doos van de Crocodile Locomotive bevinden zich negen genummerde zakjes met onderdelen, een apart zakje met onderdelen en een instructieboek. Bij de set is er één enkele sticker bijgevoegd die gebruikt wordt voor het informatiebord. Hierdoor maken alle andere details op dit model gebruik van een print wat het eindresultaat ten goede komt. Het instructieboek bevat mooie, zwarte bladzijden in lijn met de kleur van de doos. Voor je kan bouwen worden er op enkele bladzijden uitleg verschaft over de verschillende componenten van de locomotief. Maar deze zwarte bladzijden hebben ook een nadelig effect. Door het weinige contrast met donkere onderdelen is het niet bij elke bouwstap even zichtbaar welke onderdelen je nodig zult hebben. Gelukkig is dit beter zichtbaar bij het bekijken welke onderdelen er effectief in de stap bijgeplaatst worden. Met een adviesprijs van €109,99 en een aantal van 1271 onderdelen komt het gemiddelde op €0,08 per onderdeel. De prijs is hierdoor netjes te noemen en in lijn met wat je hiervoor in de plaats krijgt.

[Review] LEGO Crocodile Locomotive


De Minifigures

Hoewel de focus van deze set meer ligt op het displayen ervan, zijn er toch twee Minifigs aan toegevoegd. Voor de besturing van de locomotief kan er gerekend worden op zowel een mannelijke als vrouwelijke machinist. Het is fijn dat LEGO hiervoor gekozen heeft; dit brengt meer diversiteit in de set. Beide Minifigures zijn voorzien van hetzelfde Medium Blue outfit en is er enkel op de voor- en achterkant van het bovenlichaam een print aangebracht. Het bovenlichaam is hierdoor uniek aan deze set, evenals het petje dat nog niet eerder in deze kleur verschenen is. De print op het lichaam bestaat uit een rode sjaal, enkele borstzakken en kreukels die zich verder voortzetten op de achterkant. Het is jammer dat er geen print is aangebracht op de beentjes. Spoorwegsleutels bijvoorbeeld, hadden het geheel interessanter kunnen maken. Verder krijgen ze elk hun eigen accessoire met een gereedschapskoffer en moersleutel. Tijdens het besturen van de locomotief kunnen deze weggeborgen worden aan de voorziene Clips in de stuurposten.

[Review] LEGO Crocodile Locomotive [Review] LEGO Crocodile Locomotive

De bouw

De treinreis begint met het openen van zakjes nummer één waarbij de displaystand gebouwd zal worden. In tegenstelling tot wat we gewoon zijn, wordt er ditmaal niet gekozen voor standaard rails maar dien je deze volledig zelf op te bouwen. Het nadelig gevolg hiervan is dat het plaatsen van de tegels voor de dwarsliggers als een repetitief werkje aanvoelen. Echter mag het resultaat dat je hierdoor in combinatie met de zwarte tegels bereikt als strijkend noemen. De displaystand zit stevig in elkaar. Als laatste wordt er een informatieplaatje, door middel van de enige sticker, toegevoegd. Het informatieplaatje leert ons dat de Crocodile Locomotive gebaseerd is op de Zwitserse Ce 6/8 II-serie waarvan het eerste exemplaar tussen 1919 en 1927 werd gebouwd. De twee zwarte steentjes tussen de dwarsliggers zorgen ervoor dat de locomotief tijdens het displayen stevig op de rails staat en tijdens het verplaatsen niet van de rails kan rollen.

[Review] LEGO Crocodile Locomotive

Na het bouwen van de stand is het nu tijd voor het moment waar we naar uitgekeken hebben, de bouw van de locomotief. Deel twee van het bouwproces bestaat uit het opbouwen en vormen van de middenstuk van de Crocodile Locomotive. Hiervoor dient er eerst de bodem gebouwd te worden waarin tandwielen verwerkt zitten en -indien gewenst- de trein mee gemotoriseerd kan worden. Voor de gemiddelde LEGO bouwer is dit geen onbekend terrein en is het belangrijk dat de verschillende tandwielen niet te hard aangeduwd worden. Daarom raden we aan de werking regelmatig na te lopen of het mechanisme zonder teveel weerstand draait. Hierna worden de wielen en andere details aan het onderstel toegevoegd. Met name de remmen zorgden voor een aangename verrassing en zorgen voor net dat tikkeltje meer realisme.

[Review] LEGO Crocodile Locomotive

Het middenstuk wordt verder aangevuld door het toevoegen van wanden, de machinekamer en de stuurposten. Dit is ook het moment waarop het meeste tweemaal dient gebouwd te worden. Voor sommigen kan dit als repetitief aanvoelen, maar gelukkig weten de gebruikte bouwtechnieken en het aanbrengen van details voor afwisseling te zorgen. Een hoogtepunt tijdens het bouwen van de wand is het vormen van de ramen in de stuurposten. Door enkele slimme SNOT-technieken worden deze zijwaarts geplaatst en nadien vlotjes weggeborgen door enkele Tiles. Hierna is het enkel nog raden hoe deze vorm van ramen bereikt is. De buitenzijde bevat enkele leuke details waaronder treden, leuningen en prints met gegevens van de locomotief. Tussenin de wanden worden de stuurposten en machinekamer geplaatst. De machinekamer en stuurposten worden als één component gebouwd en nadien tussen de wanden geschoven. Om de Powered Up componenten te plaatsen kan dit nadien eenvoudig weggenomen worden. Zoals eerder aangehaald is er in elke stuurpost een clip voorzien waaraan de accessoires bevestigd kunnen worden. De stuurtafels hebben de nodige detail die je anders niet zou verwachten. Naast de gebruikelijke meters, zijn er een ook een manipulator voor het regelen van de trekkracht en een remkraan voor het bedienen van de remmen geplaatst.

[Review] LEGO Crocodile Locomotive

 

[Review] LEGO Crocodile Locomotive

Met zakjes nummer drie worden de stuurposten verder afgewerkt en wordt het dak op de trein geplaatst. Met wat SNOT-werk worden de voor- en achterkant opgebouwd en de voorruiten geplaatst. Hierna dient er nog enkel een dak geplaatst te worden. Op het dak zijn twee stroomafnemers en wordt er slim gebruikgemaakt van rode lasso’s om elektrische compenenten voor te stellen. De stroomafnemers lijken op de doos in verhouding veel te groot tegenover de locomotief, maar gelukkig is dit in het echt niet het geval. Er zijn enkele realistische details aangebracht en zo kunnen de stroomafnemers op en neer bewogen worden. Ze kunnen ook tot tegen het dak geduwd worden, maar je voelt dat dit niet de bedoeling is.

[Review] LEGO Crocodile Locomotive

[Review] LEGO Crocodile Locomotive

Het afsluiten van deze rit doen we door het vormen van de twee snuiten. Eveneens dien je hier tweemaal hetzelfde te bouwen. Gelukkig zijn er wederom voldoende uitdagende bouwtechnieken om dit gevoel te verzachten. Het proces bestaat uit twee delen waarin het onderstel en de behuizing samengevoegd worden. Niet enkel zorgt dit voor voldoening, maar het herbergt ook een methode om de ronde bruine schijven te verwerken in de zijkant. Niet alleen aan die details is gedacht, maar ook aan de buffers en lichten van de trein. Eenmaal gebouwd worden de snuiten eenvoudigweg d.m.v. Ball Joints aan het middenstuk bevestigd. Op deze manier kan de locomotief makkelijker zijn bochten kan nemen op LEGO rails.

[Review] LEGO Crocodile Locomotive

[Review] LEGO Crocodile Locomotive

Van zodra de snuiten aan het middenstuk bevestigd zijn, kan er helaas niet naast gekeken worden. Tussen deze delen zit een veel te grote opening. In een set waar zoveel oog aan detail is besteed, laat dit bij het eindresultaat een zure nasmaak achter. Er kan beargumenteerd worden dat hiervoor bewust gekozen is wegens het nemen van scherpe bochten op LEGO rails. Echter zijn er op het internet reeds eenvoudige oplossingen te vinden waarbij deze opening weggewerkt kan worden. Enkele SNOT steentjes met hierop Cheese Slopes hadden ervoor kunnen zorgen dat er geen spleet was en de trein nog steeds bochten kon nemen. Het is uiteindelijk een kleine moeite om dit aan te passen maar het blijft een jammere beslissing. Er valt ook op te merken dat de trein regelmatig uit de sporen vliegt. Dit kan eenvoudig opgelost worden door de rode elastieken – die anders voor extra extra grip zorgen – van de wielen te verwijderen.

[Review] LEGO Crocodile Locomotive


Conclusie

[Review] LEGO Crocodile Locomotive

De LEGO 10277 Crocodile Locomotive is ondanks de repetitieve aard, een set vol leuke en interessante bouwtechnieken. Hiernaast bevat de set ook twee mooie en unieke Minifigs met verzorgde prints. De stand waar de Crocodile Locomotive op geplaatst kan worden, is een mooie toevoeging. Hoewel de focus van deze set duidelijk ligt op het displayen ervan, is er ook de mogelijkheid tot het motoriseren van de locomotief. Indien je deze zou motoriseren raad ik je aan de rode elastieken aan de wielen die anders voor extra grip zorgen, te verwijderen. Dit om te voorkomen dat de trein uit de sporen wipt. Als machinist en treinliefhebber kunnen zowat alle details in het interieur als aan de buitenzijde mij bekoren. Deze details zijn duidelijk aangebracht met oog op een volwassen publiek en de mogelijkheid tot het displayen ervan. Echter valt er op aan te merken dat er een te grote opening is tussen de snuiten en het middenstuk. Dat is een jammere beslissing en maakt dat de set hierdoor een stuk van zijn charme verliest. Het probleem is door enkele kleine aanpassingen makkelijk op te lossen en lijkt me daarom geen reden deze hiervoor te laten staan. Deze trein in het 18+ thema was een rit met positieve en negatieve stukken maar weet me uiteindelijk aangenaam te verrassen. Het laat me alvast hopen dat er binnen het 18+ thema nog meer iconische treinen zullen volgen.

Productinformatie:

 • Naam set: Crocodile Locomotive
 • Thema: LEGO 18+
 • Setnummer: 10277
 • Onderdelen: 1271
 • Minifigures: 2
 • Verkoopadviesprijs: €109,99
 • Release: juli 2020
 • Te koop bij: LEGO.com

Productomschrijving:

Maak je hoofd leeg en ontsnap aan de dagelijkse sleur met dit leuke bouwproject. Als je passie voor speelgoedtreinen nooit helemaal is weggeëbd, zul je het geweldig vinden de Krokodil Locomotief met al zijn prachtige details na te maken. Een echte klassieker uit de hoogtijdagen van het spoor!

Ongekende aandacht voor detail
Dit prachtige LEGO® model heeft talloze realistische details en is geïnspireerd op de locomotief uit de Ce 6/8 II-serie, waarvan het eerste exemplaar tussen 1919 en 1927 voor de Zwitserse federale spoorwegen werd gebouwd. Zo heeft de locomotief koppelstangen die in beweging komen wanneer de wielen draaien en verstelbare stroomafnemers die op en neer bewegen. Er valt dus genoeg te ontdekken. Til het dak van de bestuurderscabine op en plaats de 2 minifiguren erin om het verhaal van deze iconische trein tot leven te laten komen. Combineer de set met Powered Up onderdelen (apart verkrijgbaar) om de locomotief te motoriseren.

Voed je passie voor bouwen
De Krokodil Locomotief (10277) maakt deel uit van een reeks LEGO® modelbouwsets voor volwassenen die dol zijn op prachtige ontwerpen. Dit model is ook een geweldig cadeau voor iedereen die van modeltreinen houdt.

 • Deze LEGO® Krokodil Locomotief (10277) bouwset is perfect voor volwassenen die graag een klassiek locomotiefmodel willen bouwen en voor iedere treinliefhebber die op zoek is naar een nieuw hobbyproject.
 • Geniet van een boeiende bouwuitdaging en breng deze modeltrein stap voor stap tot leven. Ontdek vervolgens de talloze details en functies van deze set, een eerbetoon aan de klassieke Krokodil Locomotief.
 • Bewonder de prachtige details en authentieke functies die zijn gebaseerd op de oorspronkelijke Krokodil Locomotief. Ook na het bouwen van deze klassieke trein valt er van alles te ontdekken, zoals de 2 LEGO® minifiguren met gereedschap, de displayrails en het informatieplaatje.
 • Deze bouwset voor volwassenen is ideaal voor liefhebbers van modeltreinen, de spoorwegen en LEGO® sets. Het is een creatief cadeau of verjaardagscadeau waarmee bouwfanaten kunnen afreizen naar een plek vol rust en ontspanning.
 • Dit treinmodel is ca. 16 cm hoog, 52 cm lang en 8 cm breed – een echte blikvanger die je vol trots zult neerzetten.
 • Je kunt je direct helemaal onderdompelen in dit bouwproject, want er zijn geen batterijen voor nodig. Om je locomotief te motoriseren, voeg de Powered Up-onderdelen 1 x 88009 en 1 x 88013 toe (apart verkrijgbaar).

Disclaimer

Deze review is mede mogelijk gemaakt door LEGO die ons voorzien heeft van een review-exemplaar. Dit beïnvloedt onze mening niet en geeft geen garantie voor een goed cijfer of positief commentaar. Onze reviews kun je zien als een algemene samenvatting waarbij we zo goed mogelijk willen informeren over de plus- en minpunten van een LEGO set, maar onderhevig zijn aan de persoonlijke mening van de redacteur.

4.3 7 stemmen
Vind jij dit artikel waardevol?