Ga mee met Kjelle naar de jaren ’50 in deze LEGO 10290 Pickup Truck review. Een aantal bestellingen moeten dringend geleverd worden en dat vraagt een groot laadvermogen. Is de Pick-up een betrouwbaar vervoersmiddel en wat kan je ervan verwachten? Dit lees je allemaal in deze review.


De LEGO 10290 Pickup Truck set bevat 1677 onderdelen, verdeeld over 14 genummerde zakjes. Los in de doos bevinden zich nog vier banden waarmee we de Pickup Truck de weg op krijgen. Uiteraard mogen de bouwinstructies niet ontbreken om dit gevaarte in elkaar te steken. Twee stickervellen zijn toegevoegd waarmee in totaal 10 stickers geplakt kunnen worden. Met een LEGO adviesprijs van €129,99 komt het gemiddelde terecht op €0,07 per onderdeel.


De bouw en speelfuncties


LEGO 10290 Pickup Truck

Volgens de traditie bij Creator Expert/18+ voertuigen worden de extra bouwwerken voor het einde bewaard. Ditmaal is er besloten om een andere aanpak te voorzien en wordt hiermee van start te gaan. Een goede keuze, want het maakt meteen duidelijk dat de Pickup Truck het hele jaar door zal moeten presteren. Verschillende seizoensgebonden producten worden gebouwd en geoogste groenten worden in manden geplaatst. Deze fase van het bouwproces is niet zozeer spannend of uitdagend te noemen, maar dragen wel bij aan de volledige belevenis van deze set. De details voor de borden en de aanduiding ‘milk’ op de melkfles zijn stickers.

LEGO 10290 Pickup Truck

Een punt van onoverkomelijke kritiek is de bouw van de kerstkrans. Het gebruikt van de groene 2×2 Round Plates vraagt in eerste instantie om deze telkens met een Stud aan elkaar vast te zetten. Echter door de vormgeving van het onderdeel sluit deze niet meteen stevig aan. Hierdoor komen de onderdelen gemakkelijk van elkaar los en vergt het enige behendigheid om de Round Plates aan elkaar te verbinden. Eenmaal afgewerkt vormt de kerstkrans een stevig geheel en kan deze aan de voorkant van de Pickup Truck bevestigd worden.

LEGO 10290 Pickup Truck

Wie regelmatig met LEGO bouwt, weet dat de meeste sets voorzien zijn van een Technic frame dat als basis dient. Met de LEGO 10290 Pickup Truck is dit niet anders. Toch is dit frame logischerwijs tussen elke wagen verschillend naargelang de vormgeving en het toevoegen van verschillende (speel)functies. Als je de set in eerste instantie bekijkt op de box-art, lijkt dit een eenvoudig uitziend model. Niets is minder waar! Het model is van kop tot teen – of beter van wiel tot dak – voorzien van verschillende Studs-Not-On-Top (SNOT) bouwtechnieken. Hierdoor wordt er tijdens het gehele bouwproces in alle richtingen gebouwd en hiervoor worden verschillende technieken uit de kast gehaald.

LEGO 10290 Pickup Truck

Bepaalde onderdelen waarvan je denkt dat ze vormsgewijs niet bij elkaar passen, worden dankzij SNOT-technieken aan elkaar aangesloten. Zonder teveel prijs te geven over hoe verregaand deze bouwervaring is, wisten deze technieken mij hunkerend naar meer, aan deze set gebonden te houden. Het eindresultaat is ondanks de vorm van de Pickup Truck een gestroomlijnd uiterlijk met amper tot geen zichtbare spleten in het model. Hoewel de Truck niet gebaseerd is op één specifiek model, schreeuwt het model duidelijk uit dat we ons weer in de jaren ’50 bevinden. Tijdens de onthulling van deze set werd er meteen gevreesd dat er tussen de Dark Red onderdelen heel wat kleurverschil zou zitten. Een terechte angst, kijkende naar andere sets waarbij deze kleur gebruikt wordt. Gelukkig kan ik met veel plezier melden dat mijn exemplaar geen enkel kleurverschil vertoond.

LEGO 10290 Pickup Truck

Naast de typerende kenmerken zoals een stepside bak, openende deuren en openende laadklep, bevat de Pickup Truck ook nog tal van andere details. De hekken van de laadruimte kunnen afgenomen worden en de motorkap kan geopend worden. Vergeet de motorkap niet te ondersteunen met de staander om pijnlijke vingers te vermijden. De motor is voorzien van verschillende details waaronder een radiator en enkele onderdelen geven de vorm van het motorblok weer. Het LEGO-logo op de achterklep maakt gebruik van een print terwijl de nummerplaten stickers zijn en het setnummer 10290 weergeven. Op onderstaande foto kan je beter zien hoe de voorste grille ontworpen is en maakt het V8-logo gebruik van een print.

LEGO 10290 Pickup Truck

De portieren kunnen geopend worden en met enige moeite is het dak afneembaar. Hierdoor is het interieur beter zichtbaar en heb je zicht op de verschillende afwerkingen. Met het stuur kunnen de voorwielen gedraaid worden d.m.v. een complex maar compact mechanisme dat verstopt zit onder het motorblok. Het paneel van de snelheids- en toerentalmeter is een print waarbij de kilometers in cijfers de naam LEGO spellen. Met het openen van de portieren krijg je zicht op een belangrijk rubberen onderdeel dat ervoor zorgt dat de deuren zodanig aansluiten dat er geen speling opzit. Hoe dit verder in elkaar zit, laat ik je graag zelf ontdekken. Een zitbank uit twee kleuren zorgt voor een afgewerkte binnenkant.

LEGO 10290 Pickup Truck

Zoals reeds aangehaald, ademt heel de set een jaren 50′ vibe uit. Een combinatie tussen uiterlijke details alsook de verschillende seizoensgebonden bouwwerken zorgen voor een volledige (bouw)ervaring. Hoewel de set niet gebaseerd is op een specifiek model, weten de uiterlijke details de toon te zetten. Een stepside bak, openende portieren en een grote kofferbak met achterklep, zijn maar een kleine greep van wat deze set te bieden heeft. Het strakke maar opvallende Dark Red, weet meteen hoge ogen te gooien. Samen met een heel arsenaal aan bouwtechnieken zit je met deze LEGO 10290 Pickup Truck meer dan goed voor een fantastische bouwervaring.

LEGO 10290 Pickup Truck


Conclusie


LEGO 10290 Pickup Truck

Met deze LEGO 10290 Pickup Truck word je van het begin tot het einde meegetrokken naar de jaren ’50. De sfeer wordt vanaf het begin van deze set meteen duidelijk door het bouwen van de verschillende seizoensgebonden producten. De kerstkrans liet hierbij wel een steek vallen, maar van zodra deze klaar is, zijn de zorgen meteen van de baan. Het bouwen van deze set is een hele belevenis op zichzelf, waarin je ondergedompeld zal worden met verschillende SNOT-technieken. Dit alles zorgt voor een meeslepende bouwervaring om zo min mogelijk speling te hebben tussen de verschillende secties van de Truck. Hoewel de Pickup Truck geen weergave is van een echt model, bevat het alle kenmerkende details die je van een Truck uit de jaren 50′ zou verwachten. Ook aan het speelplezier is gedacht, met onder andere te openen motorkap, deuren en achterklep. Met het stuur kunnen de wielen gedraaid worden. Hoewel Dark Red niet gekend staat voor de meest consistente kleur te zijn, is er in mijn exemplaar geen sprake van een kleurverschil. Dit draagt allemaal bij dat de set van het begin tot het einde een waar plezier is om te bouwen.

LEGO 10290 Pickup Truck

Mijn persoonlijke mening kan wellicht een aantal op de tenen trappen, maar ik ben blij dat we een LEGO 10290 Pickup Truck gekregen hebben waar geen licentie aan gebonden is. Het neemt een bepaalde druk van de schouders van de LEGO Designers en dat merk je tijdens het bouwen van de set. Nergens voel je de druk dat een bepaalde vorm of kromming moet benaderd worden zoals bij het echte model. Het is en blijft LEGO, waarbij het merendeel van de onderdelen hoekig zijn. Natuurlijk kan je dan de vraag stellen: waar zit er dan uitdaging in bij het ontwerpen van een set? Dat is correct, maar deze Pickup Truck laat zien dat dit wel kan. Heel het model is in verschillende richtingen en met verschillende technieken gebouwd om zo uitdagend mogelijk te zijn. Een bouwproces waar ik vanaf begin tot eind van genoten heb. Dat er geen licentie aan gebonden is, zou dus geen reden moeten zijn om deze set links te laten liggen. Het is absoluut een aanrader voor iedereen die iets met voertuigen of het model heeft. Op prijstechnisch vlak zit alles eveneens meer dan snor. Geloof me, er staat je met deze set een zeer meeslepende ervaring te wachten.

Deze review is mede mogelijk gemaakt door LEGO die ons voorzien heeft van een review-exemplaar. Dit beïnvloedt onze mening niet en geeft geen garantie voor een goed cijfer of positief commentaar. Onze reviews kun je zien als een algemene samenvatting waarbij we zo goed mogelijk willen informeren over de plus- en minpunten van een LEGO set, maar onderhevig zijn aan de persoonlijke mening van de redacteur.


Geef jouw mening!

Van alle reviews die we schrijven voorzien we LEGO van feedback. Deze feedback bestaat uit wat de reviewer en onze bezoekers (jij), op te merken hebben aan de set in de breedste zin van het woord. Als jij de besproken set ook hebt gekocht en gebouwd, horen we graag wat jij van de set vindt en of je ergens tegenaan bent gelopen. We geven enkel de feedback door die we binnen de eerste 30 dagen na publicatie van de review ontvangen.

0 0 stem
Vind jij dit artikel waardevol?