Je kunt jouw vensterbank verder verlevendigen met de LEGO Botanicals serie, die is uitgebreid met twee nieuwe bloemstukken: LEGO 10313 Wildflower Bouquet en LEGO 10314 Dried Flower Centerpiece. Ben je wild van wilde bloemen? Lees dan op 31 januari Maaike’s review over het wildboeket. Maar ook aan de echte botanisten onder ons is gedacht. Je kunt je LEGO-bloemen extra goed bewaren met dit droogboeket. Lees vlug verder of dit plastic onder vochtarme omstandigheden ook goed gedijt.
De eerste indruk bij het zien van de doos is dat deze past bij de LEGO Botanicals esthetiek. Een afbeelding van het droogboeket in herfstkleuren staat in sterk contrast met de donkere achtergrond. De vreemde langwerpige vorm in combinatie met het zwart doet direct wat ‘doods’ aan, alsof je dit bloemstuk zo op een kist zou kunnen aantreffen. Deze opmerking was in de LEGO-community dan ook veel te horen, toen LEGO de eerste visuals van deze set naar buiten bracht.
Op de achterzijde van de doos kun je zien hoe dit bloemstuk moeiteloos in jouw interieur past. Je kunt het op een tafel plaatsen, maar ook aan de muur hangen. Heb je twee of drie exemplaren van dit Dried Flower Centerpiece in huis, dan kun je deze ook samenvoegen tot een krans bestaande uit vier of zes delen. Deze kun je helaas niet aan de muur ophangen; daarvoor is het ophangsysteem te fragiel.
De inhoud van de set bestaat uit zeven genummerde zakjes en twee boekjes, die elk instructies bieden voor de helft van het boeket. Het is vervelend dat er geen nummers op de boekjes staan, want zo zie je niet direct met welk deel je moet beginnen als je in je eentje bouwt. Je begint namelijk liefst/best met zakje nummer 1. Dat vind je terug in het boekje met daarop de grote donkerrode bloem.
De LEGO-adviesprijs voor set 10314 Dried Flower Centerpiece is €49,99 en de set bevat 812 steentjes in met name rood-, oranje- en olijftinten. Dit komt neer op €0,06 per onderdeel. Dat is niet duur en sommige onderdelen zijn uniek van kleur, zoals de dennenboompjes in Olive Green, waardoor je in deze set weer een mooie aanvulling vindt voor jouw LEGO-steentjesvoorraad.
De bouw en speelfuncties
De bouw van het Dried Flower Centerpiece is vrij uitdagend te noemen, maar niet altijd in positieve zin. Het geheel is soms wat fragiel en er breken dan delen los, die je weer opnieuw moet bevestigen. Zo zijn de kleine witte bloemetjes priegelwerk te noemen. Je duwt sommige elementen bijna stuk, wanneer je ze aan de grondplaat bevestigt. Dit komt door de bol/kom-scharnieren, die wat kracht vereisen om te verbinden.
Er is wel goed nagedacht over de plaatsing van de bloemen op de zwarte ondergrond. Sommige onderdelen klik je vast op Hinge Plates. Deze vormen een diagonaal bouwvlak, waardoor er geen kale plekjes in het bouwwerk ontstaan en alles speels wordt gecombineerd. De kunst van het bloemschikken met plastic LEGO-bloemen dus.
De bouw van de verschillende bloemen is wel echt ingenieus bedacht. Hier en daar maakt men gebruik van NPU – Nice Parts Usage – zoals we dat van LEGO Botanicals inmiddels gewend zijn. De parelgiersthalmen (ofwel parelgearshalmen) zijn bijvoorbeeld gemaakt van LEGO tandwielen. Ook de felle oranje bloemetjes zijn leuk bedacht door drie paar epauletten trapsgewijs te stapelen.
Een van de blikvangers van het geheel is een grote donkerrode gerbera. De dieprode kleur valt erg op. Hij is gemaakt van talloze uiteindes van roeispanen die op Bar Clips zijn bevestigd en vervolgens aan een stuur worden geklikt. Ze springen er hier en daar wel makkelijk vanaf. In het midden van de gerbera vind je een Chinese strohoed terug als bloemkern.
Hoe mooi de gerbera als kroonjuweel van dit bloemstuk ook is, toch vind ik de iets kleinere roos gemaakt van Mudguards (spatborden van LEGO-voertuigen) inventiever. De blaadjes klappen dakpansgewijs dicht en vormen zo de rozet. Deze techniek is zeer ingenieus en dit zou ideaal zijn voor een LEGO-rozenboeket op Valentijnsdag.
De beperkingen van het droogboeketje openbaren zich wanneer je het tweede deel van het bloemstuk in elkaar zet. Er komt veel herhaling bij kijken om meerdere terugkerende elementen te bouwen. In het boeketje bouw je ook lampionplantjes door pompoenen op zweepjes te plaatsen, maar je merkt onderwijl het bouwen dat deze eigenlijk te zwaar zijn om als steeltje te fungeren. De LEGO designers hebben hiervoor meerdere zweepjes als extra onderdelen toegevoegd. Het lijkt erop, dat men van tevoren al veel rubbermoeheid verwacht bij deze steentjes.
De twee delen waaruit dit droogboeket bestaat, koppel je met Technic Pins en een tussenstukje met wat groen aan elkaar. Voor de opmaak tot krans bouw je een L-vormige zwarte rail, waaraan je de delen onder een hoek van 90 graden bevestigt. Jammer genoeg kon ik de krans-opties met één set niet testen, maar je kunt wel een indruk krijgen hoe dit uitziet als je ze aan de rail koppelt.
De basis waar het bloemstuk op gebouwd wordt, bestaat uit zwarte onderdelen en twee grote LEGO DOTS-haken. Deze dienen om het bloemstuk aan de muur te kunnen bevestigen. Eigenlijk zou je hiervoor twee spijkers op een korte afstand van elkaar in je muur moeten hebben, maar aangezien ik er maar één had, heb ik het bloemstuk verticaal gehangen. Je krijgt dan een modern effect. Persoonlijk vind ik dit ook mooier uitzien dan de horizontale positionering.
Conclusie
Er zitten wat LEGO DOTS-haken en ogen aan deze set. Hoewel het eindresultaat er mooi uitziet, valt niet te ontkennen dat het wat oubollig oogt in zijn schikking en dat je hierdoor terugdenkt aan de bruine, fragiele bloemstukjes die je oma vroeger aan de muur had hangen. Rouwboeket? Nee, want daarvoor is het te klein. Maar echt vrolijk word je er ook niet van.
Beter had LEGO gekozen voor een herfstboeket in een vaas. Ze hadden eenzelfde opmaak kunnen hanteren als eerdere Botanical Collection sets, met deze bloemen in rood, oranje en geeltinten. Het had een stuk fleuriger uitgezien. Ik heb een poging gedaan om een herfststukje te maken in een vaas; zie hieronder het resultaat. Het is te fragiel om te zien als volwaardig bouwwerk, maar geeft wel aan wat mogelijk is met deze set.
Hou jij van de herfst en alle kleuren die daarbij horen? Als je nog op zoek bent naar mooie LEGO steentjes in prachtige tinten dan is deze LEGO 10314 Dried Flower Centerpiece het overwegen waard. Ook vind je leuke – zij het soms niet zo stabiele – bouwtechnieken terug in deze set die je kunnen inspireren. Toch houdt dit droogboeket niet helemaal stand tussen de pracht en praal van de rest van de Botanical Collection. Wanneer je de mooiste bloemen zoekt voor je liefje, ga dan voor een ander LEGO boeket. Plastic verwelkt toch niet.
Disclaimer: Deze review is mede mogelijk gemaakt door LEGO die ons voorzien heeft van een review-exemplaar. Dit beïnvloedt onze mening niet en geeft geen garantie voor een goed cijfer of positief commentaar. Lees hier meer over onze journalistieke integriteit.