In 1969 zette de mens voor het eerst voet op de maan. Sindsdien zijn er nog elf andere mannen op de maan geweest, maar nooit een vrouw. Daar komt nu verandering in met deze LEGO set, waarin de eerste vrouwelijke astronaut dit met jouw hulp kan klaarspelen. Met deze Creator 3-in-1 set, genaamd Space Shuttle Adventure, bouw je drie ruimtevaartuigen: de Saturn V-raket, de Apollo LM maanlander en een van de grote Space Shuttles van het NASA Space Program. Zijn de bouwwerken ruimtewaardig of desintegreren ze in de atmosfeer? Florien zoekt voor je uit of je deze LEGO set kunt gebruiken voor jouw ruimte-avonturen.
Bij het zien van de doos van deze LEGO set is direct duidelijk om welk thema het gaat. Drie verschillende ruimtevaartuigen staan op de voorzijde, met op de achtergrond de contouren van de aarde en het oneindige zwart van de ruimte. In de doos zitten 486 onderdelen, verdeeld over drie genummerde zakjes. Wat direct opvalt is de grote hoeveelheid zwarte en witte steentjes. De adviesprijs van deze set is €49,99, waardoor de prijs per onderdeel op €0,10 komt. In de doos zitten ook drie instructieboekjes, één voor elk vaartuig.
Minifigure
Om de drie ruimtevaartuigen te besturen is natuurlijk een astronaut nodig. In deze set is er gekozen voor een vrouwelijke Minifigure die het heelal mag gaan verkennen. Ik geef haar tijdens het bouwen de naam Sterre Stelsel, maar je kunt natuurlijk je eigen naam verzinnen.
Op haar torso – die overigens uniek is in 2021 – staat het Classic Space logo afgebeeld, een hommage aan de vele LEGO sets die al in dat thema zijn uitgebracht. Dit is een erg cool detail! Ook de achterkant van de torso is bedrukt. Sterre heeft een bruine haardos die los over haar schouder valt. Dat is niet heel logisch als je binnen in een shuttle zit. Door de gewichtloosheid zweeft je haar immers al snel voor je gezicht. Als ze een ruimtewandeling maakt, zet ze haar witte helm met zuurstofflessen en een glimmend gouden visor op. Hopelijk kan ze daardoor wat beter zien.
De bouw en speelfuncties
Saturn V
De Saturn V is een Amerikaanse draagraket die gebruikt werd voor vluchten naar de maan. LEGO heeft in deze Creator set ervoor gekozen om drie iconische modellen uit het verleden in één set samen te voegen, waaronder dus deze Saturn V. De bouw van de raket begint abstract met de bodem. Hiervoor worden veel zwarte Inverted Curved Slopes gebruikt.
Achterin de raket is gewerkt met gouden accenten en een ronde Tile met een gat erin, waarin een gouden handvat-element wordt geplaatst. Dit lijkt een soort luik te moeten voorstellen richting de stuwmotoren. Het is duidelijk dat zich hier de aandrijving van de raket bevindt.
Hierna ga je verder met het bouwen van de zijkanten van de Saturn V. Hierin zijn rode strepen verwerkt. De cockpit van de drietrapsraket is ook erg mooi om te bouwen. Het dashboard is een geprinte 1×4 Tile en er bevinden zich witte ventilatieroosters. Het geheel van witte Tiles doet heel strak en futuristisch aan, hoewel deze raketten juist in de jaren 60 en 70 gebruikt werden. Achteraan de raket worden de raketmotoren bevestigd. Het zijn er drie totaal, bestaande uit Cones met daaronder een Trans-Orange ronde Plate.
Er zit uiteindelijk meer in deze build dan een eerste blik doet vermoeden. Het lijkt een eenvoudige raket, maar de details zijn met name aan de binnenkant goed uitgewerkt. De astronaut past precies in de cockpit en er is zelfs een plekje voor haar helm. Deze kun je tussen twee schuine Slopes in de bergruimte schuiven. De bovenzijde van de raket is afgewerkt in afwisselend zwart en wit met Tiles en Slopes. Deze is eenvoudig weer los te halen, voor optimale speelmogelijkheden.
Apollo LM
De Apollo LM (Lunar Module) zat tijdens de vlucht naar de maan in de Saturn V raket opgeborgen. Dit vaartuig werd losgekoppeld van de raket en gebruikt om de mensen daadwerkelijk op de maan te laten landen. De maanlander ziet er dan ook heel anders uit dan een raket, met een landingsgestel en een capsule.
De bouw van deze maanlander voelt technisch vanaf het begin, omdat je in alle richtingen bouwt. Er zit tevens wat meer herhaling in door de symmetrie van het model. Sommige stappen bouw je dubbel, andere bouw je gespiegeld aan elkaar. Dit werkt echter niet storend. De achthoekige vorm van het landingsgestel van de Apollo LM is bijzonder om te bouwen en wordt met behulp van Hinges en technische Plates met ronde uiteindes bewerkstelligd.
Er zit veel licht oranje aan de buitenkant van dit model, waardoor het meteen al meer kleur heeft dan de andere twee bouwwerken in deze LEGO set. Bovendien moet je telkens goed kijken hoe je de maanlander draait en ligt de moeilijkheidsgraad wat hoger. Dat zou je niet verwachten bij een secundair model, maar net als de moeilijke eerste maanlanding, is de bouw van dit vaartuig niet zomaar gerealiseerd.
Het is jammer dat er toch wel een aantal leuke onderdelen verstopt zitten waar je ze niet ziet, maar dit is nodig om de juiste vorm en structuur te creëren. De bouw van de poten van het landingsgestel is wat repetitief en één van de benen is anders gebouwd dan de overige drie. Als ze allemaal hetzelfde waren, zou het mooier zijn. De steentjes, die ook gebruikt worden voor de andere modellen, zorgen hierin echter voor enige beperking.
In vergelijking met het onderstel is de bouw van de capsule bovenop relatief eenvoudig. Er zitten hier leuke details aan de buitenkant van de maanlander: ronde vormen gemaakt van wielvelgen, maar ook een antenne en een schotel. Bij het bevestigen van de cabine moet je wel goed uitkijken dat je het landingsgestel niet kapot drukt. De capsule is ook niet echt eenvoudig los te halen als hij eenmaal bevestigd is, dus dat is even goed kijken en voorzichtig werken. Aan de voorzijde zit een klepje waardoor de astronaute naar buiten kan klimmen om de eerste stappen te zetten op de maan. Voor het plaatsen van het bemanningslid kun je ook nog het dak verwijderen. Dat geeft ook weer meer speelfuncties aan dit fraaie model.
Space Shuttle
Het paradepaardje van de NASA én van deze LEGO set is toch wel de Space Shuttle. Vanaf de jaren 80 werd een serie klassiek uitziende ruimtevaartuigen gebouwd, die gebruikt werden om satellieten in een baan om de aarde te brengen. Het mooie aan dit vaartuig was toch wel dat het weer (gedeeltelijk) terug kon keren naar de aarde. Welke van de bestaande Space Shuttles het in deze set om gaat, is niet geheel duidelijk, maar feit blijft dat het er gelikt en iconisch uitziet. Elke astronoom zal deze shuttle herkennen.
Aan het begin van de bouw van het A-model krijgt de Minifigure een extra accessoire: een boormachine om reparaties mee uit te voeren aan de shuttle of aan diens lading. In haar vrije tijd kan mevrouw Stelsel het gereedschap wellicht zelfs gebruiken om haar warrige haar mee te föhnen.
De bouw van de Space Shuttle wordt eenvoudiger gemaakt, doordat hij in drie delen wordt opgebouwd, corresponderend met de genummerde zakjes 1, 2 en 3. Het eerste deel dat je bouwt is het onderste gedeelte, voornamelijk van technische elementen voor stevigheid en een mechanische uitstraling. De herkenbare vorm van de shuttle wordt gemaakt met behulp van veel zwarte Plates. De wielen aan de onderzijde kunnen uitklappen, voor een veilige landing wanneer de shuttle weer terugkeert naar de aarde.
Het kleurenpalet van de Space Shuttle bevat net als de Saturn V veel wit en wat zwart, maar ook rood en donkerblauw komt terug, de kleuren van de Amerikaanse ruimte-organisatie NASA. De witte Tiles op de vleugels reiken net niet tot aan de randen, waardoor er een strakke zwarte omlijsting van het silhouet ontstaat. Ook de neus van de shuttle is kenmerkend zwart.
Aan de binnenkant van de laadruimte zit een soort hefboom, waarvan niet direct duidelijk wordt waarvoor deze dient. Pas aan het einde van het instructieboekje wordt onthuld wat de shuttle met zich mee draagt. Het bouwen van de romp, die om de hefboom heen valt, is erg onstabiel. Je moet oppassen dat je het gebouwde niet weer per ongeluk uit elkaar trekt, omdat het lange tijd maar op een paar Hinges wordt vastgemaakt. Pas aan het einde van de bouw van dit element, wordt het weer stabiel.
Het is onduidelijk wat alle kleuraccenten op de motor moeten voorstellen, maar het staat vast dat het een gecompliceerd onderdeel van het ruimtevaartuig is. Je verstopt het binnenin, dus de kleurtjes zijn later niet meer zichtbaar. Achterop de shuttle prijken wederom een drietal stuwmotoren, voorzien van Trans-Orange ronde Plates die het vuur en de ontsteking van de motoren moeten voorstellen. Het is lastig te zien waar de schuine, witte elementen van het motorblok moeten worden geplaatst. Deze worden bevestigd op Hinges, echter op welke Studs precies, valt niet zo uit de handleiding op te maken. Het is het mooiste om ze zo dicht mogelijk tegen de middenvleugel te plaatsen.
De cockpit en de voorkant zijn een belangrijk onderdeel van de shuttle, maar in deze LEGO set zijn ze perfect ontworpen. De vorm van de neus is heel klassiek en goed geproportioneerd. Om de Minifigure in haar cabine te plaatsen, verwijder je in één beweging het dak. Ook dit model biedt praktische speelfuncties.
Minder logisch is het feit, dat de banden rondom de wielen, volgens de instructies, nu pas bevestigd worden aan de shuttle. Het is wel gaaf om te zien dat het landingsgestel op een eenvoudige manier uit kan klappen. Dat is een van de vele beweeglijke en verwijderbare elementen van dit bouwwerk. Achteraan de vleugels zitten twee flappen die op en neer kunnen bewegen voor het uitvoeren van vliegmanoeuvres. De romp van de shuttle kan openklappen om de lading van het vaartuig eindelijk te onthullen: een satelliet.
De satelliet in de shuttle lijkt uit willekeurige onderdelen te worden opgebouwd. De Bricks die over zijn, lijken er zomaar op te worden geplakt, op de 1×4 Trans Tiles met glitter na. Deze zijn heel mooi van kleur en geven duidelijk de zonnecollectoren weer, die gebruikt worden voor het opwekken van energie. De satelliet is perfect op te bergen in de shuttle. Het wordt in de handleiding uitgelegd hoe dit moet. Naast de satelliet kun je ook nog de helm van de astronaut en haar gereedschap kwijt in de shuttle. Alles past precies en dit voelt zeer doordacht.
De Space Shuttle is handzaam, vol details en speelmogelijkheden en daardoor het best uitgewerkte bouwwerk van deze set.
Conclusie
LEGO brengt met deze Creator Space Shuttle Adventure set letterlijk en figuurlijk de ruimte terug in je huiskamer. De drie modellen in deze middelgrote set zijn kleinere varianten van eerder uitgebrachte LEGO sets, te weten 92176 NASA Apollo Saturn V , 10266 NASA Apollo 11 Lunar Lander en mogelijk 10283 NASA Space Shuttle Discovery. De bouwwerken in deze set zijn echter een tikkeltje kleiner, maar daarom juist handzamer en niet minder gedetailleerd. Ze voelen zeer compleet aan en met slechts één set kun je zo drie ruimtevaartuigen bouwen. Dit bespaart je dus niet alleen geld, maar ook ruimte in je woonkamer.
De set is perfect voor ruimtefanaten en ook de toekomstige generatie astronauten zal zich uitstekend vermaken met deze Creator Space Shuttle Adventure. De Minifigure van de vrouwelijke astronaut zorgt ervoor, dat ook vrouwen zich kunnen identificeren met de ruimtevaarders die hun leven wagen voor de wetenschap. Er zitten zoveel details verstopt in deze modellen, dat het een ware ontdekkingstocht is ze allemaal te vinden. De speelfuncties zijn daarom ook talrijk te noemen.
Deze set in een paar woorden: fraai, compleet en verrassend!
Geef jouw mening!
Van alle reviews die we schrijven voorzien we LEGO van feedback. Deze feedback bestaat uit wat de reviewer en onze bezoekers (jij), op te merken hebben aan de set in de breedste zin van het woord. Indien jij de besproken set ook hebt gekocht en gebouwd, horen we graag wat jij van de set vindt. We geven enkel de feedback door die we binnen de eerste 30 dagen na publicatie van de review ontvangen.