Ga mee op reis naar Afrika met deze spannende Creator 3-in-1 Crocodile! De Creator sets van LEGO staan erom bekend te verrassen. Niet alleen vanwege de vele herbruikbare steentjes, maar ook omdat ze maar liefst 3 modellen bevatten die je kunt bouwen. Deze dierenset neemt je mee naar de jungle met de kikker en de slang, maar het gevaarlijkste roofdier houdt zich schuil onder water: de krokodil! Ben je benieuwd of deze afschrikwekkend genoeg is om je Brickroom te beschermen tegen indringers? Florien is dapper genoeg om het voor je uit te zoeken in deze review.


Op de voorzijde van de doos prijkt groot de krokodil, de bek opengesperd, met langszij de beide bouwwerken van de slang en de kikker. Op de achtergrond is de rivier zichtbaar, van waaruit het roofdier net op een zandbank is gekropen. In de doos zitten drie boekjes en drie genummerde zakjes, met daarin 454 onderdelen om lekker mee aan de slag te gaan. De boekjes van de slang en de kikker zijn geniet, maar het boekje van het grootste bouwwerk, de krokodil, is een stuk dikker en gelijmd. De set heeft een adviesprijs van €34,99, waardoor de prijs per onderdeel op €0,08 komt. Dat is een goede prijs voor deze set met zijn veelzijdige steentjes.


De bouw en speelfuncties


Slang

Het bouwen van de slang doet nog het meest denken aan de basilisk in de LEGO set 75954 Great Hall van het Harry Potter thema. Waar die slang een beetje tegenviel, is dit bouwwerk een tikkeltje groter en complexer. Het reptiel bestaat uit verschillende segmenten, die met elkaar verbonden zijn door Ball-Socket gewrichten. De middelste delen zijn extra stevig gemaakt door twee van deze gewrichten boven elkaar te plaatsen. Daarmee wordt deze slang steviger, maar wel minder flexibel. Je begint met bouwen bij de staart en werkt naar de kop toe. Dat wordt gelukkig niet heel repetitief, want elk segment is toch net een stukje anders.

LEGO Creator 31121 Crocodile

Bij het bouwen van de kop wordt het interessanter. Het is wat lastig om de gele Bar (staafje) in de Technic Pins te duwen. Met wat duw- en trekwerk en een kapotte nagel, zitten de ogen dan toch eindelijk goed. De slang windt zich zo letterlijk om je vinger. De giftanden zien er leuk uit, maar de tong oogt wel een beetje vreemd: asymmetrisch en Tan van kleur. Ik heb een poging gedaan de slang te voorzien van een gevorkte tong. De vier Tan Tiles in de bek heb ik vervangen door een Orange Plate en een paar Curved Slopes. Deze tong kan hij gebruiken voor het opsporen van zijn prooi, die komt in de vorm van een klein muisje. Elk dier in deze 3-in-1 set heeft zijn eigen compagnon.

LEGO Creator 31121 Crocodile LEGO Creator 31121 Crocodile
Kikker

De bouw van de kikker begint met een ogenschijnlijk vormeloze partij steentjes, die langzaam verandert in het lijfje van een kikker. Dit dier is wat minder repetitief wat betreft de bouw – er zijn dit keer geen segmenten – en er zit tevens een leuk mechanisch snufje in verstopt. De roze tong van de kikker zit namelijk los en kan op en neer schuiven over een rijtje Tiles. Je pakt simpelweg zijn staartje vast en duwt dit naar voren. Het is een geinig maar eenvoudig mechanisme dat ik wel kan waarderen in een LEGO build.

Na het lijfje volgen de pootjes. Deze zijn wel in stukjes opgedeeld en moet je twee keer maken, maar toch voelt dit niet repetitief aan, mede doordat ze gespiegeld zijn (links en rechts). De achterpootjes ogen wel wat kort voor een kikker. Doorgaans heeft dit amfibie lange springpoten, die hij gebruikt om een sierlijke duik te maken in de vijver in je tuin. De kop van de kikker heeft schattige oogjes en een brede bek. Zijn compagnon is een nietsvermoedend vliegje, bestaande uit slechts twee steentjes, dat landt op zijn tong.

Om de kikker wat meer springkracht te geven, heb ik met de blokjes die over zijn gebleven, zijn poten verlengd. Met de uitwisseling van een paar steentjes heb ik daarmee ook zijn kopje wat ronder gemaakt. Hij springt in de lucht van blijdschap. Wat vind jij van deze aanpassing?

Krokodil

De krokodil is een echte jager. Hij ligt stil in het water tot hij zijn kans grijpt en naar voren schiet. Hap! Het hoofdbouwwerk van deze set is een pareltje. Het bouwen hiervan doe je in de volgorde van de zakjes, wat het makkelijker maakt de juiste steentjes te vinden. Ook dit dier bestaat uit segmenten met Ball-Socket verbindingen, maar het bouwen hiervan voelt heel afgewerkt en doordacht. Je begint bij de staart en langzaam komen er steeds forsere delen van de krokodil tot leven. Ineens kom je erachter: dit wordt een groot LEGO-beest. De schaal van het dier maakt van hem echt een ‘monster’.

Onderdelen van de andere twee bouwwerken zitten verstopt in het lijfje van dit reptiel. De Tiles met oogjes en een Trans-Clear Tile vind je terug in de maag van deze grote krokodil. Ze hebben hierdoor niet echt een functie, anders dan wellicht de restanten van de opgegeten vis. Bij de poten komt er wat herhaling om de hoek kijken, maar ook hier is het niet echt storend. Het bouwwerk is interessant genoeg dat het nergens gaat vervelen, zelfs voor de ervaren bouwer.

De kop van de krokodil is het allerleukste om te bouwen. De verschillende groottes tanden zijn goed gevonden en dit geeft een natuurlijk effect aan zijn bek. Wanneer je die bek vervolgens sluit, passen de rijen tanden netjes op elkaar. De ogen worden hetzelfde gebouwd als bij de slang. Dit is waarschijnlijk het lastigste onderdeel van deze set, al krijg je er wel meer handigheid in, hoe vaker je dit doet. De rest van de stappen zijn goed te volgen en niet moeilijk. Het is dus ook voor kinderen erg leuk om deze dieren te bouwen!

Bij de krokodil hoort een vissengraat én een vogeltje. De vissengraat is zeer leuk bedacht en met name het gebruik van studs voor de graatjes is slim gevonden. Het vogeltje is waarschijnlijk een krokodilwachter. Dit vogeltje leeft in Egypte in vriendschap met de Nijlkrokodil en verwijdert voedselresten en parasieten uit diens bek. De kleuren van deze vogel komen niet echt overeen met zijn LEGO-variant, maar toch is dit een zeer leuk detail in deze set! Je kan hem op de Stud in de bek van de krokodil bevestigen. Die durft!

LEGO Creator 31121 Crocodile


Conclusie


Deze set voelt als een zeer complete en fantasievolle bouwervaring. Met name de krokodil is een erg mooi model, dat stevig is en goed ontworpen. De andere twee dieren zijn wat minder goed uitgewerkt, maar dat is te verwachten van een alternatief model. Je houdt bij de slang en de kikker daardoor nogal wat steentjes over, waarmee je overigens wel weer zelf aan de slag kunt gaan met een modificatie of een eigen ontwerp.

De bijgevoegde kleinere diertjes vormen een leuk detail, maar ze zijn met name bedoeld voor het bieden van extra speelmogelijkheden. Als bouwelementen zijn deze te eenvoudig. Ik mis wat kleur in deze set – Lime had niet misstaan als accent – maar de kleurstelling zoals deze nu is, met het vele Dark Green, is ook erg mooi! Een kwestie van smaak.

Ik ben blij verrast met deze LEGO Creator 3-in-1 Crocodile. De set biedt veel mogelijkheden – voor zowel bouwen als spelen – en voelt als een echte familie-set. De dieren spreken alle leeftijden aan en zelfs mijn peuterzoontje kan leuk spelen met deze stevige krokodil. Toch is hij ook geschikt voor de wat meer ervaren bouwer, al is het maar vanwege de vele bruikbare steentjes.


Geef jouw mening!

Van alle reviews die we schrijven voorzien we LEGO van feedback. Deze feedback bestaat uit wat de reviewer en onze bezoekers (jij), op te merken hebben aan de set in de breedste zin van het woord. Indien jij de besproken set ook hebt gekocht en gebouwd, horen we graag wat jij van de set vindt en of je ergens tegenaan bent gelopen. Uiteraard hoeft dit niet enkel negatief te zijn, want ook positieve feedback is belangrijk. We geven enkel de feedback door die we binnen de eerste 30 dagen na publicatie van de review ontvangen.

0 0 stem
Vind jij dit artikel waardevol?