Stel je voor: je spoelt aan op een onbewoond eiland. Wat zou je daar het liefste doen? Een schilderij maken van een zeldzame papegaai die daar rondvliegt, op zoek gaan naar een schat of gaan zwemmen tussen de tropische vissen? Met deze LEGO Creator 31122 Aquarium kan het allemaal. Dit thema staat erom bekend je te willen aansporen zelf iets te ontwerpen van LEGO-steentjes. Florien heeft de modellen gebouwd en vertelt je precies wat je kunt verwachten. Inspireert het je genoeg om zelf een model te bouwen?


De doos van deze set is een kleurrijk geheel, met groot afgebeeld het aquarium vol tropische vissen en daarnaast de twee alternatieve bouwwerken van het schilderij en de schatkist. De achtergrond is niet heel spannend, maar het aquarium lijkt voor het raam te staan, met buiten een paar bomen. In de doos zitten drie boekjes en drie ongenummerde zakjes, met daarin 352 onderdelen om deze modellen mee te bouwen. De boekjes voelen wat dun aan, maar laat dat je niet ontmoedigen! De set heeft een adviesprijs van €34,99, waardoor de prijs per steentje op €0,10 ligt. Dat is wat aan de hoge kant voor een Creator set, maar daar staat wel een heel veelzijdige inhoud met veel kleur tegenover. Vooral het hoge contrast tussen het zwart/blauw en de vele felle kleurtjes valt op.


De bouw en speelfuncties


Schilderij van de Papegaai

Allereerst gaan we Monet achterna, met een impressionistisch kunstwerk van een tropische papegaai. De bouw van het schilderdoek begint abstract, met de poten van de ezel. Het valt direct op dat er veel verschillende tinten blauw in deze set zitten, waardoor je in de instructies goed moet kijken of je het juiste onderdeel hebt. Dit speelt ook bij de andere twee bouwwerken een rol; goed opletten dus!

De verbindingen van de ezel worden verstevigd met Brackets, die weer aan elkaar bevestigd worden met Tiles, die aan weerszijden van de lange steentjes worden geklikt. Ook de driehoeksconstructie van de ezel zorgt voor stevigheid. In de bouw is dit dan ook niet voor niets een van de sterkste vormen.

Het bouwen van het doek is het leukste aan deze build. De tropische papegaai past goed bij de andere onderwerpen van deze set; het is immers ook een tropisch dier, net als de krab en de vissen. Het plaatsen van de elementen op het doek voelt kunstzinnig aan. Er is gekozen voor impressionistische vormen. Dat wil zeggen dat de papegaai herkenbaar is, maar niet realistisch. Het lijkt alsof hij met penseelstreken en dikkere verfstructuren op het doek is gezet. De pootjes worden gemaakt van Bars met Clips en op de achtergrond zijn planten zichtbaar.

Het leukste aan dit bouwwerk is echter hoe vrij je bent om hier je eigen draai aan te geven. Het biedt mogelijkheden om andere kleurrijke schilderijtjes te maken, ofwel van de steentjes uit deze set, ofwel met andere steentjes. De ezel kun je dan gebruiken als handige display. Je zou zelfs elke dag een ander klein schilderijtje kunnen maken, en deze telkens verwisselen. Het doek is immers los op de ezel te plaatsen en handig te vervangen door een nieuw kunstwerkje.

Schatkist met Krab en Zeemeeuw

Het tweede model in deze set bestaat uit veel losse elementen, die tezamen een leuk geheel vormen dat met name kinderen erg aanspreekt. Wie heeft er vroeger nu niet een speurtocht gehouden, op zoek naar een schat?

De bouw van de schatkist begint eenvoudig: je bouwt een geraamte met aan de zijkanten veel Brackets. Deze worden vervolgens afgewerkt met Plates en zwarte Tiles. De deksel van de schatkist is ook niet moeilijk ontworpen. Hij doet z’n werk en kan open- en dichtklappen met behulp van Bar/Clip verbindingen. De versiering van de kist bestaat naast zwarte Tiles ook uit waterplanten, waaraan te zien is dat deze wellicht aangespoeld is en door de tand des tijds is aangetast. Het zeewier linksachter op de kist komt tijdens het bouwen wel op spanning te staan tegen de zijkant. Gelukkig is dit een rubberen element dat wat flexibeler is dan een standaard steentje. Je zou het eventueel kunnen verhelpen door een 1×1 Plate toe te voegen tussen de Modified Bricks bovenop.

De schat die zich in de kist bevindt, bestaat uit een beker en een zwaard met edelstenen. De roze beker bestaat uit slechts 4 elementen, maar is wel herkenbaar en leuk bedacht. Het zwaard is heel cool bedacht en een van de hoogtepunten van dit model. Het doet denken aan een kleurrijk zwaard uit een videogame of het magische wapen van de vader van koning Arthur, Excalibur. De krab heeft het zo te zien uit de steen getrokken en voelt zich oppermachtig.

Zijn maatje, de meeuw is eenvoudig, maar grappig om te bouwen. Hij heeft een vreemde gezichtsuitdrukking met een open snavel en een tong die uitsteekt: “Keow!” Normaliter eten meeuwen krabben, maar dit jonkie is iets te klein om de krab de baas te kunnen en is daarom maar zijn vriendje geworden.

De oranje/zwart gekleurde krab is er een met een gebruiksaanwijzing. Gelukkig hebben we die voorhanden en de bouw verloopt voorspoedig, als je het model goed draait en goed kijkt waar de steentjes geplaatst moeten worden. Je bouwt namelijk in alle richtingen en de krab krijgt pas later vorm. De rechtop staande oogjes zijn schattig bedacht. Voorop zijn lijfje zit een ronde zwarte Tile met een korte Bar, die waarschijnlijk de mond van de krab moet voorstellen (of een zeepok). Het is niet echt duidelijk.

Weetje:

Deze krab is duidelijk een wenkkrab, dat is een soort krab met één grote schaar – die alleen de mannetjes overigens hebben. Hiermee zwaaien ze in de lucht (wenken ze), om vrouwtjes aan te trekken. Deze krab is duidelijk op zoek naar een leuke partner!

Aquarium

Last but not least: het aquarium! Voor je aan de tropische vissen toekomt, begin je met hun verblijf. Het A-model begint met de bouw van de bodemplaat, met wederom Brackets langs de zijkanten. Plates en Tiles zorgen voor de afwerking van de buitenkant. Daarna volgt het bovenste gedeelte van het geraamte, dat wat onstabiel aanvoelt in het begin. Hiervoor wordt dezelfde techniek met Brackets ingezet, waarop Tiles geplaatst worden. Bij het bevestigen van de steentjes kun je de bovenkant van het aquarium het beste op de kop voor je op tafel neerleggen. De bovenkant met de zijkanten van het aquarium, klik je vervolgens op de onderkant met een Bar-Clip verbinding. Daarna is het geheel wel stabiel.

Het vullen van het aquarium gebeurt afwisselend met het bouwen van onderwaterplanten en koraal en vissen. De planten zijn kleurrijk, leuk bedacht, maar eenvoudig. De bouw van de vissen daarentegen is het hoogtepunt van deze set te noemen. Het voelt als een oude jaren ’90 build, waarbij je nog met kale steentjes werkt met weinig opsmuk, maar met een cool eindresultaat. Stuk voor stuk zijn de kleine visjes super schattig en herkenbaar. Het aquarium voelt druk en gezellig aan, nu de bewoners hun intrek hebben genomen.

De vissensoorten zijn allen zoutwatervissen die in de oceaan voorkomen. Deze soorten heten van links naar rechts:

  • anemoonvis (ben jij dat, Nemo?)
  • zeilvindoktersvis
  • kardinaalbaars
  • vlaggenbaarsje
  • Picasso doktersvis

Het plaatsen van de vissen in het aquarium is even priegelen, maar het lukt best goed als je uitkijkt dat je het gebouwde niet omstoot. Je zou ze ook nog zelf ergens anders kunnen plaatsen of ze een andere richting uit kunnen laten zwemmen. Tussen het bouwen van de vissen en de onderwaterplanten door, is er ook nog een micro-build van een onderzeeër in het aquarium verstopt: een echte ‘yellow submarine’, compleet met periscoop. Hij heeft een kristal gevonden onder water. Dit is een leuk detail en maakt het aquarium echt af.


Conclusie


Voor mij was dit LEGO Creator 3-in-1 Aquarium een lust om te bouwen. Niet alleen de hoofdbuild, maar ook de kleinere secundaire modellen zijn prettig ontworpen en zorgen voor veel inspiratie. Met name het schilderij en het aquarium kun je op andere manieren gebruiken in je eigen modellen. Zo zou je bijvoorbeeld het aquarium ook in kunnen zetten als terrarium en er bijvoorbeeld een zelf gebouwde kameleon in kunnen plaatsen. De mogelijkheden zijn eindeloos.

Bovendien is de bouw van deze set soms iets uitdagend, wat prettig is voor een wat meer ervaren bouwer, maar niet te moeilijk voor de casual LEGO-fan. De decoratieve waarde is hoog. Je zou dit aquarium ook op je bureau op kantoor neer kunnen zetten. Zo is er voor ieder wat wils in deze LEGO-set.

Eindoordeel: Deze set is een must-have voor LEGO-bouwers die houden van afwisseling en kleur. Vooral de creatieveling kan veel ideeën opdoen tijdens de bouw van deze set en hier zijn eigen draai aan geven!


Geef jouw mening!

Van alle reviews die we schrijven voorzien we LEGO van feedback. Deze feedback bestaat uit wat de reviewer en onze bezoekers (jij), op te merken hebben aan de set in de breedste zin van het woord. Indien jij de besproken set ook hebt gekocht en gebouwd, horen we graag wat jij van de set vindt en of je ergens tegenaan bent gelopen. Uiteraard hoeft dit niet enkel negatief te zijn, want ook positieve feedback is belangrijk. We geven enkel de feedback door die we binnen de eerste 30 dagen na publicatie van de review ontvangen.

0 0 stem
Vind jij dit artikel waardevol?