Met het LEGO 40198 Mens Erger je Niet setje brengt LEGO een oude klassieker terug op de keukentafel. Natuurlijk bestaat het spel in dit geval uit LEGO stenen en om die reden zijn we benieuwd of de set een aanwinst is of juist niet. Benieuwd wat wij ervan vinden? Je leest het hieronder.

Doos en inhoud

LEGO 40198 Mens Erger je Niet

De doos heeft de kenmerkende gele kleur zoals LEGO die vaker gebruikt voor accessoires en setjes die niet onder een bepaald thema vallen. De Mens erger je niet set is duidelijk op de voorgrond afgebeeld en eromheen staan een aantal Minifigures afgebeeld die het spel spelen. De achterkant van de doos geeft niet veel meer prijs, maar er zijn wel wat close-up afbeeldingen te zien. Simpele box-art die zijn werk doet.

LEGO 40198 Mens Erger je Niet

In de doos bevinden zich vier 16×16 plates in de kleuren light Royal blue, Tan, Sand Yellow en Bright Green. Daarnaast nog een 32×32 baseplate, vier genummerde zakje met LEGO onderdelen en een instructieboekje. De set bevat in totaal 388 onderdelen en met een verkoopadviesprijs van €44,99 kom het gemiddelde op €0,12 per onderdeel. Dit is aan de hoge kant, maar verklaarbaar doordat er 16 Minifigures in de set zitten.

LEGO 40198 Mens Erger je Niet

De Bouw

LEGO 40198 Mens Erger je Niet

De basis van de set wordt opgebouwd door het gebruik van de baseplate, gladde tiles en tiles met noppen. Hierop worden de 16×16 plates bevestigd die losse modules zijn. De modules zijn gebaseerd op de 4 seizoenen, maar kunnen naar behoefte voorzien worden van een ander thema. Daarover later meer.

LEGO 40198 Mens Erger je Niet

De eerste module is winters en bevat een schans en een slee als aankleding. De Minifigures bestaan uit twee vrouwelijke en twee mannelijke varianten. Zowel de mannelijke en vrouwelijke Minifigs hebben blauwe benen, maar hun torso’s verschillen van elkaar. De hoofdjes van de dames zijn voorzien van dubbelzijdige print, terwijl de heren maar een eenzijdig beprint zijn.

LEGO 40198 Mens Erger je Niet

De tweede module beeldt de lente uit met frisse groene kleuren, een boom met bloesem en een picknicktafel met daarop een roze mok. De Minifigs hebben allemaal dezelfde groene benen, maar verschillen qua torso’s. Ook hier zijn de dames anders gekleed dan de heren. In dit geval zijn zowel de mannelijke als vrouwelijk Minifigs voorzien van dubbelzijdige hoofdjes.

LEGO 40198 Mens Erger je Niet

De derde module beeld de zomer uit met een strandbed, zandkasteel, palmboom en Minifigures die zomers gekleed zijn. Net als met de Minifigs van de andere seizoenen zijn de mannen en vrouwen voorzien van een ander torso, maar wel weer dezelfde soort benen. De benen zijn redelijk uniek en komen maar in drie sets voor. De vrouwelijk figs hebben een dubbelzijdig beprint hoofd en de mannelijk zijn wederom voorzien van een enkele.

LEGO 40198 Mens Erger je Niet

De laatste module is die van de herfst. Er is een boom aanwezig met gekleurde bladeren, een hekje en een pompoen. De Minifiguren, ieders met dezelfde rode benen, zijn ook hier voorzien van twee verschillende torso’s. In tegenstelling tot de vorige seizoenen zijn zowel de heren als dames voorzien van een enkelzijdig bedrukt hoofdje.

LEGO 40198 Mens Erger je Niet

Bij de set zit een nieuw onderdeel met print die bedoeld is om een getal mee te draaien waarmee je bepaald hoeveel stappen je mag zetten. Hoewel dit op zich werkt, merken we toch dat het niet het meest ideale middel is om het spel mee te spelen. Als je een dobbelsteen hebt, raden we aan die te gebruiken. Eventueel kun je ook de oude LEGO dobbelstenen gebruiken.

Minifigures

LEGO 40198 Mens Erger je Niet


Spelregels en variaties

De spelregels van Mens erger je niet zijn erg eenvoudig en inbegrepen in de set. De spelregels zijn echter niet voorzien in het Nederlands. Hieronder een korte opsomming:

 • Zorg voor 4 spelers.
 • Ieder speler speelt om de beurt (bij zes mag je nogmaals).
 • Zet de Minifigs op de 2×2 plates in de vakken.
 • Gooi met een dobbelsteen of draai de spinner.
 • Zet de Minifig de hoeveelheid stappen vooruit zoals afgebeeld op de steen/spinner.
 • Bij de 6 mag je een Minifig op een gekleurd tegeltje zetten van het loopveld of een Minifig die al op het loopveld staat 6 stappen naar voren zetten.
 • Je speelt met de klok mee.
 • Ga het bord rond. Bij aankomst op het vakje van jouw kleur, moet je zorgen dat je de Minifig naar binnen loodst op de corresponderende kleur.
 • Let erop dat je, na aanleiding van de hoeveelheid ogen of het nummer dat je draait, heen en weer moet lopen totdat je eindigt op een lege 2×2 tegel. Je mag niet nogmaals rond en moet op de witte tegel blijven als je telkens te hoog gooit/draait.
 • Minifigures van de tegenstander en jezelf moeten terug naar de thuisbasis als je erop landt.
 • Je mag Minifigs passeren als je ze tegenkomt tijdens je stappen, tenzij je op hetzelfde vakje landt.
 • Zorg dat je alle vier de Minifigs als eerste naar binnen loodst en je wint!

Variatie 1:

 • Strijdtoneel: als je op een vakje waar een Minifig van de tegenstander staat terecht komt, dobbel dan ieder eenmaal en degene die het hoogst gooit mag verder. De andere speler is verslagen en moet terug naar de thuisbasis.
 • Blokkade: Bij twee Minifigs van dezelfde speler/kleur op één vakje, vormt er zich een blokkade. Andere spelers kunnen deze blokkade niet voorbij en moeten wachten totdat één van de Minifigs voortbewogen wordt.
 • Alleen op het veld: Elke speler mag maar één Minifig per keer het bord rond laten gaan. Bij binnenkomst van een Minifig mag de volgende Minifig op het veld zetten (eventueel alleen bij een zes).
 • Tweelingen: Elke speler mag maar twee Minifigs per keer het bord rond laten gaan. Bij binnenkomst van een Minifig mag de volgende Minifig op het veld zetten (eventueel alleen bij een zes).

Variatie 2:

 • Verbouw de modules en zorg voor een thema. Bijv. Star Wars, Ninjago, DC Comics helden en schurken, Marvel helden en schurken, etc.
 • Zorg voor dezelfde soort figuren per speler. Bijv. een speler met Ewoks, Light side karakters, Dark side karakters, Imperials, Rebels, Resistance, etc.
 • Pas de strijdtoneel en Blokkade regels van variatie 1 toe, maar zorg voor een extra dobbelsteen om hogere ogen te gooien in strijdtoneel.
 • Bij een blokkade mag een speler, die door de blokkade tegengehouden wordt, met twee dobbelstenen gooien. Bij 6 of 12 ogen wordt de blokkade opgeheven en worden de Minifigs van de tegenstander teruggestuurd naar zijn/haar thuisbasis.

Conclusie

LEGO 40198 Mens Erger je Niet

Het LEGO Mens erger je niet setje is een greep naar nostalgie. Althans, voor de LEGO fans die het spel hebben gespeeld of nog steeds spelen. Het bouwen van de set is simpel en biedt mogelijkheden tot het bouwen van je eigen gethematiseerde varianten. De selectie Minifigs is goed en kent veel variatie. De aankleding is simpel en LEGO had hier iets meer aan kunnen toevoegen, maar desalniettemin ziet het er speelklaar uit. Het enige punt van kritiek die we hebben is de spinner. Hoewel het zijn werk doet, doet het dit niet helemaal naar behoren. De spinner moet je vasthouden bij het draaien omdat ie anders wegglijdt en we merken dat je best veel invloed hebt op het getal waar de spinner op terecht komt. We raden daarom reguliere dobbelstenen of de LEGO dobbelstenen aan om het spel mee te spelen.

Volgend jaar ganzenbord LEGO?

Schrijf je hier in als je van elk nieuw artikel op Bouwsteentjes.info een email wilt ontvangen.

 

Over ons

Alles over LEGO! Voor LEGO nieuws, reviews, MOC’s, acties, evenementen en nog veel meer.

LEGO® is een gedeponeerd handelsmerk van de LEGO Groep. Sommige afbeeldingen van LEGO, de LEGO handelsmerken en sommige van de teksten over de LEGO artikelen zijn intellectueel eigendom van de LEGO Groep.

Op onze teksten en foto’s berust een copyright. Het is niet toegestaan deze te dupliceren!

Bouwsteentjes is onafhankelijk en wordt niet gesponsord door de LEGO Groep, die Bouwsteentjes niet officieel autoriseert.

Recognized LEGO® Fan Media

Bouwsteentjes.info Recognized LEGO Fan Media