De LEGO 40199 Billund Airport is een heruitgave van de gelijknamige set uit 2014. LEGO heeft de set iets aangepast zodat het in enigszins weer gelijk is aan het ietwat aangepaste Billund Airport. We hadden nog geen review geschreven over het origineel. Daarom is het hoog tijd om de nieuwe versie te bouwen en om zien wat het te bieden heeft.

LEGO 40199 Billund Airport

LEGO 40199 Billund Airport (2)

De set is exclusief te koop bij de kleine LEGO Store die zich in de vertrekhal bevindt van Billund Airport. Het vliegveld en LEGO hebben een bijzondere geschiedenis, want zonder het bedrijf was het vliegveld waarschijnlijk nooit gebouwd. Godtfred Kirk Christiansen stond aan de basis van het vliegveld waarmee het bedrijf LEGO producten makkelijker en verder kon transporteren. In de loop der jaren is het vliegveld uitgegroeid tot één van de grootste van Denemarken. Het is daarom logisch dat LEGO speciaal een set heeft ontwikkeld waarbij de fans een stukje geschiedenis in huis kunnen halen.

LEGO 40199 Billund Airport (2)

Prijs/kwaliteit van de set

In de doos bevinden zich een aantal zakjes met LEGO onderdelen, plates en natuurlijk het instructieboekje met wat extra info over het vliegveld. Een bedrukte tile met daarop Billund Airport mag traditiegetrouw niet missen. De prijs van de set is 399 DKK. Dit komt omgerekend en afgerond neer op €55. De set is 286 onderdelen rijk en hierdoor komt het gemiddelde terecht op €0,19 per onderdeel. Dit is vergeleken met andere Architecture sets aan de hoge kant. Dat de LEGO 40199 enkel op het vliegveld van Billund te koop is zal een reden zijn voor de hoge prijs. Enkel de bedrukte tile is qua onderdeel uniek aan de set. Er komt natuurlijk meer kijken dan enkel een gemiddelde prijs. Want is de bouw leuk, biedt het een uitdaging en is het een set die je op de terugreis mee moet nemen?

Bouw, bouwplezier en bouwtijd

LEGO 40199 Billund Airport (2)

Zoals gezegd is het een heruitgave van de gelijknamige set uit 2014. Er is nauwelijks verschil tussen de twee te vinden en hierdoor zijn ze qua bouw nagenoeg identiek. Qua bouw is het een standaard Architecture setje te noemen. De fundering wordt samengesteld en daarop komt het gebouw te staan. Er is qua bouwtechnieken niets noemenswaardig opgevallen. Dit betekent niet dat het geen leuke bouw is, maar het is ook zeker niet spannend te noemen. Het geheel ziet er netjes afgewerkt uit en de vliegtuigen zorgen voor een finishing touch. Qua bouwtijd ben je met zo’n 30 – 45 minuten klaar. Het is daarom prima als tussendoortje te zien.

LEGO 40199 Billund Airport (2) Conclusie

LEGO 40199 Billund Airport (2)

De aanschafprijs is aan de hoge kant en dit zorgt voor een hoge prijs per onderdeel. Op de tile na zijn er geen uniek onderdelen toegevoegd. Ondanks dat de uitdaging wat zoek is is het een leuke set om te bouwen en je haalt als het ware een stukje geschiedenis in huis. Daarnaast is het een exclusive en mede hierdoor valt de prijs te overzien. De verzamelaar die de set koste wat kost aan de verzameling toe wilt voegen, kan hem zonder al te veel na te denken kopen. Ben je niet overtuigd, dan is het een setje die je beter kunt laten liggen.

0 0 stem
Vind jij dit artikel waardevol?