Op het moment van schrijven krijg je bij LEGO, bij besteding van minimaal €80, gratis de LEGO 40289 Diagon Alley (De Wegisweg). Dit tovernaarstraatje is een micromodel en de vraag is natuurlijk of de set de besteding waard is. Dat en meer lees je hieronder.


Visuals en inhoud

LEGO 40289 Diagon Alley

De voorkant van de doos is volledig in Harry Potter stijl en de set is prominent afgebeeld. Op de voorkant is te zien dat het om de Diagon Alley gaat en dat de set een Mr. Ollivander Minifigure bevat.

LEGO 40289 Diagon Alley

De achterkant van de set laat de set in close-up perspectief zien waarbij de verschillende winkels zijn voorzien van hun naam. Diagon Alley bestaat uit iets meer dan vijf gebouwen en mocht je ze niet herkennen, dan is dit gemakkelijk voor je gemaakt.

LEGO 40289 Diagon Alley

In de doos bevinden zich vier genummerde zakjes met LEGO onderdelen, een losse 2×14 plate en het instructieboekje. De set bevat in totaal 373 onderdelen. Gezien de set gratis is bij een minimale besteding kunnen we geen prijs per onderdeel berekening maken.

Ollivander Minifigure

LEGO 40289 Diagon Alley

De bijkomende Ollivander Minifig is uniek voor deze set. Het hoofdje en de torso zijn voorzien van volledig nieuwe prints en zien er gedetailleerd en mooi uit. Het hoofd en de torso zijn beide dubbelzijdig beprint en LEGO heeft hier geen moeite bespaard. De Minifigure is een mooie toevoeging aan de set. Gezien hij uniek is voor deze set is de kans groot dat dit een verzamelobject wordt. Dat is natuurlijk als hij uniek blijft voor deze set.

LEGO 40289 Diagon Alley

De Bouw

De Wegisweg is gebouwd op microschaal en je kunt het in feite zien als een Harry Potter Architecture set. Het bouwen neemt ongeveer 40-60 minuten in beslag en kent geen lastige of moeilijke bouwtechnieken. Het enige wat lastig kan zijn met dergelijke sets is het priegelwerk om alles netjes recht te bouwen. Dit is iets wat wij wel kunnen waarderen en we hebben ons dik 40 minuten vermaakt.

LEGO 40289 Diagon Alley

Door de microschaal van de set is het een uitdaging om met weinig onderdelen iets neer te zetten dat direct in het oog springt en opvallend is. Dit is bij deze set deels gelukt. De meeste facetten en gebouwen van de set zijn herkenbaar zoals die uit de films, maar soms heb je wel wat fantasie nodig. Dit is niet omdat LEGO hier niet bekwaam in is. Er zijn immers teveel beperkingen van het bouwen op deze schaal waardoor het simpelweg niet altijd accuraat na te bouwen is. Dan kun je je natuurlijk afvragen of LEGO hier goed aan gedaan heeft, of dat ze beter een volwaardige set uit hebben kunnen brengen van Diagon Alley.

LEGO 40289 Diagon Alley

LEGO 40289 Diagon Alley

Desondanks zijn de details die de designer heeft weten aan te brengen noemenswaardig. Zo is er gelet op de uithangborden en glazen puien van de winkels, maar ook een deel van het interieur van de Tovertweelings Topfopshop (Weasleys’ Wizard Wheezes) en bank Goudgrijp (Gringotts Wizarding Bank). Het zijn juist de details die wel aanwezig zijn die de diverse winkels karakter geven.

LEGO 40289 Diagon Alley

LEGO 40289 Diagon Alley

De set bevat niet alleen een exclusieve Minifigure, maar ook een aantal exclusieve onderdelen/prints. Die koepel op de Goudgrijp bank komt enkel in deze set voor en de kwast aan de gevel van de Zwik en Zwachtels Zwerkbalpaleis is nog maar in één andere set voorgekomen. Naast dat zijn de oranje stoplichtonderdelen nieuwe in deze kleur en zijn de 2×4 tiles voorzien van een keienpadprint. De toevoeging van deze unieke onderdelen geeft de set veel meerwaarde.

Conclusie

LEGO 40289 Diagon Alley

Met de Diagon Alley set slaat LEGO de plank goed raak, maar eigenlijk ook mis. De straat zelf bevat teveel gebouwen die zich prima hadden geleend voor een grote set, dat het jammer is dat LEGO heeft besloten de straat op microschaal uit te brengen. Desondanks is het een geslaagde set met veel variatie aan kleur en onderdelen. Onder de onderdelen zitten een aantal unieke en zorgt ervoor dat de set extra verzamelbaar is. De bouw is niet lastig of uitdagend, maar biedt wel veel bouwplezier. De Ollivander Minifigure is een welkome extra die de verzamelwaarde van de set een boost geeft. Al met al een geslaagde set voor de verzamelaar en Harry Potter fans.

0 0 stem
Vind jij dit artikel waardevol?