Repost: Deze review hebben we op 20 november 2020 gepubliceerd. Omdat de set momenteel weer als promo te krijgen is bij LEGO, hebben we de review naar voren gehaald. Mocht je de set nog niet hebben en twijfel je nog, lees dan vooral onze review.

Met de LEGO 40410 Charles Dickens Tribute stappen we midden in het klassieke kerstverhaal ‘A Christmas Carol’. De gierige Ebenezer Scrooge wordt in deze set op reis genomen door de Geest van Huidig Kerstmis. Hij toont Scrooge de barre situatie waarin zijn werknemer Bob Cratchit en diens zoon Tiny Tim kerstavond vieren. Is het verstandig om met je neus in dit LEGO boek te duiken? Of kun je het beter in de kast laten staan? Je leest het in deze boekbespreking.


De LEGO 40410 Charles Dickens Tribute werd afgelopen jaar tijdens Black Friday en het VIP-weekend ingezet als Gift With Purchase (GWP). De set is op dit moment weer te krijgen bij in aanmerking komende aankopen. De set heeft een fictieve verkoopadviesprijs van €24,99 en bestaat uit vier zakjes met 333 onderdelen. Daarmee komt de prijs per onderdeel uit op ruim €0,07. Verder vind je in de doos een stickervel en een instructieboekje.


De Minifigures

De hoofdrolspeler van dit verhaal is de gierige geldwolf Ebenezer Scrooge. Hij draagt een net colbert met daaronder een zwart gilet, wit overhemd en een groene stropdas. Zijn torso is erg gedetailleerd aan de voorkant, iets minder aan de achterkan. Verder draagt hij een simpele grijze broek. Op zijn hoofd draagt hij een grote zwarte hoed, die perfect past bij zijn karakter. Hij draagt ook een brilletje en heeft grijs haar. Verder heeft hij een paraplu bij zich en is zijn hoofdje slechts enkelzijdig bedrukt. 

De andere hoofdrolspelers zijn Bob Cratchit en zijn zoon Timothy. De vader heeft lichtbruin haar met inhammen. Hij draagt een groen geruit vest dat al behoorlijk versleten is aan de voor- en achterkant. Verder draagt hij een wit shirt en eenvoudige broek. Zijn zoon draagt een bruine trui met een rood shirt eronder. Deze is eerder al gedragen door Ron Weasley (Harry Potter). Tim draagt tevens een sjaal, omdat ze thuis geen geld hebben om te stoken. Ook heeft hij een stok bij zich, waar hij op kan leunen. Tim is de enige Minifig met een dubbelzijdig bedruk hoofdje, waarbij een kant een besmeurd gezicht is. Nog een teken dat er geen geld is voor persoonlijke verzorging.

LEGO 40410 Charles Dickens Tribute LEGO 40410 Charles Dickens Tribute

De bouw en (speel)functies

In LEGO 40410 Charles Dickens Tribute speelt de scene uit A Christmas Carol zich af op de kaft van hét boek af, waardoor het verhaal letterlijk uit het boek komt. Om dat boek vorm te geven, worden er eerst een aantal Plates met elkaar verbonden om het onderste deel van de kaft te vormen. Hierop worden bricks (met stuks aan de zijkant) geplaatst zodat de rug van het boek hierop aangebracht kan worden.

LEGO 40410 Charles Dickens Tribute

Dankzij het gebruik van Tan-kleurige Bricks met profiel worden de vintage pagina’s van het boek goed nagebootst. Het frame wordt afgedekt met Plates zodat het echt op een boek begint te lijken. In het midden is ruimte gereserveerd voor een lade. Deze bouw je los van het boek en kun je vervolgens in de rug van het boek schuiven. Er is in deze lade weinig opbergruimte; met enige moeite past er één Minifigure in. Het kan zijn dat de Minifigure klem komt te zitten en de lade niet meer open gaat (dat overkwam mij). Op de rug komen bogen, Tiles en stickers en daarmee is het boek klaar om gelezen te worden.

Hoewel we normaliter vooraan in een boek beginnen, lijkt deze scene uit het midden van het boek gegrepen. We treffen Ebenezer Scrooge buiten in de sneeuw, voor het raam van zijn armlastige medewerker Bob Cratchit. Het lijkt er op alsof hij op pad is met de Geest van Huidig Kerstmis. Het is jammer dat LEGO deze niet als vierde Minifigure heeft toegevoegd, maar misschien werd er gedacht: geesten zijn onzichtbaar dus die hoor je niet te zien.

LEGO 40410 Charles Dickens Tribute

Om deze scene vorm te geven, wordt er met witte Plates sneeuw nagebootst. Rechts van het tafereel komen er Reddish Brown Tiles. Deze fungeren door het gebruik van stickers als de houten vloer van het huisje. In de open haard – die je bouwt – brandt een klein vlammetje. Veel hout heeft de familie niet te verstoken. Het is niet voor niets dat de zieke Tiny Tim in huis een sjaal draagt.

Met Hinges en Bricks wordt vervolgens de buitenmuur gebouwd. Door het gebruik van Masonry Bricks en stickers wordt de slechte staat waarin de woning verkeert, nagebootst. De stenen zijn namelijk zichtbaar door de wandbekleding. Er zit geen deur in het tafereel, wat doet vermoeden dat Scrooge er nog niet aan toe is om bij de familie op bezoek te gaan. En hij dus nog midden in zijn ervaringsreis met geesten zit.

LEGO 40410 Charles Dickens Tribute

Door het gebruik van Bricks met Studs aan de zijkant en Cheese Slopes, wordt er op creatieve wijze een schuin dak met gekleurde dakpannen, om de schoonsteen gebouwd. Ter decoratie komt er buiten nog een straatlantaarn, een dennenboom en een lantaarn. De woonkamer blijft – op een schilderijtje en een armoedige kerstboom na – verder kaal. Eenmaal af zijn alle ingezeten aanwezig om scenes uit A Christmas Carol na te spelen. 


Conclusie

LEGO 40410 Charles Dickens Tribute

Is deze versie van A Christmas Carol de moeite waard om open te slaan? Of kun je de LEGO 40410 Charles Dickens Tribute beter in de kast laten staan? Wat mij betreft is deze GWP een set die je zeker met de feestdagen ter display moet neerzetten. Het is prachtig vormgegeven met mooie details. En het kleine huisje in de sneeuw zit boordevol mooie details. Daarnaast ademt het boek kerstfeest en daarmee is het een plaatje op elke kast of plank.

Natuurlijk heeft dit boek – net als elk ander verhaal – ook zijn mindere kanten. Zo vraag ik mij af wat het nu is van zo’n kleine lade. En het is jammer dat er geen Minifigure van de Geest van Huidig Kerstmis bij deze set zit. Dat zou deze set net wat meer veelzijdigheid geven.

Desalniettemin is het een van de betere GWP’s. Helaas moet je wel je portemonnee trekken om hem te bemachtigen. Je krijgt hem pas cadeau bij een besteding van €150 aan producten in de LEGO Store of op LEGO.com. Dit bedrag had naar ons idee een stuk lager kunnen zijn.

Disclaimer

Deze review is mede mogelijk gemaakt door LEGO die ons voorzien heeft van een review-exemplaar. Dit beïnvloedt onze mening niet en geeft geen garantie voor een goed cijfer of positief commentaar. Onze reviews kun je zien als een algemene samenvatting waarbij we zo goed mogelijk willen informeren over de plus- en minpunten van een LEGO set, maar onderhevig zijn aan de persoonlijke mening van de redacteur.

0 0 stem
Vind jij dit artikel waardevol?