Het Chinese nieuwjaar is sinds 12 februari ingegaan en luidt het jaar van de os in. Traditioneel brengt LEGO een set uit ter ere van deze jaarwisseling. De set van dit jaar is logischerwijs een bouwbare os. In februari gaf LEGO deze set weg als je voor minimaal €85 LEGO kocht. Als verzamelaar van de Chinese New Year sets, mag dit exemplaar niet in de collectie ontbreken. Wat ik ervan vind, lees je in deze review.


Het doosje met hersluitbare deksel is net als de edities van de voorgaande jaren, stijfvol vormgegeven. Op de voorkant is duidelijk de set in kwestie te zien. Ook wordt het duidelijk dat de set ter ere van het jaar van de os uitgebracht is. Het is de bedoeling dat je de set aan iemand cadeau geeft. Hiervoor kun je het van-voor gedeelte gebruiken om jouw naam en die van de ontvanger op te schrijven. Traditiewijs, geven Chinezen elkaar een envelop met geld om geluk en voorspoed toe te wensen voor het nieuwe jaar. De doos is voorzien van een envelop die je voor dat doeleinde kunt gebruiken. De keuze is aan jou om de set weg te geven of zelf te houden.

LEGO 40417 Year of the Ox

In de doos liggen drie zakje op mij te wachten om geopend te worden. De bouwinstructies mogen uiteraard niet ontbreken. De os en de bijbehorende display wordt opgebouwd met 167 onderdelen. Op de ogen na, zijn de onderdelen niet uniek. De ogen zijn eerder verschenen in de LEGO Classic 11003 Bricks and Eyes uit 2019. Hoewel de set gratis te bemachtigen was, hanteerde LEGO een verkoopadviesprijs van €12,99. Hierdoor komt het gemiddelde per onderdeel terecht op €0,08. Normaliter zou dit een prima prijs per onderdeel zijn, maar de set is niet te koop. Daardoor weeg ik het niet meer in het oordeel.


De bouw en speelfuncties


Een klein setje als dit heeft niet zoveel woorden nodig om de bouw en functies te beschrijven. De bouw begint bij het lijf dat grotendeels leunt op het SNOT-principe (Studs Not on Top), waardoor de buik, rug en heupen bevestigd kunnen worden. Na de bouw van het lichaam volgen de voor- en achterpoten en de staart. Zodra dit afgerond is het de beurt aan de kop. Als laatst wordt de hand gelegd aan de display.

LEGO 40417 Year of the Ox

De bouw is eenvoudig en vermakelijk. Jonge LEGO bouwers zullen een ietwat uitdagende bouw voorgeschoteld krijgen, terwijl volwassenen zonder moeite de os in elkaar zullen zetten. Het verloop van de bouw voelt in z’n geheel prettig en het vormgeven van de os is plezierig. Er is goed nagedacht over de details als de hoeven, hoorns, neus en oren. De display is voorzien van goudkleurige, rode en oranje elementen, en olijfgroene bladeren en onderdelen om het geheel aan te kleden. Dit past goed bij de bruine kleuren van de os. De voor- en achterpoten, de oren, de staart en het hoofd kunnen bewegen. Hierdoor is het mogelijk de os – weliswaar beperkt – te voorzien van diverse poses.

LEGO 40417 Year of the Ox

Het bewegen wordt mogelijk gemaakt door een Turn Plate (hoofd) en diverse 1×2 Plates met Ball end of Ball Cup (kogelgewrichten). Hoewel de Turn Plate netjes weggewerkt is en niet zichtbaar is, is dit met de 1×2 Plates wel het geval. Nu is de plaatsing van de onderdelen niet het probleem, de kleur werkt echter wel storend. Het is wellicht wat muggenzifterig, maar het zou LEGO sieren deze onderdelen in een breder assortiment kleuren te produceren. De donkergrijze Plates passen in dit geval nog wel, de lichtgrijze vind ik daarentegen iets minder complimenteus. Dat gezegd hebbende; het is een detail dat lang niet voor iedereen storend zal zijn. Al met al is de LEGO 40417 Year of the Ox een geslaagd model met verzamelwaarde voor fans van bouwbare dieren of exclusieve sets.

LEGO 40417 Year of the Ox


Conclusie


LEGO 40417 Year of the Ox

Mijn enige punt van kritiek op deze set is de kleur van de Plates die het bewegen van de voor- en achterpoten mogelijk maken. Dit doet gelukkig weinig af aan de rest van het model. Die is namelijk goed gelukt, zit stevig in elkaar en de bouw is eenvoudig en leuk. Een klein model als dit hoeft dan ook niet te verrassen op het gebied van bouwuitdaging. De mogelijkheid de os in diverse poses te plaatsen is leuk gevonden.

LEGO 40417 Year of the Ox

De LEGO 40417 Year of the Ox was in februari gratis te bemachtigen via LEGO. Is de set het waard om nu alsnog in huis te halen? Ja, ik ben van mening dat dat wel het geval is. Voornamelijk als je bekijkt dat dit een unieke Seasonal is die je niet snel elders tegen het lijf loopt. Ben je verzamelaar van dergelijke sets en loop je hem ergens tegen het lijf, dan kan ik hem aanbevelen. Mocht je niets geven om het verzamelen van de echte set, dan raad ik je aan de bouw te ervaren door middel van de bouwinstructies.


Geef jouw mening!

Van alle reviews die we schrijven voorzien we LEGO van feedback. Deze feedback bestaat uit wat de reviewer en onze bezoekers (jij), op te merken hebben aan de set in de breedste zin van het woord. Indien jij de besproken set ook hebt gekocht en gebouwd, horen we graag wat jij van de set vindt en of je ergens tegenaan bent gelopen. Uiteraard hoeft dit niet enkel negatief te zijn, want ook positieve feedback is belangrijk. We geven enkel de feedback door die we binnen de eerste 30 dagen na publicatie van de review ontvangen.

0 0 stem
Vind jij dit artikel waardevol?