Komt er een sprookje tot leven met de nieuwe LEGO set 40478 Mini Disney Castle? Als veel kleinere variant van LEGO set 71040 The Disney Castle, rijst de vraag of dit kasteeltje net zo prachtig is. Florien slaat de handen ineen met Mickey Mouse en laat zich verwonderen. Lees hieronder wat zij van de set vindt en maak gebruik van haar tip voor het displayen van dit kasteeltje in jouw interieur.


LEGO set 40478 Mini Disney Castle is verpakt in een hemelsblauw doosje met een magisch uiterlijk door de stralende vuurwerkvisuals. Bovenaan prijken groot de letters Disney en ook Mickey Mouse is aanwezig naast een afbeelding van het kleine Disney kasteel. Bovendien staat er een logo op van Walt Disney World.

Deze set bestaat uit 567 onderdelen verdeeld over zes genummerde zakjes (van 1 tot 4) en kost EUR 34,99 bij LEGO. Dat maakt dat de prijs per steentje van deze set uit komt op slechts EUR 0,06. Dat is een zeer goede prijs, zeker voor een licentie-set van Disney.

 


De Minifigure


In deze LEGO set hoort natuurlijk een Minifigure van Mickey Mouse te zitten, de getekende muis waar alles ooit mee begon. Deze Minifigure is uniek voor deze set, dus als je echt een fan bent van het klassieke Disney-genre, dan is het Mini Disney Castle wel echt een must buy. Mickey draagt een smoking met een rode broek en een rode strik en zwarte schoenen. Alleen de voorzijdes van alle onderdelen zijn bedrukt. Het hoofdje vind ik zelf erg mooi en strak geprint, met grote ogen, een glimlach en vriendelijke wenkbrauwen.

LEGO 40478 Mini Disney Castle


De bouw en speelfuncties


Bij het bouwen van dit kasteeltje komt veel kijken. Je zou het aan de buitenkant niet zeggen, maar het zit ook van binnen propvol details en leuke bouwtechnieken. Het is gemodelleerd naar het kasteel van Assepoester, dat prominent aanwezig is in zowel het logo van Walt Disney als in de Disney-pretparken.

De eerste secret die natuurlijk thuis hoort in dit kasteel, is een glazen muiltje, dat Assepoester verloor toen de klok 12 uur sloeg. Twee van haar glazen schoentjes zijn geprint op een Trans-Clear 1×2 Tile, die verstopt is in het kasteel. Het is de eerste van een aantal bedrukte onderdelen, die deze LEGO set rijk is. Zo is er ook een 2×3 Tile met daarop een print van LEGO set 71040 (het grote Disney kasteel) in het interieur te vinden. Heb je net als ik een hekel aan stickers? Doe dan een vreugdedansje door je balzaal, want die zal je niet aantreffen!

LEGO 40478 Mini Disney Castle

Er komen wat uitdagingen op je pad tijdens het bouwen. Skelet-armpjes worden schuins vast geklikt op Modified 1×1 Bricks, wat een aardig gepriegel is. Een vaste hand en wat geduld heb je dus wel nodig. Heb je die kwaliteiten in huis? Sla dan het instructieboekje maar open en ga op reis naar Disneyland. Leg wel een boekenlegger tussen het boekje, want het blijft tijdens het bouwen constant dicht vallen. Vrij irritant als je steeds moet zoeken waar je gebleven was.

Je start relatief eenvoudig met de bouw van de zwarte grondplaat, waarna de muren al snel volgen. De techniek is interessant te noemen. Er wordt gebruik gemaakt van Clips en Tiles. De centrale torenpartij bouw je in delen op. Een van de in het oog springende details zijn de gekleurde onderdelen in Trans-Dark Blue Opal en veel Pearl Gold. Ook de raampjes hebben een bijzondere kleur en zijn daardoor bijna holografisch te noemen.

LEGO 40478 Mini Disney Castle

De entree van het kasteeltje bestaat uit een valhek gemaakt van harpoenen. Boven de poort hangt een 2×3 Tile met een punt aan een zijde, met daarop wederom een mooie print van een klok. Aan weerszijden van de poort plaats je gouden crowbars (koevoeten). Die dienen overigens niet om in te breken, maar ter vormgeving. Weer een uitstekend voorbeeld van NPU: Nice Parts Usage.

De vijf hoektorens langs de muren zitten vol details. Aan vier zijden zijn gouden verrekijkers geplaatst, aan de basis zit een tandwiel verstopt en de daken zijn versierd met de felblauwe Dishes. Aan de hoofdtoren steekt een schattig zijtorentje uit, nog kleiner dan de rest, bekroond met een gouden eenhoorn-hoorn. Door al dit leuke gebruik van onderdelen – wat vaker voorkomt bij micro-builds – voelt het bouwwerk geen moment saai aan, hoewel je wel vijf maal dezelfde toren aan het bouwen bent.


Conclusie en display-tip


Het eindresultaat is een prachtig LEGO Mini Disney Kasteel. Spannend in bouw en esthetisch prachtig wat betreft kleurgebruik en vormgeving. Het enige wat enigszins onafgewerkt aandoet, zijn de open Studs die hier en daar te zien zijn, bijvoorbeeld bij de Brackets die raampjes voor moeten stellen. Hoewel Mickey Mouse een andere schaal heeft dan zijn toevluchtsoord, past en hoort hij wel bij dit kasteel.

Ik heb getracht er een mooi plekje voor te vinden, hoewel ik in huis eigenlijk niets van Disney heb staan. Maar ook voor de niet-Disney fan is dit een leuk bouwwerkje. Eigenlijk mag je deze set niet overslaan!


Hieronder een eenvoudige tip voor het leuk displayen van deze set in jouw woonkamer:

  1. Koop een stolp in een tuincentrum. In deze tijd van het jaar kun je die gelukkig overal vinden, want de tuincentra staan vol met decoratiemateriaal voor het feestseizoen.
  2. Koop een zakje kunstsneeuw bij een goedkope winkel als bijvoorbeeld de Action.
  3. Maak je eigen weer afwasbare en veilige lijm: meng 6 theelepels suiker met 1,5 theelepeltje water en roer goed. Niet stroperig genoeg? Iets meer suiker toevoegen!
  4. Doop je vinger in de ‘lijm’. Het is eigenlijk meer een soort plakkerige siroop en dus veilig! Maak hier en daar plakkerige plekjes aan de binnenkant van de stolp.
  5. Strooi met je andere hand wat kunstsneeuw in de stolp en draai deze zo dat de sneeuw blijft plakken aan de lijmplekjes. Blijf dit herhalen tot je voor je gevoel genoeg sneeuw in de stolp hebt kleven.
  6. Laat uitharden en plaats de stolp daarna over je nu winterse kasteeltje heen! Als de winter voorbij is, kun je de stolp gewoon weer afwassen en hergebruiken voor een nieuw LEGO bouwwerk.

Deze review is mede mogelijk gemaakt door LEGO die ons voorzien heeft van een review-exemplaar. Dit beïnvloedt onze mening niet en geeft geen garantie voor een goed cijfer of positief commentaar. Onze reviews kun je zien als een algemene samenvatting waarbij we zo goed mogelijk willen informeren over de plus- en minpunten van een LEGO set, maar deze is wel onderhevig aan de persoonlijke mening van de redacteur.


Geef jouw mening!

Van alle reviews die we schrijven voorzien we LEGO van feedback. Deze feedback bestaat uit wat de reviewer en onze bezoekers (jij), op te merken hebben aan de set in de breedste zin van het woord. Als jij de besproken set ook hebt gekocht en gebouwd, horen we graag wat jij van de set vindt. We geven enkel de feedback door die we binnen de eerste 30 dagen na publicatie van de review ontvangen.

0 0 stem
Vind jij dit artikel waardevol?