Het LEGO-darische avontuur van Dagny Holm, de allereerste Master Builder, begint in 1936. Op haar 19de verjaardag treedt ze in dienst bij de LEGO Group. Weliswaar voor amper drie maanden, maar haar ontwerpen zijn inmiddels legendarisch. Na het overlijden van haar echtgenoot, keert ze in 1963 terug bij het bedrijf van haar oom. Haar werk maakt zoveel indruk dat ze de verantwoordelijkheid krijgt om de dieren, kastelen en andere bouwwerken voor LEGOLAND te ontwerpen. Op 1 maart 2004 overlijdt Dagny Holm Jensen, maar haar nalatenschap zit nog steeds diep verweven in het DNA van LEGO. Om haar te eren is de LEGO 40503 Dagny Holm Master Builder uitgegeven. Of de set daarin slaagt, lees je in deze review.
De doos is groter dan foto’s doen vermoeden en is gevuld met negen genummerde zakjes, twee ongenummerde zakjes met Plates en een LEGO Technic-onderdeel, en een instructieboek. Maar eigenlijk is het veel meer dan een doos met 1086 onderdelen. Het is een doos vol herinneringen en een ode aan Dagny Holm. Wist je dat er zelfs zes exclusieve Tiles in deze set zitten? Ze verwijzen elk naar een mijlpaal uit de LEGOdarische carrière van Dagny Holm.
De bouw en speelfuncties
Dagny Holm werd beroemd vanwege haar kubistische manier van werken. Dat zie je ook terug in veel van haar bouwwerken, zoals de fameuze giraffe. Bij dieren begon ze altijd eerst met de ogen en bij gebouwen altijd eerst met de ramen. Dankzij Master Builder Stuart Harris en LEGO Designer Markus Rollbühler kunnen we eindelijk een kijkje nemen in de werkplaats van de eerste Master Builder. Deze mannen ontwierpen namelijk LEGO 40503 Dagny Holm – Master Builder, een set die je meeneemt in het nalatenschap van Dagny Holm.
Voor we de werkplaats betreden, maken we kennis met een Brick-build versie van Dagny Holm. Ze is eenvoudig in elkaar te zetten, maar is ze hier en daar wel fragiel. Haar armen zitten namelijk niet stevig aan haar romp en zijn tijdens het maken van de foto’s herhaaldelijk afgebroken. Ze wordt vergezeld door een miniatuur Wooden Duck, ontworpen door haar oom (en tevens oprichter van LEGO), Ole Kirk Kristiansen.
De werkplaats van Dagny bestaat uit een basis van zes zwarte 8×16 Plates, waardoor het geheel een oppervlakte krijgt van 16×24 Studs. Al met al een indrukwekkende oppervlakte. Hierop wordt een verhoging gebouwd en het geheel wordt bijna volledig afgedekt met Tiles. Op een aantal plekken zijn er Plates zichtbaar waarop de verschillende onderdelen – zoals de kast en de werkbank – worden bevestigd. Tot dan toe voelt het nog als een LEGO Architecture set.
De kast is misschien wel het meest interessante bouwwerk van de hele set. Het is niet alleen een aardige klus om in elkaar te zetten, maar gaandeweg worden er ook heuse Dagny Holm-creaties aan toegevoegd. Denk aan de wereldberoemde trein, de vlag van LEGOLAND en wie goed kijkt ziet ook een Tile met de houten kleerhangers in de kast liggen. Maar er zitten nog meer schatten verborgen in deze set. Wie durft kan stiekem een lade opentrekken om te kijken wat erin zit.
Het bouwen op een andere schaal (anders dan Minifigure-schaal) is soms wel even wennen. De trolley waar een huis en enkele Miniland-gebouwen op staan, voelt in eerste instantie wat log en groot. Maar zodra het een plekje krijgt in de werkplaats van Dagny Holm, komt het helemaal tot zijn recht. Ook hier is stevigheid weer een issue. De Miniland-gebouwen zitten maar met een enkele Stud vast op de trolley en stoot je dus gemakkelijk om.
Achter deze Miniland-bouwwerken ligt één van de zes exclusieve Tiles die in deze set verstopt zijn. Op dit exemplaar staan de eerste plannen voor LEGOLAND, waar Dagny Holm op creatief vlak verantwoordelijk voor was. Zij heeft de dieren, kastelen en andere bouwwerken ontworpen die vandaag de dag nog steeds in het attractiepark te vinden zijn.
Een ander interessant bouwwerk in de werkplaats van Dagny Holm is haar werkbank. Deze bestaat voor een groot deel uit LEGO Technic onderdelen, zodat het werkblad met een hendel in hoogte versteld kan worden. Hierdoor kan deze Master builder op verschillende hoogtes werken. En dat is wel nodig als ze aan haar meesterwerk begint. Op haar werkbank staat ook een lamp, en een kubistische blauwe olifant, een van haar signature designs. Ook ligt er een ontwerpschets van het meesterwerk waar ze in deze set aan werkt: de giraffe.
De giraffe is misschien wel één van haar meest iconische bouwwerken en is te vinden in de Safari Ride in LEGOLAND. Adaptaties van dit bouwwerk zijn overal ter wereld te vinden. Zo ook voor de ingang van LEGOLAND Discovery Center Scheveningen. Deze mini-versie van de giraffe is een afwisselende Build en doet de kubistische bouwstijl van Dagny Holm eer aan. Helaas staat deze giraffe niet op een heel stevige voet. Vanwege het gebruik van 1×1 Bricks, de grote hoogte en het feit dat sommige poten maar aan 1 Stud vastzitten, maak het dier wat gammel. Desalniettemin is het een indrukwekkend bouwwerk geworden.
Conclusie
Dagny Holm Jensen was de Chief Designer van LEGO tot 1986; ze ging op 70-jarige leeftijd met pensioen. Ze overleed op 1 maart 2004. Haar nalatenschap is groots en indrukwekkend en zit diep geworteld in het DNA van LEGO. Met LEGO 40503 Dagny Holm – Master Builder vang je een glimp op van wat Dagny Holm heeft betekent voor (de evolutie van) LEGO. Voor een prijs van 599 DKK (omgerekend zo’n €80) heb je dus meer dan alleen de onderdelen, maar voor vele fans van LEGO een feest van herkenning. Ik moet bekennen dat ik Dagny Holm onvoldoende kende toen ik deze set in handen kreeg van LEGO. Schaamteloos, ik weet het. Maar het bouwen (en reviewen) van deze set was een ware ontdekkingsreis. Je komt tijdens het bouwen zoveel dingen tegen, dat je keer op keer verrast wordt.
Elk bouwwerk en elk van de zes exclusieve Tiles, vertelt een verhaal. Een verhaal uit het LEGOdarische leven van Dagny Holm. Wie op het eerste gezicht twijfels heeft over deze set, moet zich echt laten verrassen. Want de ontwerpers zijn er echt goed in geslaagd om zoveel mogelijk verwijzingen in deze set te verwerken. Daarnaast is de afwisseling tussen de verschillende bouwstijlen -en technieken ook heel tof. Je wisselt van micro-niveau (Miniland-gebouwen) naar Macro-niveau met de werkplaats. En tussendoor mag je ook nog met LEGO Technic aan de slag. Er is echt voor ieder wat wils te vinden in deze set. En wie meer wil weten over Dagny Holm en wat het inhoudt om Master Builder te zijn, kan zich verdiepen in de tien pagina’s vol met informatie in het instructieboekje.
Is alles dan fantastisch aan deze set? Zeker niet. Qua stevigheid blijft er veel te wensen over: de armen en het hoofd van Dagny Holm zijn er meermaals afgevallen en ook de Miniland-huisjes en de giraffe staan niet echt stevig. Maar goed, dat niet alles vaststaat, geeft je wel de ruimte om de bouwwerken van Dagny Holm eens op een andere plek neer te zetten. Het verhaal dat in deze set verteld wordt en de “trip down memory lane” maken de prijs voor deze set meer dan waard.